Koronavirüs tedbirleri kapsamında kafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Tavuk etlerinin çabuk bozulduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, hamilelerin düşük yapmasına neden olan 'listeria' bakterisinin tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü belirtti.
#Bayat TavukKafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Tavuk etlerinin çabuk bozulduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, hamilelerin düşük yapmasına neden olan 'listeria' bakterisinin tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Var, çoğu vatandaşın karın ağrısı çektiğini ancak soğuk havalardan dolayı üşüttüklerini zannederek hastaneye gitmediğini söyledi.
#AdanaDİYARBAKIR’ın Hazro İlçesi’ne bağlı taşımalı eğitim yapılan 4 köy okulunda okuyan 250 öğrenci, öğlen yediği yemekten zehirlenerek, Silvan İlçesi ve Diyarbakır’daki hastanelere kaldırıldı. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, öğrencileri hastanelerde ziyaret ederek, durumları hakkında bilgi aldı.
Gültepe, Tınaztepe İlköğretim Okulu’nda salı günü düzenlenen kermesten artan tavuklu pilav ve ayran dün öğrencilere dağıtıldı. Bir süre sonra öğrenciler fenalaşmaya başladı. Zehirlenen 75 öğrenci Şişli Etfal, Okmeydanı eğitim ve araştırma hastaneleri ile yakındaki Gültepe Sağlık Ocağı’na kaldırıldı.
Temelde un, yumurta ve ekmek kırıntısına bulama işlemini tasvir eden paneleme tekniği aslında sanıldığı kadar da zor değil. Ancak altın sarısı renginde, çıtır çıtır kızarmış şnitzeller veya balık filetoları hazırlamak için işin birkaç püf noktası var. Şef Altuğ Tezer’den bunları öğrendik.
#PaneYılbaşı mezeleri özenle hazırlanan aile yemeklerinin vazgeçilmezidir. Sizlere yılbaşı sofranızı süsleyecek birbirinden LEZİZZ yılbaşı meze çeşitleri hazırladık. 13 farklı 2024 yılbaşı mezesi tarifleri haberimizde...
#Yılbaşı Meze ÇeşitleriToskana’nın her köşesi ayrı bir cevher. Masalsı güzellikteki yolları, tarihi taş binaları, dünyaca ünlü bağları ve zeytinlikleri başka bir evrene ışınlanmış hissiyatı veriyor. Bölgede gezerken huzur ve mutluluk aşılayacak kişisel rotanızı oluşturmaksa ayrı bir macera... İşte benim hayal gibi lezzetlerle dolu üç otellik rotam.
#Ebru ErkeKırklareli, muhteşem doğası, bereketli toprakları, Trakya'ya has zengin yemekleri ile dikkat çekiyor. Tarımın ve küçükbaş hayvancılığın geçim kaynağı olan bu şehirde hamur işi ve et yemekleri de oldukça dikkat çekiyor. Kırklareli'nde ne yenir ve neyi meşhur? İşte, tüm detaylar.
#Kırklareli Yemekleri4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü vesilesiyle, sokaktaki dostlarımızın hayatını kolaylaştırmaya yönelik tecrübelerimizi paylaşmak ve naçizane tavsiyelerde bulunmak istedik. Veteriner hekim Yeter Öcal “Beslememiz ve korumamız şart. Ama bazen hayatlarına gereğinden fazla müdahil oluyoruz” diyerek bizleri uyarıyor.
#4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları GünüHasadı başladı, tazecik cevizler tezgâhlarda bollaştı... Tatlı-tuzlu içine eklendiği her şeyin tadını daha da özel kılan bu nefis yemişle yapabileceklerimiz sınırsız. Kimi zaman taze fasulyeyle buluşturup doyurucu bir öğüne çevirebilir, kimi zaman bir kurabiyenin başrolü yapabiliriz. Şefler Aydın Demir ve Umut Karakuş ile yazarımız Sahrap Soysal’dan cevizin tadına doyacağımız 8 tarif...
