Gastronomi ve beslenme uzmanları, 1 Eylül'de açılan balık sezonu dolayısıyla bol bol balık tüketilmesini tavsiye ediyor. Hem sağlık hem de lezzet deposu olan balığın bir dezavantajı var ki o da kokusu. Hazırlık aşamasında ellere sinen ve yıkamakla çıkmayan balık kokusuna çare önerilerini aşağıda sizin için derledik.
#Balık KokusuEvde balık pişirmenin tek kötü yanı olan balık kokusu, özellikle balık sevenler için adeta bir kâbus gibi. Çoğu zaman pencereleri açıp evi havalandırmanın ve oda parfümü kullanmanın bile etki göstermediği balık kokusundan birkaç pratik yöntemle kurtulmanız içten bile değil. Peki evde balık kokusu nasıl çıkar? Evde balık yapınca koku nasıl önlenir? Balık kokusu nasıl kaybolur?
#BalıkMalum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞAkdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi 15 yıldır Türkiye’nin yaşlanma atlasını çıkarmaya çalışıyor. Tufan ve ekibi, GEROATLAS adını verdikleri projenin dördüncü etabı için Türkiye’yi dolaştı, binlerce insanla görüştü, onlara sorular yöneltti, veriler derledi. Araştırma, Türkiye’nin insanlarının nasıl yaşlandığını göstermeyi hedefliyor. Ortalama ömür beklentisi yükseliyor ama sağlıklı ve zinde bir şekilde yaşlanıyor muyuz? Bu yörelere gittik, sakinleriyle konuştuk, nasıl yaşadıklarını ve yaşlandıklarını onlardan dinledik.
#Uzun YaşamEbru Cündübeyoğlu hem yemekten hem de formundan taviz vermeyenlerden. Dengesini bulmuş. Canının istediğini yiyor ama kontrollü. Tek sıkıntısı plazma TV'lerin kendisini basık ve olduğundan kilolu gösteriyor olması. Eğer orada kendisini kilolu görüyorsa hemen diyetisyenine koşuyor
Sıkı bir meyhane müdavimi olan Selim İleri, Kadıköy’de Koço, Sarıyer’de Aquarius, Arnavutköy’de Vira Vira, Beyoğlu’nda Yakup gibi çalışanlarıyla abi-kardeş ilişkisi kurabildiği yerlere gidiyor. Ünlü yazar; Oktay Rifat, Edip Cansever, Kemal Tahir, Attilâ İlhan gibi edebiyatçı dostlarıyla meyhane anılarını anlattı
Yaz geldi, teknenizi güneye indiriyorsunuz ya da Fethiye, Hisarönü, Gökova üçgeninden sıkıldınız, yeni bir coğrafya, farklı lezzetler arıyorsunuz. Size önerim Cunda ve çevresindeki adalarda bir hafta geçirmeniz. Haziranda okullar da kapanmamışken, yani henüz ortalık tenhayken Cunda’nın sokaklarına da, denizlerine de, mezelerine de doyum olmaz.
Görüyor, duyuyor, konuşuyor, dokunuyor ama koku alamıyor. Beş temel duyu organından biri yok yani. Hem de tam 10 yıldır. Kendisi gibi koku alamayan birini de tanımıyor. Koku alamayanlar derneği var mı onu bile bilmiyorum, diyor. İşte size burnu olmayan Nalan Bucak’ın (45) hikayesi.
Ter nasıl oluşur? Vücudumuzda ter salgılayan iki tür salgı bezi sistemi var. Tıbbi isimleri ekrin ve apokrin olan ter bezleri farklı yerleşim ve farklı uyarılma özellikleri gösterirler. Ekrin bezler avuç içleri, tabanlar ve alında daha çok sayıda olmakla beraber tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Ekrin ter berrak ve kokusuz olur.
#BeslenmeTer nasıl oluşur? Vücudumuzda ter salgılayan iki tür salgı bezi sistemi var. Tıbbi isimleri ekrin ve apokrin olan ter bezleri farklı yerleşim ve farklı uyarılma özellikleri gösterirler. Ekrin bezler avuç içleri, tabanlar ve alında daha çok sayıda olmakla beraber tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Ekrin ter berrak ve kokusuz olur.