Güncelleme Tarihi:
Passionfruit veya Türkçe adıyla çarkıfelek, tariflerimde kullanmayı çok sevdiğim bir meyve. Bilen bilir, tropikal meyveleri ülkemizde bir zamanlar çok nadiren bulabiliyorduk veya sadece büyük market zincirlerinde püresine ulaşabiliyorduk. Bu meyvelere erişim bugün çok daha kolay. Alanya civarında tropikal meyve üretiminin artmasının bunda payı büyük tabii... Artık ülkemizde çok lezzetli mangolar bulabiliyoruz mesela... Umarım yakın zamanda çarkıfeleğin de
bollaştığını görürüz zira hâlâ yeterince yaygın değil ve haliyle biraz pahalı... Ama seveni de bir o kadar çok. Menüde çarkıfelekli bir tatlı veya kokteyl görünce mutlaka onu sipariş veren çok kişi tanıyorum. İşletmecilerle, garsonlarla veya barmenlerle konuşursanız son zamanlarda çarkıfelekli kokteyllerin çok revaçta olduğunu doğrulayacaklardır. Diğer yandan kombucha, soğuk çay veya sodalara da çarkıfelek aroması katıldığını görüyoruz artık...
Tanımayanlar için bu meyvenin nasıl yendiğini kısaca anlatayım: Meyveyi bıçakla 2’ye kesiyoruz, içindeki jölemsi kısmı bir kaşıkla yiyoruz. Meyve şeklinde yemek dışında dilediğimiz tatlıya veya içeceğe katabiliyoruz. Çarkıfelek ekşiyle de uyumlu, tatlıyla da, acıyla da... Kokteyllerde acı biber ve kuzukulağı gibi tatlarla eşleşmesi bundan... Ama çarkıfelek dendi mi benim aklıma ilk önce mango düşüyor; tatlarını birbirlerine çok yakıştırıyorum. Bu iki meyveyle sorbe yapıyorum mesela. Kimi zaman da çarkıfelek, Hindistan cevizi sütü, vanilyalı dondurma, mango ve taze naneyle smoothie hazırlıyorum. Çarkıfeleği doğranmış kavunla birlikte dondurup (dilerseniz çok az kavun likörü de ekleyebilirsiniz) blender’dan çekerek şahane bir frozen yapabilirsiniz.
Çarkıfeleği içeceklerinize de katabilirsiniz.
Elimde çarkıfelek varsa ve tatlı yapacaksam önce çarkıfelek sosu hazırlıyorum; sayfada tarifi var. Bu sosu bazen pişmeyen
cheesecake harcına katıyorum, bazen de cheesecake’i pişirip soğuttuktan sonra üzerine döküyorum. Bu sosu muhallebi veya panna cotta’nın üzerinde de servis edebilirsiniz. Bir diğer alternatif, sosu pastacı kremasıyla karıştırıp muffin’lerin üzerine veya fırında pişmiş milföy katlarının arasına sürmek. Çarkıfelek, zeytinyağı, elma sirkesi, misket limonu suyu ve kabuğunun rendesiyle leziz bir salata sosu da hazırlayabilirsiniz. Bu sosu semizotlu ve Bergama tulumlu bir salatada kullandım, üzerini de mango dilimleriyle süsledim.
Tüm bunları yaparken meyvenin kabuklarını atmadım, küçük küçük doğrayıp fırında hafif kuruttum. Çay gibi demleyip içtim, tadı şahane! Bir sonrakine bu çayı soğutup içine biraz da çarkıfelek sosu katacağım.
ÇARKIFELEKLİ CHEESECAKE BARLARI (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 75 gr tereyağı
◊ 125 gr esmer şeker
◊ 30 gr bal
◊ 30 gr Hindistan cevizi tozu
◊ 85 gr pirinç patlağı
◊ 1/2 çay kaşığı tuz
Cheesecake harcı için
◊ 4 yaprak jelatin ◊ 500 gr krem peynir
◊ 400 ml Hindistan cevizi kreması
◊ 500 ml çiğ krema ◊ 120 gr pudra şekeri
◊ 1 çay kaşığı vanilya özütü (veya 1 paket vanilin)
Çarkıfelekli sos için
◊ 6-8 çarkıfelek
◊ 55 gr toz şeker ◊ 1/2 limonun suyu
NASIL YAPARIM?
