‘Rüzgârlı Şehir’ anlamına gelen Bakü’ye Azerice ‘Bakı’ deniyor. Keşfedilmeyi bekleyen ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller ve kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzellikte. Ayrıca hem tarihi taş binalarının gece aydınlatmaları hem geniş bulvarların, parkların, gökdelenlerin ışıklı danslarıyla büyüleneceksiniz...
#YazarGürze, Azeri mutfağı denilince ilk akla gelenlerden biri. Azeri mantısı olarak bilinen gürze, arzuya göre, yoğurtla sunuma hazırlanıyor. Sıradan mantı tariflerinden sıkılanlar her evde bulunan malzemelerden yapılan gürze yemeğini kolayca yapabilir. Peki, gürze (Azerbaycan) mantısı nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler? İşte adım adım gürze tarifi…
#GürzeBakü’ye Azerice “Bakı” deniyor ve “Rüzgarlı Şehir” anlamına geliyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Azerbaycan, sınırları içinde bulunan petrol ve doğalgaz rezervleri sayesinde gelişim büyük bir yaşıyor. İşte Azerbaycan'ın başkenti Bakü...
#SeyahatHavyarı, halısı ve petrolüyle tanıdığımız Azerbaycan aslında bilinmeyenleyle keşfedilmesi gereken bir ülke. Tarihi bölümü UNESCO tarafından koruma altına alınan Bakü hızla gelişiyor, güzelleşiyor. Ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller, kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzelliklere sahip. Ateş tapınakları, Kafkas Dağları, Neolitik ve Bronz dönemlerden kalma eserleri, ortaçağ camileri bir zamanlar İpek Yolu’nun en önemli duraklarından biri olan Azerbaycan’ı daha da cazip hale getiriyor.
Program çekimi için gittiğimiz Bakü’de Azeri mutfağını yakından tanıma fırsatı buldum. Kişniş, tarhun ve mercanköşk gibi yeşillikler bol kullanılıyor, Adana kebabına benzeyen lüle kebabına tuz ve karabiber dışında baharat katılmıyor. Ülkenin en ünlü balık yemeğiyse lavangi. Genellikle sazan balığıyla yapılan bu yemekte balığın içi soğan, ceviz ve nar ekşisi karışımıyla dolduruluyor. Bir ülkenin gastronomisinin gelişmesi açısından çok önemli olan üzüm ve şarap üretimi de bölgede mevcut. Pek çok kültürden etkilenerek oluşan kültür altyapısıyla hem turizm hem de gastronomi için yakın gelecekte gelişmeye çok açık bir yer burası.
#AzerbaycanBir şehrin veya bir restoranın markalaşmasında, o şehirdeki gastronomi turizminin gelişmesinde şeflerin rolü çok önemli. İstanbul’da Michelin Yıldızı alan restoranlarda mutfak şefleri öne çıktı. Pek çok restoranın şefleri ve şovlarını izlemek, yenilenen menülerini görmek isteyen takipçileri ve müşterileri var. Bursa’da açılan mekanlarda artık birbirinden değerli şefleri görmeye başladık. İşte bunlardan biri de yeni hizmet vermeye başlayan Nuar Bademli.
#ŞefGeçtiğimiz akşam üzeri sağanak yağışın olduğu saatlerde Bursa Gastronomi Festivali tanıtım toplantısına katıldık. Ülkemizin gastronomisiyle ön plana çıkan doğu ve güney doğu kentlerine yaptığım gezilerde yaşadığım şehir Bursa’da benzer bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağı konusunu düşünmüştüm.. Aslında bir şehrin gastronomisi sadece caddede yürürken gördüğünüz lokantalardaki yemeklerden ibaret değil, şehrin yaşam kültürü içinde evlerde günlük yaşamın bir parçası olarak komşularla, aile fertleri ile sıradan bir günde yenen veya bir bayram günü paylaşılan yemekte o şehrin yemek kültürünün çok özel bir parçası olabilir. Demek istediğim hiç beklemediğiniz bir anda bir Bursa evinde size ikram edilen bir börek, kurabiye hayatınızda yediğiniz en iyi lezzet olabilir.
