PaylaÅŸ
DÖNDÜRME BÖREĞİ
(8-10 kiÅŸilik)Â
NE LAZIM?
Hamuru için;
* 8 su bardağı un * 1 tatlı kaşığı tuz
* Aldığı kadar su
İç harcı için;
* 1/2 demet ıspanak (300 gr kadar)
* 4 orta boy kuru soÄŸanÂ* 4 yemek kaşığı tereyağıÂ* 4 yumurtaÂ* 2 bayat ekmeÄŸin içi * 2 yemek kaşığı un * 2 yemek kaşığı niÅŸasta * 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için;
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 2 yumurta sarısı
NASIL YAPARIM?
* Unu yoğurma kabına aktarıp üzerine tuzu serpin. Suyu da yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında ve elinize yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar su ekleyebilirsiniz. * Hamurun üzerini bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.
* Böreğin iç harcını hazırlamak için soğanları incecik doğrayın. Ispanakların köklerini kesip ince ince doğrayın.
* Yumurtaları bir kâsenin içine kırıp çatalla çırpın. * Tereyağından 1 tatlı kaşığı alıp orta boy bir tavaya koyun. Ãœzerine incecik doÄŸranmış soÄŸanları ve çırpılmış yumurtayı ilave edip yüksek ateÅŸte 5 dakika kavurduktan sonra ocaktan alın. * DoÄŸranmış ıspanağı ve ufaladığınız ekmek içini de katıp tuz ve karabiber serpin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin.Â
* DinlendirdiÄŸiniz hamuru 20 eÅŸit parçaya ayırın. Parçaları üzerlerine unla karıştırdığınız niÅŸastayı serpiÅŸtirerek oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. * Kalan tereyağını bir tavada eritip kenarda bekletin. Açtığınız hamurların üzerine kaşıkla gezdirip paylaÅŸtırın. * YaÄŸlı hamurların 10’unu üst üste koyup yaklaşık 40 santim çapında kalın bir yufka ÅŸekline getirin. Kalan 10 hamura da aynı iÅŸlemi uygulayın. * 40-45 santim çapındaki bir tepsiyi tereyağıyla yaÄŸlayıp yufkalardan birini yuvarlak tepsiye yerleÅŸtirin. * Ãœzerine hazırladığınız yumurtalı harcı düzgün bir ÅŸekilde yayın. DiÄŸer yufkayı da yerleÅŸtirdikten sonra erittiÄŸiniz tereyağını ve yumurta sarısını çırpıp kaşıkla üzerine sürün.Â* BöreÄŸi 10 dakika önceden 180 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar en az 45 dakika piÅŸirin.Â
PEYNÄ°RLÄ° KUSKUS PÄ°LAVI
(6-8 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 2 su bardağı kuskus
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
(50 gr tereyağı da kullanabilirsiniz)
* 5 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu kullanmanızı tavsiye ederim)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 su bardağı sert beyazpeynir
 Üzeri için;
* Kıyılmış dereotu ya da taze nane
NASIL YAPARIM?
* Yağı orta boy bir pilav tenceresine koyup kızdırın. Üzerine kuskusu ilave edip sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
* Sıcak suyu tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırın. Kısık ateşte, kuskus suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
* Tencerenin kapağını açıp henüz sıcak haldeyken ufalanmış beyazpeyniri de aktarıp tahta bir kaşıkla alttan üste doğru hafifçe karıştırın ve pilavı havalandırın.
* Tencerenin kapağını tekrar kapatıp pilavı en az 10-15 dakika daha bekletin. Üzerini ince kıyılmış dereotu ya da taze naneyle süsleyebilirsiniz.
PaylaÅŸ