Bangkok’la ilgili önceki yazımda, Bangkok’un Wat Phra Kaew, Grand Palace (Büyük Saray), Wat Pho Uzanan Buda Tapınağı, Şafak Tapınağı Wat Arun gibi mutlaka görülmesi gereken yerlerinden bahsetmiş; Dusit Bölgesi, Çin Mahallesi, Küçük Hindistan olarak bilinen Phahurat, Siyam, Silom, Sukhumvit Bölgeleri ve gece hayatını elinde tutan Khao San Road’u bu yazıya bırakmıştım. Şimdi Bangkok’un kalan kısmına yani tapınaksız bir Bangkok’un nasıl olacağına bu yazıyla birlikte göz atalım…
#Bangkok Gezi RehberiBangkok’ta ilk öğrenilen Tayca sözcüklerden biri farang, yani yabancı. Tayland’ın başkenti, kutsal yapıları kadar kışkırtıcı özellikleriyle her yıl 20 milyon farang çekiyor. Dünyanın en popüler turistik merkezlerinden. Otellerde, restoranlarda, Siam Square’deki klimalı dev AVM’lerde, Chatuchak pazarında, Budist tapınağı Wat Pho ya da Wat Arun’da tanıdıklarınıza rastlarsanız şaşırmayın.
#BangkokUzun zamandır gitmeyi istediğim bir şehirdi Bangkok. Renkleriyle, kültürüyle, karmaşıklığıyla ve büyüleyici mimarisiyle hep ilgimi çekmiş bir yerdi. Geçtiğimiz mart Bangkok başta olmak üzere Phuket ve Chiang Mai’yi kapsayan Tayland seyahatine çıktım. 10 gün kaldığım Tayland’ın hafifçe bir tadına bakmış oldum. Çünkü gördüklerim daha çok az bir kısmıydı. Bu harika ülke asla tek seferde bitirilebilecek gibi değil... Peki üç günde Bangkok’ta nereleri gördüm ve gezdim? İşte Bangkok önerileri…
#Bangkok Yüzen PazarDünya hafta başında tarihin en büyük türbülans kaynaklı uçak kazalarından birine şahit oldu. Bir kişinin hayatını kaybettiği, 100'den fazla kişinin yaralandığı kaza anında olup bitenleri, yaşayanlar anlattı.
#Singapur HavayollarıBu yıl yemeğin birleştirici gücüne şahit oldum, Türk mutfağının üst düzey tekniklerle rafine sunumlarını servis eden yeni restoranlarla tanıştım... Sadece deniz ürünlerine odaklanan özel bir menü denedim, dünyanın en ünlü şeflerinden birinin restoranında çok farklı bir yemek deneyimi yaşadım… Aklımdan çıkmayan lezzetler hangileriydi, gelin birlikte hatırlayalım.
#GastronomiFark yaratan işler, cesur insanlardan çıkıyor. Bunu bir kez daha gördüm. Cesur ve hatta biraz da ‘deli’. Seveni de var, sevmeyeni de... Ama o, heyecan veren işlerin sıradan insanlar tarafından yaratılmadığının en büyük kanıtı. Geçen hafta dünyanın en tanınmış şeflerinden Gaggan Anand’ın Bangkok’ta sadece 14 kişiye servis veren restoranındaydım.
#BangkokSon yıllarda işletmelerde popülerliği artırmak ve ilgi çekmek adına sıklıkla ilginç yemek ve içecek sunumları görüyoruz. Ancak işler öyle bir boyuta geldi ki, birçoğumuz yaşananları ağzımız açık halde izliyoruz. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan ve çok tartışılan 'klozette tatlı sunumu’ videosu oldu. Bu tartışmanın üzerine gastronomi uzmanları ve yemek yazarlarına “Nereye gidiyor bu yemek sunumları?” diye sorduk.
#Sunum ÇılgınlığıYepyeni bir seneye güzel dileklerle girdik. Pek çoğumuzun 2023 hayallerinden biri de yeni ülkeler ve şehirler keşfetmek. İşte bu yüzden jüri üyelerimize 2023 yılı seyahat planlarını sorduk. Aynı isimdeki animasyon filmiyle aklımıza kazınan Madagaskar’ı öneren de sanat şehri Avusturya’yı tercih eden de oldu. Önerilerimize bakıp ister sokak lezzetlerinin peşine düşün, isterseniz Noel Baba’nın köyüne uğrayın. Yeni yıl bol seyahatli günler getirsin.