#MezeBen çocukken dedemin fırınlayıp soyduğu kırmızı kapya biberler, sarımsak ve sirkeyle kavanozlanırdı. Sonra da üzerine zeytinyağı gezdirilip mezesi yapılırdı. Köz kırmızı biberin tatlılığı, levrek ve akya gibi balıklarla çok iyi uyum gösteriyor; püresi buğulamalara çok yakışıyor. Çiğden kullanmak isterseniz doğranmış kırmızı biber, şeftali, kırmızı soğan ve maydanozu harmanlayıp karidesle servis edebilirsiniz.
#Kapya BiberÜlkemin en sevdiğim yemeklerinden biri, geçmişi 16’ncı yüzyıla uzanan gnocchi... En klasiği patates, un ve yumurtayla yapılanı ama malzemeler bölgeden bölgeye değişebiliyor. Hatta kimi yerlerde farklı isimlerle anılıyor. Örneğin, Toskana’da adına ‘gnudi’ deniyor, pişmiş ıspanak ve bolca ricotta peyniriyle yapılıyor. Sicilya’daysa ‘artakalan pirinçleri değerlendirme’ yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Size gnocchi çeşitlerini anlatacağım ve domates soslusunun tarifini vereceğim.
#GnocchiKedilerin ekmek yiyip yiyemeyeceği sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından evde kedi beslenmesi sebebiyle merak edilen bilgiler arasındadır. Bu bakımdan kedilerin ekmek yiyip yiyemeyeceğini öğrenebilir ve buna göre bir beslenme planlayabilirsiniz. Sizin için kediler ekmek yer mi? Kedi sütlü ve bayat ekmek yiyebilir mi detaylarıyla derledik.
#KediÇanakkale’de yabani semizotuna ‘deli’ denir ve bence kültür ortamında yetiştirilmişinden çok daha lezzetlidir. Bu çıtır çıtır tadı, domates ve bulgurla doyurucu bir yemeğe, çilek veya şeftaliyle havalı bir salataya dönüştürebilirsiniz. Semizotunun ekşiliğini balık pişirirken de kullanabilirsiniz.
#Semiz OtuManisa’nın Şehzadeler ilçesindeki Gediz İlkokulu’nda hayata geçirilen uygulama bahçesinde öğrenciler sebze üretip, tavuk ve horoz yetiştiriyor. Bu sayede hem tarımı hem de kümes hayvancılığını öğreniyor. Öğrenirken eğlenen öğrencilerin ürettiği sebze ve tavuklardan elde edilen yumurtalar, öğrencilere pay ediliyor.
#MEBÇoğu hayvansal ürünü hiç yemedim. Bunu duyanlar çok şaşırıyor. Ama tadını tarif etmelerini istediğimde gerçekten yemediğime ikna oluyorlar. Aldığım cevaplardan yola çıkarak mutfağa giriyorum. Bu sürecin olmazsa olmazı baharat çeşitleri... Köfte, kokoreç, tantuni gibi ürünlerde kimyon mucizeler yaratabilir örneğin.
#Veganİtalyan Mutfağı Haftası, İtalyan şair Dante’nin yaşadığı dönemde var olan tariflerin yer aldığı dünyaca ünlü “Libro dello Cocina” adlı tarif kitabından ilham alınmış menü ile kutladı. İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği tarafından Casa d’Italia’da düzenlenen organizasyonda ünlü İtalyan Şef Claudio Chinali ile tanışma fırsatı da buldum.
#İtalyan Mutfağı HaftasıToscana bölgesinin kalbi Siena, tarihi dokusuyla ziyaretçilerini zaman yolculuğuna çıkarıyor. Yöresel yemekleri, klasikleşmiş mekânlarıyla ziyaretçilerine gastronomik açıdan birçok seçenek sunan Siena’nın tavuk ciğeri, asırlık çörekleri ve daha fazlasını yazdım bu hafta...
#Ebru Erke