Berlin Duvarı tarihi ile oldukça bilinen yapılardan biridir. İnsanlar tarafından hikayesi çokça merak edilir. Berlin Duvarı nedir, neden ve ne zaman yapıldı, Berlin Duvarı hikayesi ve yıkılışı hakkında bilgileri derledik.
#Berlin Duvarı Nedir Neden Ve Ne Zaman Yapıldı?Berlin, dile kolay, tam 28 yıl boyunca ortasından geçen 46 kilometre uzunluğunda bir duvarla ikiye ayrılmış olarak yaşadı. Yıllarca ‘Utanç Duvarı’ diye anılan yapının 1989’da yıkılışı Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ve Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı oldu. 9 Kasım, duvarın yıkılışının 30. yıldönümüydü. Şehir, birleşmenin 30. yıldönümünü geçen hafta sanat enstalasyonları, konserler, sergilerle kutladı.
#BerlinBazı yapılar sadece beton ve çelikten ibaret değildir. Onlar bir kentin ruhunu, hikayesini ve hatta geleceğini temsil eder. Semboller, şehirlerin kimliğini oluşturur, geçmişle gelecek arasında bir köprü kurar. İzmir’de de böyle semboller var. Basmane Çukuru ve Hilton Oteli, yıllardır tartışmaların merkezinde yer alıyor. Her ikisi de sadece fiziksel projeler değil, aynı zamanda İzmir’in zihinlerdeki düğümlerine dokunan hikayeler...
#1Tam da Avrupa Parlamentosu seçimlerinin akabinde AB Türkiye Delegasyonu’nun davetiyle başkent Brüksel’deyiz… Karşımızda Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut var. “Ben de mülteci çocuğuyum” diyen Büyükelçi ile hem seçimlerde yabancı karşıtı aşırı sağın yükselişini hem kendi kişisel hikâyesini hem de AB-Türkiye ilişkilerini konuştuk.
#Avrupa ParlamentosuJenny Erpenbeck, son romanı ‘Kairos.’ta tutkulu olduğu kadar baskıcı ve eşitsiz bir aşk ilişkisi ile çağdaş tarihin dönüm noktalarından birini iç içe anlatıyor. ‘Kairos.’, Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve Demokratik Almanya’nın çöküşü üzerine yazılmış -şimdiye kadar okuduğum- en samimi ve derinlikli roman.
#Jenny ErpenbeckÇağdaş İngiliz edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden Ian McEwan, son romanı ‘Dersler’de yakın tarihin kronolojisini, hayatı kaçırılmış fırsatlar ve cevapsız sorularla dolu bir adamın hikâyesi üzerinden özetliyor. McEwan, kendisinin ve insanın tarih olma ya da tarihe ait olma duygusuyla yazmış kitabını. Ewan’ın başyapıtı değil ama kesinlikle güzel ve etkileyici bir roman.
#DerslerBerlin’de 8 Aralık’ta başlayan ‘Türk-Alman Tiyatro Festivali’ devam ediyor. Prömiyeri yapılan ‘Der Kleine Spatz vom Bosphorus’ (Boğaz’ın Minik Serçesi) adlı tiyatro oyunu, festival kapsamında 17 Aralık’ta yeniden sahnelenecek. Bol bol Sezen Aksu şarkılarının seslendirildiği oyunun ana hikâyesini Berlin Duvarı oluşturuyor.
#BerlinFeminist aktivist Judy Rebick’in kişisel deneyimlerini yazıya döktüğü ‘anı’ kitabı ‘Kafamdaki Kahramanlar’ hem bir aktivistin mücadele dolu yaşamına hem de bir feministin yolculuğuna yer veriyor. Yazarın ‘MeToo’ hareketine de katkısını sunduğu bu özyaşamöyküsü, aynı zamanda soluksuz okunan bir roman gibi.
#Kafamdaki KahramanlarX-Y-Z kuşaklarının ilk büyük romancısı olarak nitelendirilen İrlandalı yazar Sally Rooney, ‘Güzel Dünya, Neredesin?’de iki yakın arkadaşın gündelik işlerle büyük meseleler arasında gidip gelen bunalımlı hayatlarını anlatıyor. Rooney’nin aşkı cinsellikle birlikte işlemesi önemli; müstehcenliğe düşmeden, karakterlerin iç dünyasına nüfuz ederek kullanıyor cinselliği.
