Günümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıAcroyoga, son zamanlarda sosyal medyayı sallayan akrobasi ve yogayı bir araya getiren, zorlayıcı hareketlerden oluşan bir antrenman türüdür. Acroyogada kafa aşağı düşme olasılığı oldukça yüksek olduğu için bu spor hakkında bilgi sahibi olmak, tecrübeli biri ile birlikte çalışmak oldukça önemlidir. ABD'nin Kaliforniya eyaletinin San Diego kentinde yaşayan 32 yaşındaki Abby Weiss, akroyoga sevgisiyle tanınıyordu. Ancak haziran ayında yaptığı zorlu bir akroyoga hareketi sonucunda düşerek omuriliğini yaraladı ve felç oldu.
#AcroyogaSon zamanların en trend yoga türlerinden biri olan acroyoga yaptığı sırada iddialı bir hareket denemek isteyen 32 yaşındaki kadın, zorlu yoga hareketini denediği sırada yere düştü ve boynundan aşağısı felç kaldı. Bu şekilde yoga, akroyoga, hatta pilates gibi antrenmanları yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini söyleyen uzmanlar felç riskine ve ciddi yaralanmalara karşı uyarıyor.
#YogaSon yıllardaki yapılan çalışmalar, masa başında çalışanlarda bel, sırt ve boyun ağrısı görülme sıklığının tüm gün ayakta çalışanlara oranla daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun en önemli nedeni, oturma pozisyonunda omurgaya binen yükün ayakta durmaya göre daha fazla olması.
#Omurga SağlığıBundan dört yıl önce ilk çocuğunu dünyaya getiren genç bir anne, doğum sonrası normal olmayan ağrılar yaşadığını söylese de doktorlar tarafından ciddiye alınmadı. Ancak doğumdan bir hafta sonra doktoru röntgen çektirmeye ikna edince gerçek ortaya çıktı; genç kadının leğen kemiği kırılmıştı. Tam olarak ayağa kalkıp yürümesi ise tam üç yılını aldı.
#Pelvik DislokasyonGünde kaç saatinizi oturarak, kaç saatiniz ayakta geçiyor? Ortalama kaç saat uyuyorsunuz? Eğer siz de masa başı çalışanlardan biriyseniz muhtemelen gününüzün büyük bir kısmını oturarak geçiriyorsunuz. Çoğumuz günde yaklaşık 10-12 saatimizi iş yerinde bilgisayar başında ve TV karşısında geçiyoruz. Uykuda geçen süreyi de üstüne ekleyince günde ortalama 19-20 saat hareketsiz kalıyoruz. Bu hareketsiz yaşam da pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
#Sağlıklı YaşamAvustralya'da yapılan bir araştırma, sağlık için günde en az beş saat ayakta durmanın hayati öneminin olduğunu, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için her gün ne kadar süre oturmamız, uyumamız, ayakta durmamız ve egzersiz yapmamız gerektiğini ortaya attı. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkUzun yaşamak herkesin hayali. Peki ama nasıl? Günümüzün yaşayan en yaşlı kişilerinden biri olan ABD'li Vincent Dransfield, sağ salim 110 yaşını görmesini sağlayan sırları anlattı.
#Uzun ÖmürUzmanlar obezite, diyabet ve kalp rahatsızlığı olanların, menopoz sürecindekilerin ve 65 yaş üzerindeki kişilerin spordan uzak kalmamaları gerektiğini söylüyor. Egzersiz bu hastalıklardan mustarip olanların, menapozdakilerin ve ileri yaştakilerin hayat kalitesini yükseltiyor.
#EgzersizSpor Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. Metin Ergün, 2021 yılında Karşıyaka Bostanlı’da hayata geçirdikleri Spor Hekimliği Kliniği’nde modern ve etkili fizik tedavi yöntemlerini kullanarak hastaların ağrılarının giderilmesini ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitelerinin artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Metin Ergün Spor Hekimliği Kliniği’nde spor hekimi, fizyoterapistler, spor psikoloğu, spor diyetisyeni, spor masörleri ve egzersiz uzmanlarından oluşan deneyimli bir ekip ve bütüncül bir yaklaşımla kişiye özel tedavi programları uygulanıyor.
#1Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen yağlanmalar, genel sağlık durumumuz hakkında uyarılarda bulunuyor. Pek çok uzman, en tehlikeli olanın, 'viseral yağlanma' olarak adlandırılan iç organların çevresini saran yağ dokusu olduğunu söylüyor. Peki viseral yağlanma nasıl oluşuyor? Hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Irmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkDuvar pilatesi, evde aletli pilates ve tüm vücut, bacak, karın gibi bölgeler için çeşitli seviyeler içeren 30 günlük zorlu fitness görevi gibi spor uygulamaları son dönemde çok popüler oldu. Ama bu egzersizleri bilinçsizce yapmanın bazı zararları olabilir mi? Uzmanlara sorduk.
#EgzersizGüzel ve estetik bir vücudun önemli bileşenlerinden birisinin ince bir bel ile birlikte gergin bir görünüme sahip düz bir karın olduğunu belirten Ekol Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği’nden Opr. Dr. Arif Aydın, karın germe ameliyatıyla karın sarkması ve kimi hastada kat kat olan göbek bölgesi derisinin düzleştirilebildiğini söyledi.
#1Günlük hayatın koşuşturması içinde spor yapmak için bir salona gitmek zorlayıcı olabiliyor. Evimize alacağımız hatta yanımızda taşıyabildiğimiz küçük spor aletleri istediğimiz an, isteğimiz yerde antrenman yapmamıza olanak sağlıyor. Jürimize en etkili küçük spor aletlerini sorduk.
#SporTatil bitti; şehre, ofislerimize döndük. Yaz günlerine kıyasla daha az hareket etmemiz olası. Ama uzun süre masabaşında çalışmanın duruş bozukluklarına ve ağrılara sebep olduğunu biliyoruz. Oysa sadece 5 dakikalık egzersizlerle bu sorunların çoğunu önlemek mümkün. Uzmanlardan kolay ama etkili hareketleri öğrendik.
#Pınar TahirlerSon yıllarda giderek yaygınlaşan hareketsiz yaşam, fazla kilo, bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler ve masa başında yanlış oturma pozisyonu derken, bel ağrısı çekenlerin sayısı hızla artıyor. Ülkemizde bel ağrısı şikayeti nedeniyle hekime başvurma oranı baş ağrısından sonra ikinci, cerrahi olarak tedavi edilme açısından üçüncü sırada yer alıyor. Her bel ağrısının bel fıtığı anlamına gelmediğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ, bel fıtığında en sık yapılan yanlışları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Bel FıtığıYaz yaklaşırken çoğu insanı kilo verme telaşı sardı… Sıkı diyetler ve egzersizlerin yanında son zamanlarda oldukça popüler olan, her yerde karşımıza çıkan yeni bir trend var: Duvar pilatesi… Normal pilatesi sevmeyenler, şınav çekemeyenler ve spor salonuna gitme imkânı olmayanların gözdesi haline gelen duvar pilatesi gerçekten sanıldığı kadar etkili mi? Kilo vermeye ve vücudu şekillendirmeye yardımcı oluyor mu? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkGerek pandeminin etkisiyle gerekse yaşantı şeklimizin bozulmasından dolayı artık çocukluk çağından itibaren boyundan başlayıp bele kadar uzanan şekil bozukluklarında artış bulunmaktadır. Peki, kamburluk bir hastalık mıdır? Yoksa sadece basit bir şekil bozukluğu mudur?
#Op. Dr. Erman ÇEKİÇ