Turizm bir ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri olarak ifade edilmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin en fazla uğradıkları mekanlar ise deniz kıyısında yer alan tatil beldeleri olmaktadır. Özellikle yaz mevsiminde soğuk ülkelerden sıcak ülkelere denize girmek için gelen turist sayısı hayli fazla olmaktadır. Peki, Ayı Balığı koyu nerede? Nereye bağlı? Ayı balığı koyuna nasıl gidilir koyda neler yapılmaktadır detayları ile derledik.
#SeyahatBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi.
#Marmara DeniziÜlkemizde doğal ve tarihi güzellikleriyle adından söz ettiren çok fazla köy var. Hatta geçtiğimiz günlerde İzmir’in şirin köyü Birgi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün belirlediği 'dünyanın en iyi turizm köyleri' listesine girmeyi başardı. Biz de bu güzel haber sonrası uzmanlarımıza "Ege'de otantik yapısını en az Birgi kadar koruyan mutlaka görülmesi gereken köyler hangileri?" diye sorduk. 3 şehirden herkesi memnun edecek önerilerle geldiler...
#RotaBalıkesir’in Ayvalık ilçesi kırsal Karaayıt Mahallesi'ndeki demir ve bakır madeninin istinat duvarı çöktü. Çevreciler, maden atıklarının içme suyuna karıştığını iddia ederken görüntüler sosyal medyada yer aldı. Balıkesir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, iddialar üzerine olay yerinde tespit yaparak, numune aldı.
#BalıkesirGüneşten kabuklarında canlı canlı pişen midyeler, kuruyan deniz yıldızları, sıcağa dayanamayıp can veren somon balıkları… Yüksek sıcaklıklar karadaki canlılar kadar suda yaşayan canlıların da yaşamını tehdit ediyor.
#Deniz CanlılarıÇanakkale'de çekilen bu görüntü görenleri şaşırtıyor. Çanakkale'de dalış yapan Müjdat Turan, su altında yüzlerce denizanasının fotoğrafını çekti. Görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Turan, "Çanakkale Boğazı'nda yıllardan beri dalıyorum. Bu yoğunlukta ay denizanası olması çok şaşırtıcı." ifadelerini kullandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu "Aslında normal bir durum değil. İklimsel değişimin, hem kara hem deniz sistemlerimizi etkilediği, dolayısıyla canlıların üreme davranışlarının değiştirdiğini gösteriyor." diye konuştu.
#ÇanakkaleÇanakkale'de çekilen bu görüntü görenleri şaşırtıyor. Çanakkale'de dalış yapan Müjdat Turan, su altında yüzlerce denizanasının fotoğrafını çekti. Görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Turan, "Çanakkale Boğazı'nda yıllardan beri dalıyorum. Bu yoğunlukta ay denizanası olması çok şaşırtıcı." ifadelerini kullandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu "Aslında normal bir durum değil. İklimsel değişimin, hem kara hem deniz sistemlerimizi etkilediği, dolayısıyla canlıların üreme davranışlarının değiştirdiğini gösteriyor." diye konuştu.
#Ay DenizaltısıÜlkemizde güneşin son battığı yer, yeşilin ve mavinin özgür dünyası Gökçeada Eylül ve Ekim aylarında Ege’de yazdan kalma günleri yaşamak için ideal adres. Gökçeada - İmroz son yıllarda “Kuzey Ege turizminde ben de varım“ diyor ve sakin doğayla içiçe bir tatil kaçamağı için ziyaretçilerini bekliyor.
#BursaMısır’ın doğal akvaryumu Sharm El Sheikh, Kristal berraklığındaki denizi, dünyanın en iyi dalış merkezlerinin olması ve tanışacağınız su altı dünyası ile Sharm El Sheikh gerçek bir cazibe merkezi. Macera dolu rüya gibi bir tatil geçirmek istiyorsanız Sharm-el Sheikh tam da size göre… İşte size Sharm-el Sheikh gezi rehberi…
#MısırİŞ dünyası başta olmak üzere siyaset, sanat, spor, eğitim dünyasından Ege’nin renkli simalarıyla iş dışı yaşamlarını konuştuğum, çeşitli konu başlıkları altında çok da fazla bilinmeyen özelliklerini tanıtmaya çalıştığım ‘Sıradışı’nda bugün 250’nci konuğumu, daha doğrusu konuklarımı ağırlıyorum.
#YAZARBir yanda doğada çetin koşullarda mücadele ederek, kendi hayatını kuran kültürsüz balıklar diğer yanda çiftliklerde yetişen kültürlü balıklar… Bir de yurt dışından gelen misafirler var… Peki birbirinden nasıl ayırt edeceğiz Ve en önemlisi hangisini tercih etmeliyiz?
#BalıkCape Town’a karayoluyla 130 kilometre uzaklıktaki Hermanus eylül sonunda hem ilkbaharın hem de balinaların gelişini festivalle kutluyor. Almanından Japonuna pek çok doğasever dünyanın karadan balina gözlemi yapılabilen en ünlü kasabasında buluşuyor. Büyük Antarktika balinalarının aşk ve doğum gösterisi aralık ayına kadar sürüyor.
Yunnan eyaletinin kuzeybatısındaki Dali bir zamanlar krallıkların başkentiydi. Günümüzde Dai Bai özerk bölgesine bağlı, 650 bin nüfuslu bir yerleşim. Hızla gelişen, globalleşen Çin’de mimarisinden, geleneklerine yerel kimliğini koruyabilen nadir şehirlerden. 10’uncu yıl yarışmamızın birincisi okurumuz Mehpare Sözener gitti, izlenimlerini yazdı.
Bodrum kıyılarına kuş uçumu 35 kilometre uzaklıktaki Leros (İleryoz) Adası’nın en ünlü restoranı Mylos. Denizdeki yeldeğirmeniyle tanınan Agia Maria koyunda. Sahibi Taki, adada doğmuş ve hiç ayrılmamış. Başarısını küçük bir aile restoranı olarak kalmasına bağlıyor. Okurumuz Sarp Evliyagil gitti, izlenimlerini yazdı.