Paylaş
OZAN’ın çektiği Paris fotoğraflarını gördüğüm an çarpıldım. Bir akşam tesadüfen web sitesine denk geldim. Baktım baktım, büyülenmiş gibi. Ki, ben Paris’e aşıktım. Ki, hala aşığım. Ve bugüne kadar gördüğüm en iyi Paris fotoğraflarıydı. Sonra izini buldum. Gecenin bir yarısı mail attım. Ve nihayet geçtiğimiz hafta İstanbul’da bir dergi projesi için bir araya geldik. Ve gelmişken de iki İzmirli, size mini bir Karaköy çektik. Nereye gidilir, nerede ne yenir, semtin ip uçları... Hepsi Ozan’ın fotoğrafları, benim izlenimlerimle. Hani olur da bir gün yolunuz düşerse diye... Buyurun MİNİ KARAKÖY REHBERİNE!
Semtin genel havası
• Karaköy, İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı semt.
• Bankaları ve işhanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biri.
• Aynı zamanda, antik Galata semtinin modern adı.
• Tarih boyunca bir liman, ticaret ve finans merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmış.
• Boğaziçi’nin Avrupa tarafında, Haliç’in girişinde.
• Bölge, Karaköy Meydanı’ndan kendisini çevreleyen semtlere bağlanıyor.
• Karaköy, kendine has bir semt. Bir yanı güzel, bir yanı sakil...
• Sokaklar gri, denizin ve balık ekmekçilerin kokusu burnunuza geliyor.
• Semtteki demirci ya da elektrikçiler yerini yavaş yavaş galeri, kafe ve tasarım mağazalarına bırakıyor.
LOKANTA MAYA
• New York French Cullinary İnstitute’da aşçılık eğitimi alan ve ‘Kızınız Defne’yi Oğlumuz İskorpite...’ kitabını yazan Didem Şenol’un kendi küçük, lezzeti büyük restoranı.
• Modern esnaf lokantası gibi. Gizli bir bahçe gibi.
• Damak tadının aslında süslü bir şey olmadığını hatırlatıyor. Her şey naif ve sade.
• Nefis mücver, ahtapot, karamelize levrek ya da küçük porsiyonlarda günlük sebzeler ve narlı semizotu salatası gibi seçenekler yiyebilirsiniz.
• Kemenkeş Cad. 35/A Karaköy. Pazartesi 12.00-17.00 / Salı-Cumartesi 19.00-23.00 arası açık.
BEJ KAHVE
• Tarihi Fransız Geçidi’nin hemen sağında.
• Mekan, Lal Dedeoğlu imzası taşıyor.
• Sıcak, müdavim yaratan, rahat bir mekan.
• Mönüde salata, makarna, günün yemeği ve çorbası gibi kasmayan alternatifler var. Akşamları iyi şarap ve taze meyvelerle hazırlanmış kokteyller tercih sebebi.
• Sanatçılardan, blogger’lardan, tasarımcılardan, bankacılardan, mimarlardan ve müzisyenlerden oluşan karışık bir müşteri kitlesi var.
• Kemankeş Caddesi Fransız Geçidi 11/A, Karaköy. Pazartesi-Cumartesi 10.00-02.00, Pazar 10.00-16.30 arasında açık.
MURAT MUHALLEBİCİSİ
• Rıhtım Caddesi üzerinde.
• Nefis su böreği, fırın sütlaç, çektikçe uzayan kazandibi, tavuk göğsü ve ekmek kadayıfı yapıyorlar.
ÇERKEZKÖY DELİCATESSEN
• Makarna, salata, sandviç ve meze gibi hafif bir mönüsü var.
• Kahvaltı için ideal. Şarküteri bölümü çok başarılı.
• Alışverişe gelen gidenleri gördükçe mekanın tek yerli müşterisi biziz hissine kapıldık.
NEREDE KALINIR
• Semtte son zamanlarda ardı ardına bir çok butik otel açıldı.
• Bu otellerden en yenisi Gradiva İstanbul.
• Karaköy Bankalar Caddesi’nde çok merkezi konumda.
• Eski ve heybetli İmar Bankası’nın yeni hali.
• Gradiva’da kalıyorsanız eşine az rastlanır bir Galata Köprüsü manzarasıyla uyanıp nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz.
• Teras’taki Zelda Zonk’ta lezzetli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
• Gece İlhan Erşahin’in New York’taki ünlü mekanı Nublu’nun yine bu binada bulunan şubesinde sıkı bir caz performansı izleyebilirsiniz.
www.gradivahotels.com
Ozan Çelik kimdir
Eğitimini İzmir’de iç mimari üzerine tamamladı. Bir süre mesleğini yaptı, ofis işinden sıkılıp hobi olarak sürdürdüğü fotoğraf sanatına yöneldi. Bu da yetmedi Anadolu Üniversitesi’nde fotoğrafçılık eğitimi aldı. Yurt dışında uzun süreli workshop’lara katıldı. Çalışmaları, “Cumhuriyet’in 88. yılında, 88 sanatçı” gibi sergilerde yer aldı. En son EXPO için “İzmir ve İzmirlileri” fotoğrafladı. Yaşamını benim gibi İzmir ve İstanbul arasında mekik dokuyarak sürdürüyor.
www.ozancelik.com.tr
Paylaş