# Sally Rooneyİstanbul artık, sokak sanatının dünyadaki öncü şehirlerinden biri haline geldi. Şehirde ‘street art’ festivalleri düzenleniyor; belediyeler sokak sanatçılarını, duvarlara sanat eserleri (mural) yapmaları için destekliyor; sanat galerileri onlara kapılarını açıyor. Sokak sanatçıları artık polisten köşe bucak kaçmıyor, isimlerini saklamaya ihtiyaç duymuyorlar. Instagram’da popülerler, ayrıca birçok marka reklam kampanyalarını onların çizgilerine teslim ediyor. Son günlerde işleriyle dikkat çeken sokak sanatçılarıyla görüştük. Stencil art’tan graffitiye, hangi şehirde hangi işleri görebiliriz diye baktık. Şehirleri adeta birer açık hava müzesine dönüştüren sokak sanatı dünyasına mercek tuttuk...
#Sokak Sanatı80’lerde Sovyetler’de, bir grup genç rock’çının baskıcı bir sistem içinde tutunma çabasını anlatırken arka planda siyasal portrelere de soyunan ‘Yaz’, sezonun en iyi filmlerinden. Kirill Serebrennikov imzalı yapım, bir döneme hüzünlü, melankolik bakış, sarsıcı bir ağıt sanki...
#SİNEMABilmediğiniz bir şehirde yabancı olduğunuzu hissetmek, geçirdiğiniz birkaç günün ardından gözlerinizin tanıdık gelen bir şeyler araması... Şimdi bunları bir kenara bırakın ve Almanya’nın Başkenti Berlin’de bütün bunlardan uzak bir seyahat planlayın. İşte Berlin gezinizin tadını çıkartmanız için birkaç tüyo.
#BerlinBilmediğiniz bir şehirde yabancı olduğunuzu hissetmek, geçirdiğiniz birkaç günün ardından gözlerinizin tanıdık gelen bir şeyler araması... Şimdi bunları bir kenara bırakın ve Almanya’nın Başkenti Berlin’de bütün bunlardan uzak bir seyahat planlayın. İşte Berlin gezinizin tadını çıkartmanız için birkaç tüyo.
#BerlinYozgat’tan Almanya’ya göç eden Osman Kalın, 1982’de Berlin Duvarı’nın Batı ile Doğu arasında ‘boşta’ kalan küçük bir arsayı sahiplendi, temizledi güzel bir sebze bahçesi ve ağaç ev yaptı. Osman dedenin tüm baskılara direnip elinde tuttuğu bu bahçe ve ev, şimdi Avrupa’nın en tarihi ve özel yerlerinden biri.
#GazetehaberleriŞair, Yazar, Müzeci Sunay Akın geçtiğimiz günlerde konuşmacı olarak katıldığı 16. Kalite ve Başarı Sempozyumu kapsamında yine hayranlık uyandıran bir sunuma imza attı. İzleyenleriniz bilir, Sunay Akın’ın “insanın tarihini” anlatan hikâyeleri esnasında dinleyicilerden genellikle bir şaşkınlık ifadesi olarak “Aaaaa!” sesleri yükselir. Aslında bu sesler kendi değerlerimizden ne kadar uzaklaştığımızın ya da bilmediğimizin de kanıtıdır. Sunay Akın ile sunum sonrası her zamanki samimiyeti eşliğinde eğitimden müzeciliğe uzanan derin bir sohbete daldık. En çok çocuklara ilham olmak istediğini belirten Akın, çocuklarını kazanamayan bir ülkenin, aydınlanmadan söz edemeyeceğine dikkat çekti.
#BursaYaklaşık 13 yıldır Almanya Başbakanı ve ‘dünyanın en güçlü kadını’ olarak tanınan Angela Merkel’in biyografisi Türkçe çıktı. Hürriyet’in Berlin temsilcisi Celal Özcan’ın yazdığı, ‘Savaşı Sabreden Kazanır, Şansölye Merkel’in Hikayesi ve Türkiye İlişkileri’ adlı kitap, Merkel’in siyasi kariyer merdivenlerini nasıl hızla tırmandığı öyküsünün yanında, bozulan Türkiye Almanya ilişkileri sonucu ikili görüşmelerde kapalı kapılar ardında yaşanan kavgaları da anlatıyor.
#Merkel