Öğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#SalataOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeGeride bıraktığımız yıl boyunca tattıklarımı değerlendirdim. Aklımda kalan en özel yemekleri düşündüm, bir araya gelseler sihirli bir yemek deneyimine dönüşecek bir liste çıkardım. Başlangıç için yumurta ve soğan, nefis bir denizkestanesi, ardından ravioli, oğlak ciğer ve bugüne kadar tattığım en iyi kuzu... Finaldeyse ülkemizin baldan tatlı inciri, dutu...
#Tadım MenüsüVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#Vegan“Veganlık zor değil mi, nasıl yapıyorsunuz”, “Bal neden yok”, “Balık da mı yemiyorsunuz” Umarım İstanbul VegFest gibi etkinlikler çoğalır da daha çok kişiyle buluşma imkânı buluruz. Böylelikle bitkisel beslenmeye dair merak edilen soruları yanıtlama ve vegan mutfağı tanıtma olanağımız artar.
#Tembel SpagettiGut hastalığına iyi gelen yiyecekler, arasında kabak, salatalık, kiraz ve çilek gibi içeriğinde bol su barındıranlar önceliklidir. Eklemlerde şişlik, ağrı, hassasiyet ve şiddetli ağrılara neden olan iltihaplanmadır. Karakteristik olarak ayak başparmağında beliren ağrı işaretidir. Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler nelerdir? Gut hastalığına iyi gelen sebzeler, meyveler ve bitkiler hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#GutMevsimin rengârenk çiçeklerini ocaktaki tencerenin içine katmak ya da salataya eklemek çoğumuzun gündelik mutfak alışkanlıkları arasında değil. Oysa Osmanlı’dan bu yana sofralarımızda olan bu zarif ve incelikli malzemelerin geçmişteki kullanım şekilleri bugüne de ilham olacak çeşit ve zenginlikte. Üstelik son yıllarda gastronomi dünyasının da popüler konu başlıklarından.
#ÇiçekBugünlerde konuştuğum her üç yetişkinden biri “Yorgunum hocam!” diyor. Haklılar! Bir taraftan “pandemi/salgın meselesi”, diğer taraftan etiketlerdeki “fiyatlar/pahalılık/enflasyon problemi” ve sanki bu ikisi yetmezmiş gibi bir de üzerlerine eklenen burnumuzun dibindeki “savaş ikilemi” çoğumuzu fazlasıyla yordu. Şimdi bunlara bir yenisi daha eklendi: “Bahar!”
#Yorgunluk18. yüzyıl mutfakta yeniliklerle dolu bir dönemin başlangıcı olmuştur. Hem pişirilen yemek çeşitliliğin artması, hem kullanılan yöntemlerin değişip gelişmesi, ayrıca başka toplumlarla oluşan etkileşimin yansımaları sonucunda yeni malzemelerin kullanılmaya başlaması bu yeniliklere en güzel örnektir. Geleneksel tariflerin pişmeye devam etmesiyle birlikte; aynı malzemelerin farklı tekniklerle pişirilmesi ya da yeni malzemelerin eski tariflere girmesi sonucu yemek ve tatlı çeşitliliğindeki zenginlik dikkat çeker bir boyuta ulaşmıştır.
#BursaTemiz, parlak, pürüzsüz ve sağlıklı görünen bir cilt için sağlıklı ve dengeli beslenmek bakım ürünlerinden bile çok önemlidir. Bedenimiz bir bütün olup cilt sağlığı için doğru şekilde beslenerek cildimizin ihtiyaç duyduğu protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi gerekli yapıtaşlarını sağlamamız gerekmektedir.
#Ciltİnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülinKaranlık kış günlerinin aydınlatıcı ve enerji besinleri kesinlikle narenciyelerdir. Portakal da bir narenciyedir ve kabuğu, meyvesi hatta suyu ile sadece lezzetli ve hoş kokulu değil aynı zamanda çok da besleyicidir. Portakalın her bir parçası sayısız şekilde kullanılabilir. İşte harika portakal kullanım fikirleri...
