Pamukçuk çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda sık görülen hastalıklardan birisidir. Pamukçuk hastalığının uçuk, aft gibi ağız içinde yaralarla kendini gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, pamukçuk adı verilen lezyonların 0-12 ay bebeklerde ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılabildiğini ve ağız içerisinde, dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösterdiğini belirtti. Dr. Seringeç, bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesini lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklı olabildiğini ifade ediyor. İşte, pamukçuk hakkında önemli bilgiler
#Pamukçuk NedirBebeklerde ve çocuklarda görülen pamukçuk hastalığının, uçuk, aft gibi ağız içinde yaralarla kendini gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, pamukçuk adı verilen lezyonların 0-12 ay bebeklerde ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılabildiğini ve ağız içerisinde, dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösterdiğini belirtti. Dr. Seringeç, “Bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesi lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklanabilir” dedi.
#ÇOCUKBebeklerde ve çocuklarda görülen pamukçuk hastalığının, uçuk, aft gibi ağız içinde yaralarla kendini gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, pamukçuk adı verilen lezyonların 0-12 ay bebeklerde ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılabildiğini ve ağız içerisinde, dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösterdiğini belirtti. Dr. Seringeç, “Bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesi lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklanabilir” dedi.
#Dr. Murat SeringeçPamukçuk hastalığı, emzirme döneminde sık görülen, emzirme kalitesini ve süresini olumsuz etkileyen önemli sağlık sorunlarından biridir. Anne sütü ile beslenen bebekte pamukçuk oluştuğunda, annenin meme ucu bu enfeksiyondan etkilenebilmektedir. Aynı şekilde annenin meme ucunda başlayan Candida enfeksiyonu da bebeği etkiler. Peki, pamukçuk hastalığı tam olarak nedir?
#Pamukçuk HastalığıDilimizin görünümü ve rengi sağlığımız için önemli ipuçları sunuyor. Uzmanlar sabahları ilk iş ayna karşısında dilimizin rengini kontrol etmenin önemini sık sık vurguluyor. Peki dilde oluşan renkler hangi hastalıkların habercisi olabilir? Mercek altına aldık…
#SağlıkKreşe ya da okula giden çocukların sık hastalanmasının normal karşılandığını söyleyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, “Yılda 4 ya da daha fazla kulak iltihabı geçiren ya da yılda 2 ya da daha fazla sinüs iltihabı geçiren çocukların immün yetmezlik açısından değerlendirmesi gerekir” dedi.
#Prof. Dr. Hülya Ercan SarıçobanYenidoğan bebeğin beslenmesinin temelini oluşturan anne sütü, hem anne hem de bebek açısından mucizevi bir besin. Buna karşın çoğu anne, doğum sonrası sütünün yeterli gelip gelmediği ya da bebeği doğru pozisyonda emziremediği konusunda panik yaşar.
#Doğru Emzirme TeknikleriYenidoğan döneminden bir yaşına gelene dek bebeklerde ortaya çıkan bazı sorunlar huzursuzluk yaratabiliyor. Oysa ebeveynlerin dikkatli gözlemi ve gerekli durumlarda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması, bunların ortadan kalkarak bebeklerin mutlu ve sağlıklı günler yaşamasına yardımcı oluyor. Bebeğim neden huzursuz sorusunun cevapları…
#PişikBebeklerde mantar genellikle bez bölgesinde meydana gelir. Özellikle sıcak havalarda sık görülen bu problem pişik ile karıştırılabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamuran Mutluay; bebeklerde mantar belirtilerini, nedenlerini, tedavisini detaylarıyla anlattı.
#Bebeklerde MantarBağışıklık sistemindeki doğuştan gelen bozuklukların veya yetmezliklerin en önemli göstergesi, çocuklarda sık tekrarlayan enfeksiyonlardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İmmünoloji-Alerji Uzmanı Dr. Gülten Türkkanı Asal, çocuklarda bağışıklık sistemi hakkında detaylı ve önemli bilgiler verdi.
#Çocuklar Neden Sık HastalanırBeyzanur (3) bir ‘balon çocuk’. Nedeni, bağışıklık sistemi yetersizliğine sebep olan primer immün yetmezliği (PİY) ile dünyaya gelmesi. Beyzanur’daki PİY’in ağır bir formu. Beyzanur gibi çocukları yaşatmanın tek yolu ya tamamen steril bir balon içinde tutmak ya da erkenden tanı koyarak tedavi altına almak. Neyse ki Beyza hiç olmazsa bu konuda şanslı... Tanısı erkenden kondu ve gerekli tedavilere ulaştı.