Baharatlar haberleri sayfasında Baharatlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1737 Baharatlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Unutkanlık, birçok insanın hayatında zaman zaman karşılaşabileceği yaygın bir sorun. Ancak çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilen unutkanlık için doğal bir destekleyici bulunuyor: Baharatlar! Düzenli olarak tüketildiğinde hafızayı güçlendiriyor ve zihinsel performansı artırıyor. Peki hangi baharatlar daha çok etkili? Beyin sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir nörolog olan Dr. Brandon Crawford, New York Post’a beyin sağlığına iyi gelen 5 baharatı açıkladı. İşte detaylar…
#SağlıkBaharatlar dünyanın her yerinde yemeklere lezzet katan en önemli unsurlar. Üstelik Osmanlı İmparatorluğu'nun konumu nedeniyle, mutfak kültürümüzde geçmişten bugüne yer etmiş birçok farklı baharat bulunuyor. Günümüzde de tariflerde bu baharatlar sık sık karşımıza çıkabiliyor. Ancak bazen tek bir yemek için özel bir baharat satın alıp kalanını kullanmadan atıyor ya da "Değmez" deyip o baharatı tariften çıkararak lezzetten ödün veriyoruz. Bu durumlarla başa çıkmak için çok işinize yarayacak bir rehber hazırladık sizin için. Bu rehber sayesinde artık siz de baharatları birbirlerinin yerine dönüşümlü kullanabileceksiniz. İşte eksik baharatları kolayca telafi etmenizi sağlayacak baharat kombinasyonları...
#BaharatlarDünya mutfağında kullanılan binbir çeşit baharat vardır. Bu baharatlar sadece lezzet değil, sağlık için de oldukça farklı işleve sahiptir. Sizlere mutfakta en çok kullanılan baharatlar ve vucuda etkilerine dair bir derleme hazırladım. İşte yemeklerde kullandığımız, belki de pek çoğunun adını bilmediğimiz baharatlar ve görevleri...
#BaharatlarBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarSebze yemeklerinin hepimizde ayrı bir yeri vardır. Sofralarımızı güzelleştirir, menülerimizi zenginleştirirler. Ancak doğru yapılmayan sebze yemekleri de çok yağlı ve ağır bir yemeğe dönüşür ya da tatsız tuzsuz bir şey olur. Şimdi sizinle sebzelerinizi bir üst seviyeye taşıyacak pişirme önerilerini paylaşıyoruz.
#Sebze Pişirme ÖnerileriBaharatlar her ne kadar yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılsa da son yıllarda yapılan bazı araştırmalar baharatların sağlığa olumlu etkilerini de gözler önüne serdi. Hoş kokularıyla soframızın baştacı olan baharatları ve faydalarını Diyetisyen Emre Uzun sıraladı.
#BaharatlarEskişehir’de yaklaşık 20 yıldır baharatçı olarak çalışan Tuncay Tezcan, Kurban Bayramı’ndan önce baharat sektöründe yaşanan hareketliliği anlattı. Lezzetli et için uyarılarda da bulunan Tezcan, baharat satın alırken, bilinen ve güvenilen yerden, aroması iyi olan ve ürünün bekleyiş süresine dikkat edilerek alınması gerektiği belirtti.
#Kurban EtiKORONAVİRÜS pandemisi, yurt içinde baharat tüketimini artırınca, fırsatçılar ağır gelsin diye baharatlarda tağşiş yöntemine başvurdu. Dicle Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Birimi Diyetisyeni Pınar Süleymanoğlu, sumağa yaprak tozlarının, bazı baharatlara ise demir tozunun katıldığını söyleyerek, "Bunların hepsinin vücuda çok zararları bulunmakta, çünkü vücutta toksik etkiler bırakmakta. Bu toksik etkiler kanser oluşmasına neden oluyor" dedi.
#Pınar SüleymanoğluYemeklere lezzet katarken sağlık açısından birçok faydayı beraberinde getiren baharatlar, sofralarımızın vazgeçilmezleri… Eski çağlardan itibaren şifa niyetine kullanılan baharatlar; günümüzde de birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterebiliyor veya hastalık semptomlarının azaltılmasında destekleyici rol oynayabiliyor.
#BaharatBaharatlar ve kokulu otlar sofralarımızın vazgeçilmezleri. Bu lezzet ve şifa kaynaklarının bazıları aynı zamanda tarih boyunca çok ilginç olaylara da konu olmuşlar. Sizin için bu ilginç hatta garip olayların bazılarını aşağıda derledik...
#Baharatların FaydalarıYaz aylarında hafif ve ferahlatıcı yemekler hem mideyi yormaz hem de sıcak havalarda daha rahat hissetmeni sağlar. Chef Rüzgar SÜNBÜL İşte yaz için mükemmel hafif yemek önerileri "Rubins Özgün tarifler ise bir yemek kültürünün en özel parçalarından biridir. Geleneksel damaklarda unutulmaz tatlar bırakır. bir Özenle seçilmiş malzemeler, özgün tarifler Özellikle mevsiminde toplanmış taze sebzeler, doğal yollarla beslenmiş et ürünleri ve katkı maddesi içermeyen sağlıklı malzemeler yemeklerin gerçek tadını ortaya çıkarır.