#Portakal Kullanmanın YollarıRomatoloji Uzmanı Doç. Dr. Meryem Can, Türk kahvesinin gut hastalığından koruduğunu söyleyerek, “Obezite, alkol, aşırı kola ve portakal suyu tüketimi, et çeşitleri gut hastalığı riskini artırır. Hastalıktan korunmak için günde 2 veya 3 fincan Türk kahvesi için, ceviz, kaju, keten tohumu, fındık ve badem tüketin” tavsiyesinde bulundu.
#Gut HastalığıRomatoloji Uzmanı Doç. Dr. Meryem Can, Türk kahvesinin gut hastalığından koruduğunu söyleyerek, “Obezite, alkol, aşırı kola ve portakal suyu tüketimi, et çeşitleri gut hastalığı riskini artırır. Hastalıktan korunmak için günde 2 veya 3 fincan Türk kahvesi için, ceviz, kaju, keten tohumu, fındık ve badem tüketin” tavsiyesinde bulundu.
#Türk Kahvesinin FaydalarıDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkDeniz Yıldız Düzgün aslında avukat. 4 yıl avukatlık yaptıktan sonra, “Hep mutsuz insanlar, sorunlarla uğraşıyorum. Adliye koridorları bana göre değil” diyerek her zaman hayalini kurduğu işin peşine düşmüş genç bir kadın. Kahve içmeye olan tutkusunun izinden giden Deniz Yıldız Düzgün, Türkiye’nin ilk 3. nesil kahve zincirlerinden Ministry of Coffe -MOC’un kurucusu. Avustralyalı ortağıyla birlikte Deniz Yıldız Düzgün, 13 şubede 70’den fazla kahve çeşidi sunuyor. Yıldız Düzgün’ün kendisi de bir Barista. Barista yetiştirecek uzmanlığa da sahip. MOC İstanbul’daki en iyi 3’üncü nesil kahvecilerden biri. Nişantaşı Topağaçı’nda bulunduğu sokağın atmosferini değiştirdi. 2014’te kurulan, sınırları İstanbul’u aşan MOC’u kurucusu Deniz Yıldız Düzgün anlattı.
#MOC İstanbulHavaların ısınmaya, güneşin yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde herkesi bir kilo verme stresi sardı.. Evet yaz geliyor ve kıyafetler ile saklanan kiloların ortaya çıkma vakti yaklaşıyor. Daha ince ve açık renk kıyafetler giyilecek, tatillere gidilecek, denize girilecek...
#Bel YağlarıBazı restoranlarda yediğimiz çoğu mezeler fabrikalarda imal ediliyor. Ara sıcak adı altında satılan dondurulmuş ürünler günlerce aynı yağda kızartılıyor. Yine fabrikalarda paketlenen salatalara kimyasal nar ekşisi ve zeytinyağlar boca edilip servis ediliyor. Bu haftaki konumuz, çorbasından lahmacununa restoranlarda yediğimiz daha doğrusu yediğimizi sandığımız ürünler...
#YazarlarBazı restoranlarda yediğimiz çoğu mezeler fabrikalarda imal ediliyor. Ara sıcak adı altında satılan dondurulmuş ürünler günlerce aynı yağda kızartılıyor. Yine fabrikalarda paketlenen salatalara kimyasal nar ekşisi ve zeytinyağlar boca edilip servis ediliyor. Bu haftaki konumuz, çorbasından lahmacununa restoranlarda yediğimiz daha doğrusu yediğimizi sandığımız ürünler...
#GazetehaberleriGelin beni dinleyin, “Benim kilo sorunum yok ki!” demeyip bu yazı “sağlık yazı” ilan edin. Ve sonra da aşağıdaki 10 öneriyi hayata geçirin. Çünkü sadece kilo ayarının değil, hafifleyip sağlıklı ve formda kalmanın da anahtarları bu tavsiyelerde gizli. Ayrıca “Ben bunları zaten biliyorum!” deyip triplere filan da girmeyin. Girmeyin zira “bilmek” ayrı, “yapmak” ayrı şeyler. Kısacası daha iyi, daha keyifli ve daha güzel bir yazın sırrı da az çok lokmaları ve adımları saymaktan, kendine iyi bakmaktan geçiyor. “Tamam hocam, ben hazırım!” diyorsanız, buyurun...
#Osman Müftüoğlu