Okullar açıldı, pek çok evde hızlı bir kahvaltının da pratik bir öğle yemeğinin de kurtarıcısı tostlar. İki dilim ekmeğin tereyağıyla çıtırdarken sıcaklığıyla erittiği peynirin üzerinde bol sucuklu mu istersiniz yoksa bazlama içinde şarküteri ürünlü mü? Tost dünyası hayal gücümüz kadar geniş. Ançüezli tereyağıyla yaptığım umami bombasını ya da bazlama arası beyazpeynirliyi de deneyin.
#TostTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaKaramelize soğana pekmez katabilir, dilediğimiz eti çektirerek iyi bir tuz ve karabiberle enfes köfteler hazırlayabiliriz. Peynirli sosa renk vermek için zerdeçal kullanabilir, Bergama tulumuyla tadını derinleştirebiliriz. Banko Burger’in kurucu şefi Bora Bozankaya’dan evde burger yapımında ustalaşmak isteyenler için öneriler topladık. Şef Sinan Büdeyri’den de hem klasik hem vegan burgerin tariflerini aldık.
#BurgerSorbe, cheesecake, muffin ve muhallebi gibi tatlılara çok yakışıyor, kokteyllerde sık sık karşımıza çıkıyor. Passionfruit veya Türkçe adıyla çarkıfeleği semizotu, Bergama tulumu ve mangoyla yaptığım salatanın sosuna katmayı da çok seviyorum. İçine girdiği her şeye ferah bir lezzet katan bu tropikal meyveyi nasıl kullanabiliriz, bakalım...
#PassionfruitGüzel Kuruçeşme, farklı damaklara hitap edebilecek bir menüye sahip. İçi badem uykuluklu atom kokoreç, tereyağında pişmiş ahtapot ve buzlu vişne soslu bostan salata tadabilecekleriniz arasında. Güzel havaların son demleri için ferah bir bahçeleri de var.
#GİZEM DİNÇBAŞAcıktığımızda çoğumuzun aklına düşen çıtır çıtır kızarmış, altın renkli patatesler, yazın buz gibi içeceklerin de en iyi eşlikçisi. 13 Temmuz’da kutlanan Dünya Patates Kızartması Günü’nü fırsat bildik, Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’yla evde en iyisini yapmanın püf noktalarını konuştuk.
#PatatesYumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger EkmeğiBahçeşehir Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Dilistan Shipman ile BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mutfak Direktörü Şef David Shipman, çok farklı ve sektöre örnek olacak bir projeye imza atmış. Galata Kulesi’ne paralel Tutsak Sokak’ta kısa bir süre önce açtıkları İtalyan restoranı Scarlatta’nın servisten mutfağa tüm ekibi, gastronomi mezunu ve kendilerinin yetiştirdiği eski öğrencilerinden oluşuyor.
#Müge AkgünYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıHakiki Bergama tulumu bulup tatmamak, fırında kızarmış kuzu gerdanın kendi yağı ve suyundan sosunu kaşık kaşık içmemek günah işlemek olur... İzmir’de bir gün boyunca çok hızlı ama denediğim lezzetlerle beni çok mutlu eden güzel bir tur attım, yedi farklı restoran dolaştım.
#İzmirAyvalık’ta son birkaç yıldır farklı tarzda mutfaklara sahip mekânların açılması ve en önemlisi bunu sürdürebilmeleri gastronomik renklilik adına heyecan verici. ‘Rakı–balık–Ayvalık’ üçlemesine itirazım yok fakat biraz farklılıktan kimseye zarar gelmez. Geleneksellik iyidir ama arada heyecan yaratmak da gereklidir. İşte geçen yıllarda yarattıkları heyecanı sürdürenler, yeniler ve klasiklerle Ayvalık-Cunda lezzet rehberimiz...
#GastronomiKarayaka kuzu gerdan ragu’lu makarna, ülkemiz malzemeleriyle İtalyan ruhu ve ciddiyetine uygun yemek hazırlamanın başarılı bir örneğiydi. Sadece hamur işleriyle olmaz tabii; İtalya’da olağanüstü çorba, sebze, salata ve sorbeler de bulursunuz. Bunların bazılarını Fauna’da buluyorum. Son gidişimde de olağanüstü bir yabanmantarlı çorba ve salata tattım. Üç farklı limondan hazırlanan tart ve bardacık inciri sorbe İtalya’da bile zor bulunan düzeydeydi.
#FaunaBodrum’daki İki Sandal’da meze tepsisi masaya geldiğinde garson hepsinin tarihçesini anlatmaya başlıyor. Amaç; hem bilgilendirmek hem de beklenti oluşturmak. Burada yediğim safranlı balık turşusu bir başyapıttı. Ermeni usulü pilaki çok iyi, topik dört dörtlük. Pazılı cacık ve çiğ fındıklı çalıfasulye ilginç tatlar. Kırmızı şarapla buharda pişmiş, sonra mangala atılmış ahtapot bacağı da başarılıydı.
#Bodrumİncirle yoğun aromalı bir yemek yapmak istersem sotelerim ya da ızgaralarım. Fırında yavaş yavaş pişirince de şahane olur. Kahvaltılarda yumurtalı ekmek üzerine ballı, taze kekikli ve sotelenmiş inciri de çok severim. Biri ekmek üstü atıştırmalık, biri tart ve biri de balık olmak üzere işte mutfağımdan incirli, üç tarif...
#İncirBu yıl başka bir yıl oldu. Bir yandan yalnız bıraktı, bir yandan paylaşmanın, hissetmenin, birliğin beraberliğin bin bir yolunu arattı, buldurdu ve bizi birleştirdi. Bir yandan içimize kapandık, bir yandan hiç olmadığı kadar dışa vurduk kendimizi..
#Yılbaşı SofrasıDeniz mahsulleri ve özellikle kabuklular, envai çeşit ot, tazecik sebzeler ve bir de Ayvalık mutfağının simyası zeytinyağı... Tüm bunlara Girit ve Midilli’den mübadeleyle gelenlerin yemek kültürü de eklenince, Türkiye’nin geri kalanından ayrışan bir mutfak çıkıyor ortaya. Şunu son derece net söyleyebilirim: Ayvalık’ta kötü yemek bulmak uğraş ister.
#BalıkesirYabancı ve yıldızlı bir lokantada soğan doğramış ve ‘vakumda tavuk pişirme’yi görmüş genç şeflerin inanılmaz havaya girdiği bir döneme giriyoruz. Sadece bizde değil tüm dünyada... Tavsiyem; geleceğin ‘yeni Anadolu mutfağı’ öncülerinin Anadolu’yu dolaşıp karafırın önünde terlemeleri, kuzine nasıl kullanılır görmeleri, Ege ve Karadeniz otlarını tanımaları ve ince hamur açma, bütün balığı veya eti en iyi şekilde parçalara bölme gibi teknikleri öğrenmeleri.
#Anadolu