#Yaza Fit Girme Tarifleriİstanbul'da lahmacun fiyatları semte göre farklılık gösteriyor. Esenler'de 60 liraya satılan lahmacun Göktürk'te 250 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu oldu. Ucuza satanlar fiyat farkının kiradan ve personel sayısından kaynaklandığını söylerken, pahalıya satanlar kullanılan malzeme kalitesinin fiyata yansıdığını belirtiyor
#Lahmacun FiyatlarıRamazan ayında bazı besinlerin, özellikle uzun açlık süresinin ardından mideyi zorlayabileceğini ve mide sorunlarına yol açabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çifcibaşı Örmeci, ‘Baharatlar, mide asidini artırabilir ve mide yanması gibi sorunlara yol açabilir. Portakal, domates gibi asidik gıdalar, özellikle mide asidini artırarak reflü gibi sorunlara yol açabilir. Şekerli tatlılar kan şekerini hızlıca yükseltip ardından düşmesine sebep olur, bu da halsizlik ve yorgunluk yaratabilir’ dedi.
#SağlıkSon zamanlarda hindiba bitkisini çok sık duymaya başladık. 'Sağlıklı çikolata' olarak da adlandırılan protein barların içinde sıklıkla karşımıza çıkan hindiba, şimdi de kahveye bir alternatif olarak yaygınlaşıyor. Hindiba kahvesi, kafeinsiz olmasıyla filtre kahveden ayrılıyor ve bu sebeple ‘daha sağlıklı’ olabileceği iddia ediliyor. Peki gerçekten öyle mi? Hindiba kahvesi, filtre kahveyi tahtından edebilir mi?
#HindibaYılbaşı menüsü 2025 yılına girmeye sayılı zaman kala, sevdiklerine sofra hazırlamak isteyenler için araştırmalar arasında yer alıyor. İşte sizler için hazırladığımız, hindi tarifi, balkabağı dolması, zencefilli tarçınlı kurabiyesi ve tam anlamıyla mükellef bir yılbaşı menüsü tarifleri...
#Yılbaşı MenüsüGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Anadoludakiler Projesi'ne ilişkin, "İnanıyorum ki proje kapsamında attığımız her adım, sahip olduğumuz bereket, birikim ve beceri miraslarını, ülkemizde ve dünyada hak ettiği seviyeye biraz daha yaklaştıracaktır." dedi.
#EMİNE ERDOĞANKıvamının, şekerinin ve lezzetinin tutturulması zor olan tatlıların başında gelen kabak tatlısı, hafifliğiyle damak çatlatıyor. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sorunu da yaşatmayan bu tatlı, üzerine dökülen tahinle birlikte çok başka bir boyuta ulaşılıyor. Kimilerinin kireçte beklettiği kabak tatlısını biz hiç bekletmeden direkt şekerle beraber pişirdik. Şerbetli değil de sanki kabağın kendi balıymış gibi bir kıvama sahip olan tahinli kabak tatlısı tarifimizi öğrendikten sonra herkesten sır gibi saklayacağınıza eminiz.
#Kabak TatlısıHavaların iyice soğuduğu ve gribal hastalıkların yaygın olarak görüldüğü bugünlerde pek çok kişi kış çaylarına sarılıyor. Hem içimizi ısıtması hem de bağışıklık sistemimizi güçlendireceği düşüncesiyle sıkça tüketilen kış çaylarına yönelik tarifler ve tavsiyeler gerek internette gerekse sosyal medyada adeta havada uçuşuyor. Ancak dikkat! “İçerisinde meyve, baharatlar, bitkiler ve doğal tatlandırıcılar var; ne zararı olabilir ki?” denilerek gerek içeriğine gerekse ölçüsüne dikkat edilmeden tüketilen masum görünümlü bu karışımlar bilinçsiz tüketildiğinde sağlığa faydalı olmak yerine ciddi zararlara yol açabiliyor.
#Kış ÇayıÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#SağlıkTeknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#SağlıkYaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriMasterChef çiğ köfte tarifi izleyiciler tarafından merak ediliyor. Sıra gecesi konseptiyle yarışmacıların hazırladıkları Masterchef çiğ köfte nasıl yapılır araştırmaları evlerinde lezzet şöleni yaşatmak isteyen izleyici kitlesinin odaklandığı konulardan oldu. Çiğ köfte etli , etsiz farklı şekillerde hazırlansa da püf noktalarına dikkat etmek önem taşıyor. Peki, evde çiğ köfte nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte çiğ köfte yapımının püf noktası...
