Paylaş
Derinin kirli kalması sonucu pişikler ve deri enfeksiyonları kolay gelişir. Çok giydirilen ve çok sıcak ortamda kalan bebeklerde isilik olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe yıkanma gereksinimleri de değişecektir. Yemekleri saçlarına sürecek, elleri ile dünyayı keşfedecek, altını temizlerken sizden yardım isteyecek ve üstünü başını daha sık kirletecektir. Bununla birlikte her gün banyo yaptırmanız gerekmez; temiz bir sünger ile elini, yüzünü silip poposunu yıkayarak da temizlik işini çözümleyebilirsiniz. Bu arada bebeğiniz kısa zamanda banyo yapmanın keyfine varacak, banyo yaşamınızın önemli bir parçası haline gelecektir. Cilt bakımında pudra kullanılmamalıdır. Banyodan sonra özellikle deri kıvrım yerlerinin iyice kurulanmasına dikkat edilmelidir. Cilt kuru, soyulan bebeklerde özel yumuşatıcı cilt losyonları kullanılabilir. Doğal zeytinyağı bile kuru ciltlere iyi gelir.
Dil ve ağız mukozası normal görünümde olan bebekte ağız bakımına gerek yoktur. Yalnızca annenin meme ucunu emzirmeden önce kaynamış ılık su ile temizlemesi yeterlidir. Bebek pamukçuk açısından gözlenmelidir. Pamukçuk bebeğin dilinde ve yanak içlerinde beyaz bir tabakaya neden olur. Çok fazla ve geniş değilse emme güçlüğüne yol açmaz. Pamukçuk varsa karbonatlı su ile ağız temizliği yapılmalı, doktor öneriyorsa özel damlalar tedaviye eklenmelidir.
Çapaklanma yoksa gözlere de özel bir bakım gerekmez. Çapaklanma durumunda göz kaynatılmış ılık suda ıslatılmış steril tampon ile çok bastırmadan dıştan içe doğru silinir. Her göz için ayrı tampon kullanılır. Yeni doğan bebeklerin bir kısmının gözlerinde sulanma ve çapaklanma olur. Bunun nedeni gözyaşı kanalının darlığıdır. 6 ay içinde hemen hepsi düzelir. Özel bir masajla kanal açılır. Burun ve kulak, pamuklu fitil ile dıştan olacak şekilde uç kısımları temizlenir. İçten temizlemeye uğraşmak tehlikeli olabilir. Buruna süt veya yağlı damlalar damlatılmaz, bunların solunum sistemine aspire edilmesi tehlikelidir.
Özellikle kız bebeklerde makat temizliğinde kakanın hazneye kaçmaması gerekir. Çünkü idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Her yenidoğanda makat bölgesi gözlenmelidir. Yenidoğanda makatın açık olup olmadığı göz ile muayeneyle ve rektal derece koyularak kontrol edilmelidir .Makat bölgesinin bebe yağı ve kremi ile bakımı faydalıdır.
Göbek bağı 5-10 günde kuruyarak düşer. Göbek yarasından birkaç gün kanlı veya kansız sızıntı olabilir. Gerek göbek düşmesinden önce, gerek düştükten sonra 1-2 gün; kurumayı hızlandırmak, aynı zamanda enfeksiyonu önlemek için göbek çukuruna ve göbek yarasına her gün bir kez antiseptik (%70’lik alkol ya da antiseptik solüsyonlar) uygulanır. Bebeğinizin göbeği şiş, kırmızı ise ya da akıntı veya kan geliyorsa zaman geçirmeden doktora danışmalısınız.
Paylaş