Pikniklerin olmazsa olmazı, kahvaltının ve öğle yemeğinin kurtarıcısı, uzun yol seyahatlerinin pratik eşlikçisi... Taptaze ekmeği, arasına konan her malzemeyle daha da iştah açıcı olur. Yarın Dünya Sandviç Günü. Biz de bu vesileyle ‘içine sevgisini de katarak’ en doyurucu sandviçleri hazırlayan lezzet duraklarını uzman isimlerden oluşan jürimize sorduk.
#SandviççiAntalya’daki 7 Mehmet’in başarısının arkasında birkaç neden var. Güçlü bir eğitim, nadiren değişen bir kadro, kullanılacak malzemenin en iyisini alma gayreti, titizlik ve devamlı kendini aşma arzusu. Bir önemli unsur da oldukça genç olan Mehmet Bey’in stil ve kişiliği.
#AntalyaSON dönemde ardı ardına geliştirilen projelere rağmen, birçok sektörü etkileyen ara eleman sorunun iş dünyasının gündeminden düşmediğini, hatta içinden çıkılmaz bir hal aldığını kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili Adlıhan Dere, “Türkiye’nin her yerinden yardım çağrısı alıyoruz. Birçok meslek yok olmanın eşiğine geldi. Berberin, marangozun, tornacının yanında çalışacak çırak bulamıyoruz. Bu işte sadece gençlerimiz değil aileler de kabahatli” dedi.
#FenomenlikElektrik tesisat altyapısında ‘yetkili fen adamı’ açığı çok büyük. İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali, 100 milyar TL’lik yıllık büyüklüğe sahip sektörde işlerin sadece yüzde 10’unu ‘yetkili fen adamı’ ruhsatlı teknisyenlerin yaptığını belirtti. Bozali, “Gençler ilgi duymadı, sektörde eğitimli, ruhsatlı fen adamı azaldı. Sektörün yüzde 90’ı korsanların elinde. Ruhsatlar kiralanıyor. Büyük bir tehlike var” dedi.
#Haluk BozaliDünyanın en çok konuşulan liderlerinden biri olmasına rağmen hakkında yaşı, medeni durumu, çocukları ve sağlığıyla ilgili bilgiler hep tahminlerden ibaret. En son geçtiğimiz gün ülkesini vuran sel felaketinde ortaya çıkıp duruma bizzat müdahale ettiğine dair fotoğrafları basına yansıyan isim hakkındaki spekülasyonlar bitmek bilmiyor…
#KUZEY KOREYarın Babalar Günü... Bu özel günü kutlamak için baba-oğul aşçılığı seçen iki başarılı ismin kapısını çaldık. Bu yıl Michelin Genç Şef Ödülü’nü alan şef Ulaş Durmaz ve Ayvalık’taki Muhtelif Ayvalık’ın şefi, babası Vedat Durmaz’la aynı meslekte olmalarının güzel ve zorlu yanlarını konuştuk.
#Babalar Günüİran’da rejim, Reisi’nin beklenmedik kaybı sonrası otorite boşluğu oluşmaması için hızlıca harekete geçti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhbir’in geçiçi hükümet başkanlığında seçimlere gidecek İran’da, kazanın asıl etkisinin Hamaney’in veliahtını belirlemekte olacağı düşünülüyor.
#İran1777’de kurulan, Türkiye’nin en eski markası Ali Muhiddin Hacı Bekir’in akide renkleriyle İstiklal Caddesi ruhu buluştu ve bir İstanbul şekerlemecisi doğdu. Evrensel marka olmanın tüm gerekliliklerini yerine getiren Beyoğlu’ndaki şık mağazada logolu porselen takımlardan tasarım lokum kutularına bambaşka bir boyuta taşınan vizyona hayran kaldım.
#Akide ŞekeriRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Filyos Limanı’nın deniz taşımacılığına da açılması noktasında Enerji Bakanımızla birkaç hafta önce yerinde tespitleri yaptık. 2 yıllık bir periyot içerisinde inşallah orayı normal deniz ticaretine de, nakliyeye de özellikle Karabük’ün yükünü vereceği ve yoğun bir şekilde kullanacağı şekle getireceğiz.” dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanlığıTescilli lezzetimiz Antep baklavası Masterchef ile birlikte yeniden gündeme geldi. Bol fıstıklı Antep Baklavası hamuru da özenle açılıyor ve özel günler başta olmak üzere Türk mutfağında sık sık yerini alıyor. Peki, evde baklava nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktaları neler? İşte, Antep baklavası tarifi ve yapımı...
#Antep Baklavası TarifiKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatCHP Genel Başkanı Özgür Özel, yargıdaki tartışmalara ilişkin "Bugünlerde anayasanın bir maddesi Yargıtay tarafından yok sayılıyor. Ülkeyi yöneten kişi de bunu haklı görüyor ve Anayasa Mahkemesi yetkisinin herkesi bağlayacağı ile ilgili hükmünü yok hükmünde kabul ediyor. Biz de diyoruz ki eğer böyle yaparsanız yarın birisi Meclis'i de yok hükmünde sayar" dedi.
#CHPBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaRönesans’ın zenginliklerine açılan daracık, labirent gibi sokaklar, kanallar üzerinde görkemli saraylar, kiliseler ve köprüleriyle Venedik her seferinde etkisi altına alır beni. Bu sene, Venedik Film Festivali’nde bu güzel şehri deneyimleme şansım oldu; işte o gezimden notlar...
#Saffet Emre TONGUÇHer yıl 24 Ekim Dünya İşkembe Günü olarak kutlanıyor. Bizdeyse en çok çorbası meşhur. Kiminin içine bağırsaktan önceki son kısmı ifade eden şirden katılıyor kiminin içine işkembeden çıkan etli kısım yani ‘damar’ ekleniyor... Büyükçe doğranan işkembe, yani tuzlamaysa pek çoğumuzun favorisi. Temizliği ustalık isteyen ve yapımı da oldukça meşakkatli bu çorbanın en iyisini nerede yeriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞBir yemek eleştirmeni için sürekli değişim ciddi sorun. Belki dünyanın hiçbir yerinde lokanta sektörü çok istikrarlı değil ama bildiğim ülkelerde değişim ve dönüşüm bizdeki kadar hızlı değil. Özellikle de patron ya da aşçı değişince lokantalar kabuk değiştiriyor, şubeleşince bozuluyor...
#BalatBir şef, restoran sahibi düşünün, yaşadığı kente gittiğinizde sizi sadece kendi mekânında ağırlamakla, yemeklerini tattırmakla kalmıyor. Sevdiği, gittiği lezzet duraklarından, bir başkasının rakip olarak göreceği yeni açılan restoranlara, yerel üreticilerden restore edilmiş tarihi yapılara önemli olduğunu düşündüğü yerleri göstermek, tanıtmak istiyor.
#Mehmet Akdağİngiltere artık harıl harıl 6 Mayıs’ta tüm dünyanın ilgiyle izleyeceği Kral III. Charles’ın taç giyme törenine hazırlanıyor. Buckingham Sarayı içinde hummalı hazırlıklar devam ederken saray çevresindeki hazırlıklar da hızlandı. Görev yapacak atlı askerlerden tören davetlileri için hazırlanan özel menülere kadar her şey bir yandan da İngiltere Kraliyet Ailesinin internet sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından paylaşılmaya başlandı.
#Kral Charles