Türkiye turizmde gözüne uzaktan çalışan ‘dijital göçebeleri’ kestirdi. “Sizin için en iyi seçenek” denilerek özel bir tanıtım çalışmasıyla Türkiye’ye davet edilen dijital göçebelere, İstanbul ve Dalaman önerildi. İstanbul için ‘meyhanelere gitmek eşsiz bir yerel deneyim’ denilirken, Dalaman için ‘mavi yengeci tatmayı ihmal etmeyin” tavsiyesinde bulunuldu.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıÇOCUKKEN getirildikleri bir yaz tatilinde Bodrum’a ilk görüşte aşık olan ve sonrasında bolca seyahat edip dünyanın en güzel yerlerini görmüş olmalarına rağmen akıllarının bir köşesinden hiç çıkaramadıkları, “Keşke bir gün biz de Bodrum’a yerleşebilsek” dileğini pandemi dönemiyle birlikte gerçeğe dönüştüren; Bodrum’un cam göbeği mavisine, bembeyaz ikonik evlerine ve baharla birlikte iyice coşan begonvillerinin pembesine hayran, Yokuşbaşı’ndan Halikarnas Balıkçısı’nı selamlamadan geçmeyen ve bir anda karşılarına çıkan Bodrum Kalesi manzarasıyla her seferinde içi huzur ve mutlulukla dolan bir çift hayal edin... Ama bir yandan da gezmeyi tozmayı, keşfetmeyi çok seven ve sosyallik genlerinden de ödün vermeyen, gerçek manada İstanbullu bir çift...
#1Bir yanda kabuklarını yavaşça aralayıp limon sıktıktan sonra beşer onar mideye indirdiğimiz midye dolma... Diğer yanda tarator eşliğinde, çıtır çıtır kızarmış midye tava... Okurlarımız bu hafta sosyal medyada bu iki lezzeti kıyasladı, hangisini daha çok sevdiklerini anlattı. The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve evde midye dolma ve midye tava yapmak isteyenler için tariflerini püf noktalarıyla birlikte paylaştı.
#MidyeOnlar son dönemin adeta ‘pop star’ları... Ekranda parlıyor, mutfaklarında döktürüyorlar. 2021’de Hürriyet’in Lezzetli Hayat ekinde köşe yazarlığına da başladılar. Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu’yla buluştuk, geçen yılın muhasebesini yaptık. Somer Sivrioğlu “Bu bölümü geçtik, mühim olan o” derken konu yeni yıl anılarına geldi. Danilo Zanna bir yılbaşı gecesi Türkiye’de nar kırmış, sonrası mı? “Nar bir patladı, bütün apartmanı boyatmak zorunda kaldık.”
#Somer SivrioğluOyuncu Görkem Sevindik hurriyet.com.tr'de Ferit Ömeroğlu'nun konuğu oldu. Yakın zamanda Kırmızı Kamyon dizisinde başrol oynayacak olan Sevindik dizinin perde arkasını anlattı. Daha önce Kurtlar Vadisi, Söz ve Ramo'da oynadığı karakterlerle adından sıkça söz ettiren başarılı oyuncu hakkında merak edilenleri yanıtladı.
#Görkem SevindikDünyanın değişik ülkelerinde yeni lezzetleri keşfetmek ve bu lezzetleri yaratanların hikâyelerini yazmak benim en büyük tutkularımdan. Bir İzmirli olarak belki defalarca gitmiş olmama rağmen bu kez dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olan tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda lezzet turuna çıktım. İngiliz yemek yazarı arkadaşlarımın bir sonraki turları için listelerine aldığı tarihi çarşıyı dönünce anlatabilmek ve belki tekrar onlarla birlikte gelmek için bu kez başka gözlerle gezdim. İşte detaylar…
#İzmirBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonDoğasıyla kendine hayran bırakan Adana Tabiat parkları, ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Adana Tabiat Parkları şehrin gürültüsünden kaçıp doğanın içinde dinlenmek isteyenler için tam bir cennet. Peki Adana Tabiat Parkında ne yenir, ne içilir, nerede kalınır, neresi gezilir tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik. İşte detaylar…
#ADANA93 Harbi’ni bitiren Ayastefanos Antlaşması bu semtte imzalandı. Yeşilçam’ın ölümsüz filmleri bu sokaklarda çekildi. Meşhur Roma dondurmasıyla da, müdavim meyhanesiyle de burada tanıştık. Velhasıl geçmişi sağlam, ortamı huzurlu Yeşilköy, her köşesiyle davetkâr...
