George Eliot’ın 1872’de yazdığı ‘Middlemarch’, kahramanı olmayan, gündelik hayatın sıradanlığı içinde akan ve kendinden önceki hiçbir romana benzemeyen, kendinden sonraki pek çok yazarı etkileyen bir klasik. Okurun okuduğu bir roman olduğu kadar okuru okuyan bir roman.
#George EliotYAĞMURLU bir aralık günü, Konak’taki eski Devlet Hastanesi’nin yanından tarihi "Arapfırını Sokağı"na girdim. 25 Aralık, cumhuriyetimizin "İkinci Adamı" ve İzmir doğumlu "İnönü"nün ölüm yıldönümü idi. Şu anda elinizde tuttuğunuz sayfayı hazırlamayı tasarlıyordum. Amacım, İsmet İnönü’nün doğduğu müze eve gidip fotoğraf çekmekti.
Başyapıtı ‘Kuzeye Göç Mevsimi’yle tanıdığımız Tayeb Salih, ‘Zein’in Düğünü’nde şaşırtıcı bir düğün haberinin basit bir Sudan köyünün günlük hayatına yaptığı etkileri anlatıyor. Mutlaka okuyun Tayeb Salih’in romanlarını, sadece Sudan’ı ya da Arap dünyasını değil, bizim hikâyemizi de anlatıyor.
#Zeyn’İn DüğünüHürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan’ın adını taşıyan ikinci kütüphane İstanbul’da açıldı. Beşiktaş İlçesi’ndeki Yeni Levent Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin hizmetine sunulan kütüphanenin açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve Doğan Hızlan katıldı.
#Doğan HızlanTürk mutfağındaki yemekleri sarımsaklı yoğurtsuz, biber salçasız ya da nar ekşisiz düşünebilir misiniz? Alman mutfağı hardalsız, Amerikan mutfağı ketçapsız, Japon mutfağı soya sossuz ve wasabi’siz olabilir mi mesela? Endonezya mutfağının bir numaralı bekçisi de onlarca farklı çeşidiyle sambal sosu…
#SosNobel ödüllü Alman yazar Heinrich Böll ‘Nehir Kıyısı Kadınları’nda, Almanya’nın Ren Nehri kıyılarının Katolik çoğunluklu bir bölgesinde, güçlü erkekler ve eşlerinden oluşan bir grubun hayatlarını diyaloglar ve monologlar aracılığıyla tasvir ediyor. Savaş sonrası ekonomisi hızla gelişen ülkede yönetici pozisyonundaki bu erkekler politikanın ‘pis bir iş’ olduğunu söylerken, kadınlarsa ‘pisliğin’ doğrudan politika anlamına gelmediğini biliyor.
#Heinrich Böll35: Türkçeye çevirdiği kitap sayısı... 500: Yazıp, yönetip, oynadığı televizyon dizisi bölümü... 4: Pandemide yazdığı kitap sayısı. 3: Şu anda Türkiye’nin çeşitli şehirlerini dolaşan oyun sayısı... 300: Radyoda yaptığı arkası yarın bölümü... 600 bin: Şirketlere verdiği eğitim ve seminerlerde tedrisatından geçen kişi... 50: Kendi adıyla kurduğu özel tiyatronun bu yıl girdiği yaş... “Tiyatromun 50’nci yılını da yeni projelerle kutlayacağım” diyor Ali Poyrazoğlu. Usta tiyatrocuyla bayram vesilesiyle Bodrum’daki evinde konuştum...
#Ali PoyrazoğluHasan Âli Yücel bir yazısında “Gençlik terbiyesinde biyografi en tesirli vasıtalardan biridir. Ne yapalım ki onda da fakiriz” diyordu. Şimdi Tanıl Bora onun biyografisini hazırladı. Türkiye’nin en uzun süre görev yapmış eğitim ve kültür bakanıyla ilgili başarılı bir eser.
#Hasan Âli Yücelİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) her yıl düzenlenen ve merakla beklenen festivali 18 Eylül’de başladı. 48. İstanbul Müzik Festivali ‘Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’ temasıyla şekilleniyor. 18 Eylül’de başlayan festival 5 Ekim’e kadar devam edecek olan festival bu sene tüm dünyanın içinden geçtiği pandemi döneminde dijital olarak düzenleniyor.
#Hürriyet