#Çiğ KöfteKebaba limon sıkılır mı sorusu, sosyal medyayı ikiye ayırmaya devam ediyor. Adana ve çevre iller ile özdeşleşmiş olan kıyma şiş kebabına limon sıkılır mı sorusu, MAsterChef ile bir kez daha gündeme geldi. Geçtiğimiz yıl da benzer bir tartışmanın olduğu yarışmada, Mehmet Şef limon sıkmanın yanlış olduğunu vurgularken Somer Şef tam aksini iddia ederek sıkılacağını ifade etmiş, sosyal medyayı ikiye ayıran bir tartışmaya neden olmuştu. Peki, işin aslı dikkate alındığında kebaba limon sıkılır mı? İşte, o konuda mantıksal çerçevede bazı yanıtlar.
#Kebaba LimonVietnam’ın kuzeyi ve güneyi arasında tıpkı bizde olduğu gibi müthiş bir iklim farkı var. Bu durum mutfağa da yansıyor. Mesela güney mutfağında sıcak iklim nedeniyle acı kullanımı daha fazla. Hem baharatlar hem de taze aromatik otlar bol kepçe seviliyor. Özellikle Michelin sonrası artık sadece sokak yemekleriyle anılmayan ülkenin geleneksel lezzetlerini keşfedelim...
#VietnamGerek besin değeri gerekse LEZİZZ eti ile kendine hayran bırakmayı başaran balıklardan olan palamut, hem en yüksek besin değerine sahiptir, hem de doğru tariflerle pişirildiği zaman damaklar her daim onu arar. Sonuçta her yiğidin ayrı yoğurt yemesi olduğu gibi her balığın kendi lezzetini ortaya çıkan ayrı tarifleri vardır. Sizler için hazırladığım en güzel palamut tarifi ve püf noktaları hemen aşağıda...
#PalamutAlmanya’da, İstanbul merkezli Uluslararası Döner Federasyonu’nun (UDOFED), 2022 yılında AB’ye yaptığı döner için TSG sertifika başvurusunun yankıları devam ediyor. Almanya’da Federal Tarım Bakanlığı dahil olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş da AB nezdinde Türkiye’nin başvurusuna itiraz etmişti. Şimdi ise bir eyalet dönere standart getirmek için döneri mercek altına alıyor.
#AVRUPADAN HABERDeğerli okurlarım ve lezzetsever dostlarım; bugün sizleri, biz torunlarına geniş bir lezzet seçkisi bırakan Osmanlı saray mutfağına ait en özel tatlarından biri ile buluşturmak istiyorum: kayısılı yahni… Dünya tarihinin en önemli ve en güçlü imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, 700 yıl gibi uzun bir döneme yayılan egemenliğin hükümdarlığını sürdürdü. Sınırlarını ve topraklarını genişlettikçe birçok kültürü ve mutfağı himayesine katan Osmanlı, zamanla bu çeşitliliği kendi saray mutfağına da uyarladı. Bu özel mutfağın farklı çeşit ve tatlara sahip olmasının en büyük nedenlerinden biri de payitahtta farklı kültürlerin bir arada yaşamasıydı. Et yemeklerinin büyük önem taşıdığı saray mutfağında, en fazla tercih edilen etlerin başında ise koyun eti, keçi eti ve oğlak eti gelirken, etin en büyük eşlikçisi de tereyağı ve kuyruk yağı oluyordu. Meyve ve bol baharat kullanımı da saray mutfağında öne çıkan özellikler arasında sayılıyordu. Öyle ki kayısı, erik, üzüm hatta kavun, saray mutfağında et yemeklerinin vazgeçilmezi olmuştu.
#Kayısılı YahniYaz mevsiminde aşırı kilolu olmak zorlayıcı olabilir. Kilolu kişiler uygulayacakları basit değişikliklerle bu sıcak günleri daha kolay geçirebilir. İşte hem rahat etmemizi hem de sağlıklı kalmamızı sağlayacak bazı ipuçları: “Tabağınıza daha çok salatave sebze alın. Yemeklerin yanında maden suyu için.”
#Dr. Ayça KayaSevgili lezzetsever dostlarım; bu hafta sizi yine Hatay’a doğru bir yolculuğa çıkarıp, İskenderun’un o enfes mezelerinin olduğu sofralara davet etmek istiyorum. Hatay’da ister bir restorana gidin ister bir evin sofrasına konuk olun, daha yemekler masaya gelmeden sıcacık, henüz dumanı üzerinde olan özel ekmeğiyle birlikte Hatay mezeleri gelir masaya. “Daha ne yiyeceğiz?” diye düşünmeden mezeler adeta bir görsel şölen yaşatır. Bu mezelerin başında da tabii ki cevizli biber ezmesi gelir. Yine Hatay mutfağına ait olan muhammara ile çok benzerlik gösteren cevizli biber ezmesi, muhammaranın aksine içine ekmek konulmadan hazırlanıyor. Türkiye’nin batısında ise acuka olarak adlandırılıyor.
#Cevizli Biber