#SeyahatMichelin Rehberi, İstanbul’u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim’de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi. Neolokal ayrıca yeşil yıldıza da layık görüldü. Ülkemiz gastronomisi adına önemli bir adım olan Michelin Rehberi’ni değerlendirmek ve aldıkları ödüllerin heyecanını paylaşmak için yıldızlı restoranlarımızın şefleriyle bir araya geldik.
#Michelin Yıldızlı Restoranlarİspanya’nın Endülüs bölgesindeki Marbella’da Michelin’li şef Dani Garcia’nın en yeni konseptlerinden biri olan Leña’yı deneyimledik. Endülüs öyle bir kültür birikimi ki ister bir şef restoranına gidip üst düzey yemek yiyin, isterseniz tapas veya sahildeki ‘chuiringuito’lardan birine oturup ızgara sardalya yiyin; Marbella her koşulda damağınızı mutlu edecek, buna eminim...
#HürriyetBazen sos olarak çıktı karşıma, bazen baharat... Bazen de acı biberler doğrudan yemeğin içine katılmıştı. “Bunu nasıl yiyeceğiz” diye endişelendiğim de oldu, kavanozun kapağını açar açmaz gözümün yandığı da... Farklı ülkelerde yaptığım seyahatlerde sayısız acı tattım. İşte, 16 Ocak’ta ‘kutlanan’ Dünya Acı ve Baharatlı Yemekler Günü’nün bana hatırlattıkları...
#Dünya Acı Ve Baharatlı Yemekler GünüÇocukluk hayali pilot olmaktı. Yıllarca terzilik yaptı. Her şeyi yandı, elinde kalan tavayla sokakta yemek pişirmeye başladı. Ve geçen hafta Asya’nın mutfak ikonu seçildi. Birlikte mantı döküp balona bindiğim minik dev Jay Fai, artık dünyaya örnek gösteriliyor.
#YazarYeni yerler keşfederken gittiğimiz yerin sadece meşhur binalarını ya da meydanlarını değil, yöresel yemeklerini ve sokak lezzetlerini de keşfetmeliyiz. Gittiğimiz şehirlerde karşımıza çıkan sokak tezgahlarından aldığımız ve ayaküstü karnımızı doyurduğumuz bu lezzetler her zaman bir başka olmuştur. Peki, hangi şehir hangi sokak lezzetiyle meşhur? Gelin keşfedelim…
#Sokak LezzetleriBaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru ErkeShams Al Qassabi, 20 yıl önce kadınların ticaret yapmasına karşı çıkılırken Doha’da dükkân açan ilk kadın oldu. Her türlü zorluğu itinayla alt etmiş, hayallerini gerçekleştirmiş ve Katarlı kadınlar için önemli bir yol açmış. Hikâyesini paylaşmak isterim.
#Fatih TutakYemek için seyahate çıkmak, lezzetli keşifler yapmak bu yılın da yükselen trendlerinden. Benim de bu yıl ajandam oldukça kalabalık. Hangileri için seyahat edebileceğimi henüz kestiremiyorum ama gönlüm hepsine katılmayı istiyor. Listeye göz atın. Belki birinde karşılaşırız.
#2020 Yemek FestivalleriÇağımızda tüm canlıların sağlığını etkileyen en büyük tehlikelerden biri, tarımda pestisit kullanımı. Pestisit, endüstriyel tarımda yetiştirilen ürünü mantar, böcek, yabani ot gibi zararlılardan korumak için kullanılan zehirli kimyasalların genel adı. “Tarım ilacı” olarak da adlandırılan pestisitler toprağı, suyu, havayı bunların sonucu olarak da hayvanları ve insanları, zehirliyor.
#Müge Akgün1 ay önce şef Fatih Tutak’la röportaj yapmış ve iddialı restoran projesi TURK üzerine konuşmuştum. Fatih sonunda cuma günü beklenen restoranını açtı. Üstelik Mugaritz’in ünlü şefi Andoni Luis Aduriz’le beraber yaptığı havalı açılış yemeğiyle...
#Onur BaştürkYılbaşı eğlenceleri için geri sayım başladı... İsteğiniz yeni yıla yurtdışında merhaba demekse “Ne yapsak, nereye gitsek” gibi soruları sormanın tam zamanı. Sizin için en masalsı ‘Noel’ turlarını derledik. İster ailecek Santa Clause Köyü’nde Noel Baba ile tanışın ister Alsace Bölgesi’nde masal dünyasında kaybolun, isterseniz kendinizi beyaz kumsallardan turkuvaz sulara bırakın ya da meydanlardaki kalabalığın coşkusuna ortak olun.
#Yılbaşı Turları