◊ Kek kalıbınıza yağlı kâğıt serin.
◊ Tereyağı, şeker, bal ve yarım çay kaşığı tuzu orta boy bir tencereye alıp orta ateşe koyun. Ara sıra karıştırarak kaynama noktasına getirin. Karışım koyulaşana kadar 2 dakika daha pişirin. Ateşten alın.
◊ İçine pirinç patlağı ve Hindistan cevizi tozunu ilave edip iyice karıştırın ve kalıba dökün. Spatula yardımıyla düzgünce yayıp 20 dakika sertleşene kadar soğutun.
◊ Cheesecake harcı için jelatinleri soğuk suya alıp 5 dakika yumuşatın. 125 gram Hindistan cevizi kremasını küçük bir tencerede kaynama noktasına getirin. Altını kısıp fazla suyunu sıktığınız jelatinleri ekleyin. Eriyene kadar karıştırıp altını kapatın, bir kenarda soğutun.
◊ Krem peynir, kalan Hindistan cevizi kreması, çiğ krema, pudra şekeri ve vanilya özütünü robot’ta pürüzsüz olana kadar çırpın. İçine diğer jelatinli kremayı ilave edip karıştırın. Karışımı tabanın üzerine dökün. Kıvamı oturana kadar buzdolabında yaklaşık 4 saat soğutun.
◊ Sos için içini kaşıkla çıkardığınız çarkıfelek meyvesini, limon suyunu ve şekeri küçük bir tencereye alın. Kaynama noktasına gelince altını kısıp 4-5 dakika hafif çektirerek pişirin. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra cheesecake’in üzerine gezdirin ve cheesecake’i yine buzdolabına kaldırın. Servis edeceğiniz zaman dilediğiniz boyutta kesin.
TROPİK SORBE (2-3 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 4-6 çarkıfelek meyvesi
◊ 2 mango
◊ 70 gr toz şeker
◊ 1/2 vanilya çubuğu
NASIL YAPARIM?
◊ Mangoyu soyup küp küp doğrayın. Vanilya çubuğunu bıçakla boylamasına 2’ye kesin, içindeki özü sıyırın. Bu özü kullanacağız.
◊ Çarkıfelekleri ikiye kesin, içlerini kaşıkla alın; bir kâsenin üzerine yerleştirilmiş süzgece koyun. Kaşıkla karıştırıp suyunu süzdürün, tohumları atın.
◊ Elde ettiğiniz suyu diğer malzemelerle robotta pürüzsüz olana dek çekin. Dilerseniz 20 ml votka katabilirsiniz.
◊ Karışımı buzluğa girebilen bir kaba koyup buzluğa atın. En az 6 defa olmak kaydıyla her yarım saatte bir çatalla karıştırın. Kâselere aldığınız sorbeyi üzerine ekstra çarkıfelek koyarak süsleyin.
ÇARKIFELEKLİ MUS (4-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 200 ml çarkıfelek püresi (meyveyi rondo’da püre haline getirin)
◊ 200 ml krema
◊ 200 ml süt
◊ 225 ml çiğ krema
◊ 5 gr yaprak jelatin
Şerbeti için
◊ 200 ml çarkıfelek püresi
◊ 50 gr şeker
◊ 50 ml su
NASIL YAPARIM?
◊ Jelatinleri soğuk suya alıp 5 dakika yumuşatın.
◊ Süt ve kremayı ufak bir tencerede ısıtın. Çarkıfelek püresi ve suyuna elinizle sıktığınız jelatini ekleyin. Jelatin eriyip karışım hafif kıvam alana dek karıştırarak kısık ateşte pişirin. Altını kapatın ve blender’dan çekip bir kenarda soğutun.
◊ Karışımı bir kaba alın, katı kıvam alana kadar çırptığınız kremayı ekleyin, nazikçe yedirin.
◊ Musu küçük kâselere pay edin. 3 saat buzdolabında dinlendirince servise hazır.