Osman duvarı

Güncelleme Tarihi:

Osman duvarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2018 20:16

Yozgat’tan Almanya’ya göç eden Osman Kalın, 1982’de Berlin Duvarı’nın Batı ile Doğu arasında ‘boşta’ kalan küçük bir arsayı sahiplendi, temizledi güzel bir sebze bahçesi ve ağaç ev yaptı. Osman dedenin tüm baskılara direnip elinde tuttuğu bu bahçe ve ev, şimdi Avrupa’nın en tarihi ve özel yerlerinden biri.

Haberin Devamı

Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan Yozgatlı göçmen Osman Kalın’ın, 1982’de duvarın doğusunda  bir bahçe kurup ve onu elinden almak isteyen tüm yetkililere direndiği arsa artık ailesine emanet. Arsanın hikâyesi şöyle: Soğuk Savaş döneminde Doğu ve Batı Berlin arasındaki sınır, dik açıyla Bethaniendamm adlı kavisli sokaktan geçtiği halde, işçiler Berlin Duvarı’nı dümdüz devam ettirince 350 metrekarelik alan iki Almanya arasında aidiyeti belirsiz bir bölgeye dönüşür. 

Osman duvarı

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan torun Funda Kalın, “Henüz 17 yaşındayken sanat dersinde öğretmenim ünlü tarihi binaları gösterip, hikâyelerini anlatıyordu. Dedemin ağaç evi de bunlardan biriydi” dedi. 16 yıl sonra Funda Kalın için dedesinin bu mirası gurur kaynağı oldu.

Haberin Devamı

BBC HABER YAPTI

Kreuzberg semti sakinleri de buraya çöp ve eski eşyalarını bırakır. Ancak Osman Kalın, emekli olunca bu küçük arsaya sahip çıkar, temizleyip bakar. Küçük bir sebze bahçesi ve bir ağaç ev yapar. İyi ilişkiler kurup dost olduğu Doğu Alman sınır muhafızları da ses çıkarmayınca, bu arsa Osman Kalın’a kalır. Kalın’ın hayata veda etmesiyle bir süre bürokratik engellere takılan, İngiliz BBC’de Avrupa’nın en tarihi ve özel yerlerinden biri olarak tanıtılan bu arsa, şimdi ailesine kaldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!