#AyastefanosBu sefer İzmir’de lezzetin peşinde koşturdum. Bilinenlerin değil de, gölgede kalmış, sadece damağına düşkün İzmirlilerin müdavimi oldukları lezzet duraklarının kapısını çaldım. Sadece İzmir’de değil Ege bölgesinin tamamında söz sahibi gurmeler rehberim oldu, yani oldukça şanslıydım. İşte İzmir lezzet rehberi...
#SeyahatFransa’nın güneyindeyiz yine bu hafta, İtalya’ya yakınız. Buraların mutfak kültürüne, İtalyan gustosu ve Fransız disiplini hâkim. Deniz kenarındayız, canımız balık çekti, ama bizim usul; roka salataları, soğuk mezeler, beyaz peynir kavun ikilisi, ara sıcaklar ve ızgara balık değil bu kez muhabbet… Sahilden güzel ve sakin bir yolla kısa bir yolculuk yapacağız. Şehir merkezinde değil bu lokanta.
#FransaKaçkarlar’da rengârenk kelebekler, Toroslar’da alageyik, Urfa’da kamuflaj ustası çizgili ishakkuşu, Aladağlar’da ters lale... Bu efsane canlıları görmek için her yıl yurtiçi ve yurtdışından binlerce insan Türkiye sınırları içinde koşturuyor. Güzellikleri ve özellikleriyle aklınızı başınızdan alacak bu canlıların peşinden giderek Türkiye’nin en güzel doğal alanlarını keşfetmiş ve yeni dostluklar edinmiş olacaksınız. Doğada huzur bulmak için şimdi yollara düşme zamanı.
#BeyşehirTürkiye’de düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın resmi zaman tutucusu 157 yıllık İsviçreli Tissot’un CEO’su François Thiebaud, İstanbul’da 8 bin yıl öncesine gittiğini, Türkiye-Sırbistan yarı final maçında 5 saliseye kilitlenip binlerce yıl gibi hissettiğini söyledi. Türkiye’nin ikinciliğini öven Thiebaud, “Bu başarı ekran ve telefon başından kalkmayan ‘başparmak jenerasyonu’nu alır basketbolcu yapar” dedi.
Pastırma yazını fırsat bilip, Türkiye’nin en doğusuna, Van Gölü’nün çevresine gittim. Niyetim hem Türkiye’nin en büyük gölünü çepeçevre dolaşıp, hem geçmişi hem bugünü izlemek, aynı zamanda da yöre mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerinin tadına bakmaktı. Bu hafta Edremit, Gevaş, Ahdamar, Tatvan, Nemrut izlenimlerimi aktaracağım. Gelecek hafta ise Bitlis, Ahlat, Adilcevaz, Muradiye ve Van’ı...
Bu hafta Ankara Hürriyet’te, komşumuz Yunanistan’ın Türk ve Osmanlı mutfaklarıyla birçok ortak unsura sahip olan lezzetlerini tanıtıyoruz. Zeytinyağı, balık, meze, salata ve uzo’yla olduğu kadar kebap, baklava gibi Türkiye ve Ortadoğu’ya özgü bildiğimiz lezzetlerle de öne çıkan Yunan Mutfağı’nda bazı yemeklerin kökeni Antik Yunan’a kadar giderken, birçok yemek de Yunanistan coğrafyasının ve ilişki içine girdikleri kültürlerin etkisiyle bugünkü zenginliğine kavuşmuş.
1990’lı yıllarda Roma’da şehir turu yapmak için yerel rehberimizi beklerken otobüse sarışın, renkli gözlü, hoş bir kadın girdi. "Günaydın, ben Edda, bugün rehberiniz olacağım, Tekirdağlıyım, aranızda hemşerim var mı?" dedi. Edda ile o gün göz göze gelmemizle başlayan dostluğumuz bugün hálá devam ediyor.
Böylesine tarihi bir kentin, nitelikli otel sıkıntısı çekmesi şaşırtıcı ve üzücü. Edirne'de otel sorununun yanında, yıldız sıkıntısı da var denilebilir. En fazla iki yıldıza kadar çıkabiliyorsunuz. Oysa genelde otellerin işletmecileri ve personelleri son derece gayretli ve canayakın. Yine de Efe Hotel, Park Hotel ve yeni açılan Pera Konukevi, yer bulabilirseniz, gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek oteller.