Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz siyah zeytin mi yoksa yeşil zeytin mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 54’ü siyah zeytini seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Siyah zeytinde en çok Gemlik mi seversiniz? Zeytinini çok sevdiğiniz bir bölge var mı? Yağlı sele mi kuru sele mi tercih edersiniz? Hangi adreslerden satın alıyorsunuz? Yeşil zeytinde tercihiniz kırma usulü hazırlananlar mı yoksa çizik zeytin mi? Dalından koparılmışını satın alıp evde kendiniz kurduğunuz da oldu mu? Yaparken püf noktaları neler?” İşte gelen yorumlardan bazıları...
@arzugi: “Kahvaltı sofrasında vazgeçilmezimdir. Siyahı çekirdeği küçük, etli ve yağlı, tuzsuz Gemlik sele tercih ederim. Yeşil de kırma ve tuzsuz olmalı, salamura olmamalı. Evde mutlaka kendim yaparım.”
@aydoganuzlucan: “Gemlik’in kuru sele zeytinini çerez gibi yerim.”
@isinirakk: “Yeşili Ayvalık, Edremit’ten alıyorum. Çiziği de kırmayı da severiz; kızım çerez gibi yer. Siyah zeytinde Trilye selesi en sevdiğim... Uzun yıllardır Mürefte’de bir üreticiden alıyorum. Siyah zeytini evde kendim de kuruyorum. Yeni kurduğum zeytin hazır olduğunda bir önceki yıldan kalanları zeytin ezmesi yaparak değerlendiriyorum. Zeytin ezmesini hazır alırsam evde zeytinyağı, limon suyu, biraz pul biber, kekik, bal katarak sofraya getiriyorum. Yufka katları arasına zeytin sürüp ince, uzun şeritler halinde keserek fırınlıyorum.”
@srnzclk: “Yeşili ayrı sever, kendim yaparım. En çok kahvaltıda Bergama tulumu veya beyazpeynirle seviyorum. Salatalara da atarım. Hatay’ın halhalı zeytiniyle Kıbrıs’ın çakıstes zeytinini de severim. İlk fırsatta Karaburun’a özel hurma zeytini de
denemek istiyorum.”
@figentangut: “Siyah zeytin olmazsa olmazım.”
@hatininmutfagi: “Zeytin siyahıyla da yeşiliyle de vazgeçilmez.”
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da kayıt altına alınan bu iki ürünü birbirinden ayıran özellikler...
SİYAH ZEYTİN
◊ Salamura usulü için tuzlu su çözeltisiyle dolu kavanozlarda bekletin.
◊ Gemlik sele zeytinde tamamen olgunlaşıp kararan taneler tercih edilir. Tuzla kat kat karıştırılarak hazırlanır. Yemelik kıvama gelene kadar sularını saldıkları için buruşuktur.
◊ Yağlı teneke sele zeytini 10 kg’lık tenekeye 100 gram tuz ve 100 gram yağ eklenerek hazırlanır. Teneke her gün farklı yüzeye yatırılarak 2 ayda yemeye uygun hale gelir ve buruşuktur.
YEŞİL ZEYTİN
◊ Alırken hasatta darbe almamış, düz ve pürüzsüz olan, hastalık kaynaklı leke taşımayanları seçin.
◊ Edremit usulü çizik hazırlarken bıçakla çizip içme suyuna alın.
21-45 gün arasında suyunu değiştirin. İkinci suyu 3-7 gün sonra yine değiştirin. Yüzde 7 tuz ve yüzde 1,5 sitrik asit oranlı suda 15 gün dinlendirin.
◊ Kırma işlemini tokmak veya taşla yapabilirsiniz.