#Uğur ÇELİKKOLMersin tatilimde bildiğiniz üzere Konya ve Gaziantep’e gidip oradaki iki harika mekanı değerlendirmiştim. Bu hafta başı ise her gün farklı bir restorana gidip, yine sizler için değerlendirdim. İlk olarak yolum Çamlıca tepesindeki Sembol Ocakbaşı restorana düştü. Ataşehir ve Şanlıurfa’da da şubeleri olan Yusuf Can Güçtekin’in işletmeciliğini yaptığı bu mekan eşsiz manzarası ve lezzetiyle İstanbul’daki bir çok restoranın önüne geçiyor. Ertesi gün ise Bafra pidesinin en güzel yapıldığı yerlerden biri olan Bafralı Fatih Aşçı’nın sahibi olduğu mekandaydım. İyi ki de davetine icabet etmişim, çok memnun kaldım. Çarşamba günü, Konya yemeklerini tadabileceğiniz en güzel yerlerden birisi olan Küçükçekmece’deki Erol Tuzlu Bey’in işlettiği Has Konya Mutfağı’nda harika lezzetleri deneyimledim. Kebap denilince İstanbul’da akla gelen ilk yerlerden birisi Aksaray’daki Horhor semti. Burada lezzetine bayıldığım Neden Urfa Baboş Kebap’ı yazmadan edemeyeceğim. Son olarak ise Kadıköy’deki Haçapuri pideyi size anlatacağım… Yıllardır hizmet veren bu mekanda da lezzet tavan yapmış.
#KebapSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıHazine’nin Türk Telekom’un yüzde 55 hissesine sahip Hariri Ailesi’nin bankalara olan 4 milyar 750 milyon dolarlık kredi borcunu ödemesi için verdiği 60 günlük süre dün doldu. Hazine’nin geçici olarak şirketin yönetim kurulunu değiştirmesi bekleniyor. Bu arada CEO Paul Doany’nin de gideceği ve yerine Ümit Önal’ın düşünüldüğü iddia ediliyor.
#Jale ÖzgentürkBodrum – Çeşme hattında kısacık süren tatil sezonu açıldı. Yeni açılan mekânlar ve fiyat tarifeleri üzerine konuşuluyor. Mekân sahipleri fiyat tarifelerinin yüksek oluşunu sezonun kısalığına bağlarken, müşterilerin kafasında “kazıklandık” düşüncesi oluşuyor. Buna rağmen mekânlar dolup taşıyor ve ‘ortaya gelen razı, giden razı’ sonucu çıkıyor. Mekân sahipleriyse bu durumu ‘yatırım elçileri’ olarak nitelendiriyor. Peki Bodrum mu Çeşme mi? İşte detaylar…
#Bodrum Gezi RehberiPara kazanabilmek için çocuklarını dünyanın öbür ucundaki ülkelerinde bırakıp Türkiye’ye geliyor, başkalarının çocuklarına bakıyorlar. Maddi güçlüklerin içinden çıkıp burada çok lüks hayatların bir parçası oluyorlar. Varlıklı aileler arasında yeni moda, çocukları Filipinli dadılara emanet etmek. Bu trendin peşine düştük, Filipinli dadıların dünyasına girdik.
#Filipinli DadıAzeri şarkıcı Günel, iki yıl aradan sonra “Gel Çağıramam” adlı yeni single’ını çıkardı. Mücevher işine de el atan şarkıcı, hayalindeki tektaşı çizdiğini açıklarken iddialı konuştu: “Herkesten farklı, kendime göre bir şeyler çizdim. Benim için önemli olan o yüzüğü ömür boyu çıkartmamak. Evlenmek bir keredir, boşanmak yoktur bende.”
#Günel