Hurdacı esnafına ceza şoku

Güncelleme Tarihi:

Hurdacı esnafına ceza şoku
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2024 16:43

İvedik’teki Hurdacılar Sitesi’nde ikinci el inşaat, oto, mutfak gibi malzemeler satan esnafa Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden ceza geldi.

Haberin Devamı

Bakanlığın talimatıyla harekete geçen il müdürlüğü görevlileri, iş yerlerine giderek tutanaklar tutup, fotoğraflar çekti. Ardından da ‘Atık malzeme bulundurma ve çevreyi kirletmeden’ 100’ün üzerinde esnafın her birine 1 milyon 300 bin liralık ceza kesti. Alt sınırın çok üzerinden gelen cezalarla şok olan esnaf, cezaların iptali ve yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurdu.

‘CEZALAR UYARI YAPILMADAN YAZILDI’

Esnaflardan Hüseyin Kartal, “İkinci el mutfak malzemeleri satıyorum. Tehlikeli bir madde veya atık yok. Toprağa zarar veriyoruz diye 1 milyon 300 bin lira ceza geldi. Bağ-Kur’umu ödeyemiyorum, bu cezayı nasıl ödeyeceğim. kapatıp gideceğim” derken, Soner Çinkaya, “İkinci el ve sıfır depo rafı alım satımı yapıyorum. Aynı ceza bana da geldi. En üstten ceza yazılmış. Buradaki hiçbir esnafın bu cezaları ödeme şansı yok. Bu rakamlar çok yüksek rakamlar. Eksiklerimiz, hatalarımız olabilir. Uyarırsınız, bunları gideririz. Yazık günah, hiçbir esnafın bu cezaları ödeme şansı yok. İş yerinde 100 bin liralık malzeme var, 1 milyon 300 bin lira ceza geliyor. Nasıl ödesin” ifadelerini kullandı. Ali İhsan Kılıç ise “İkinci el oto araç parçalarını alıp satıyoruz. 40 yıldır burada esnafım. İşyerlerimizin ruhsatı var, Bağ-Kur ödemelerimizi yapıyoruz. Ekonomiye katkımız var, vergimizi ödüyoruz. Çat kapı gelip, bu cezaları verdiler. Hiçbir uyarı yapılmadan, ne eksiğimiz var denilmeden bu cezalar yazıldı. Bizde zehirli atık yok, ikinci el malzeme satıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hurdacı esnafına ceza şoku

ATIK MADDE YOK, İKİNCİ EL MALZEME

Hurdacılar Sitesi'ndeki birçok esnafın avukatlığını yapan Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan, “Buradaki esnaf, babadan oğula geçme şeklinde 50 yıldan fazla bir süredir aynı yerde hurdacılık ve ikinci el malzeme alım-satımı yapıyor. Esnafın iş yerlerinde bulunan malzemeler ikinci el inşaat, oto ve mutfak malzemesi gibi malzemeler. Bunlar atık malzeme değil. Ayrıca bu malzemeler çevreyi kirleten malzeme de değil. Bu malzemelerin hiçbiri havayı, toprağı, suyu, kısacası çevreyi kirletmiyor. Bu iş yerlerinin tamamının belediyeden alınmış iş yeri açma ruhsatları bulunuyor. Bu iş yerlerinde ‘atık malzeme’ yani dönüşümü, depolanması ya da geri kazanımı özel belgeler ve izinler gerektiren malzeme bulunmuyor. Bu nedenle uygulanan cezalar hukuka aykırıdır, ayrıca birçok esnafa birden fazla kez ceza yazılmış. Esnafın bu cezaları ödeyecek gücü yok. Hukuka aykırı bu cezaların iptali konusunda her esnaf için ayrı ayrı Ankara İdare Mahkemelerinde ‘yürütmeyi durdurma’ talepli davalar açtık” dedi.

BAKMADAN GEÇME!