Yeterli miktarda su içmenin önemini artık hepimiz biliyoruz. Su, vücut besinlerini taşımamıza, tükürük oluşturmamıza, vücut ısımızı korumamıza ve daha pek çok şeye yardımcı olur. Peki gereğinden fazla su içmenin ise vücuda zarar verebileceğini biliyor musunuz? Çok fazla su içmek vücutta nelere sebep oluyormuş bir bakalım.
#Fazla Su İçmekSabah kalkınca limonlu su mu içeceğiz, zeytinyağı mı? “Sarımsak çiğneyin” diyen de var, ‘2 beden incelten’ karışım öneren de... Uzmanlarsa “Gördüğünüz her formüle inanmayın” diyor. Faydalı bazı besinlerin bile bir rahatsızlığımız varsa aksine etki yapabileceği konusunda uyarıyorlar.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkSabah kalktığınızda yüzünüzde kırışıklıkları fark etmişsinizdir. Bu kırışıklıklar gün içinde kayboluyor olsa da yaşlandıkça ve cilt doğal elastikiyetini kaybetmeye başlayınca kalıcı hale geliyorlar. Son yıllarda çizgi ya da kırışıkları önlediğine dair yorumların yapıldığı ‘güzellik yastığı’ ise oldukça popüler. Peki bu yastık gerçekten de işe yarıyor mu? Kırışıkların oluşmasındaki etkenler neler? Tüm bu sorulara Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato ile cevap aradık.
#SağlıkKalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlıkİngiltere’de yaşayan 47 yaşındaki Nickie Davies, bir süredir ‘aşırı esneme’ sorunu yaşıyordu. Nickie’nin günlük esneme sayısı başlarda 10 iken zamanla günde 100’e kadar çıktı. Nickie önceleri bu durumun koronavirüsle ilgili olduğunu düşündü ancak semptomlar git gide arttı ve sonunda genç kadına yıkıcı bir hastalık teşhisi kondu. Peki her esneme tehlike işareti mi? Hangi durumlarda endişelenmeliyiz?
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#SağlıkTertemiz doğal kaynak suyu diye kana kana içilen, bidon bidon doldurulup eve taşınan, hastalıklara çare olsun diye şifa niyetine tüketilen sular ne kadar sağlıklı? Doğal diye içtiğimiz suların içinde ne var? Bile bile sağlığımızdan mı oluyoruz? İşte detaylar...
#SuYıllardır su ile ilgili kafalarımız karışık çünkü sağlığımız için en iyi su sıcaklığının ne olması gerektiği konusunda her kafadan bir ses çıkıyor. Kalkar kalkmaz ılık su için diyen var, soğuk su yağları parçalıyor metabolizmayı hızlandırıyor diyen var, sıcak su yağları yakar diyen var. Peki hangisi daha faydalı? Sıcak su mu soğuk su mu içelim? Yoksa suyun sıcaklığının hiçbir önemi yok mu? Tüm bu söylenenlerin bilimsel dayanağı var mı?
#SağlıkBu hafta ülkemizin yetiştirdiği en değerli sanatçılardan biri olan ve yaptığı bestelerle hem kalbimize hem de yaşamımıza dokunan Sevgili Orhan Gencebay ile Ankara’da bir araya geldik. Kaldığı otelde buluştuğumuz Orhan Gencebay ile ruh ve beden sağlığını nasıl koruduğunu, beslenme alışkanlıklarını, günlük rutininin vazgeçilmezlerini ve sağlıklı yaşam sırlarını hoş bir sohbet eşliğinde konuştuk. Gencebay’ın verdiği öğütler de altın değerinde...
#ANKARAKilo verdiren ürünler arasında zencefili görmekte mümkündür. Çünkü zencefil son derece etkili bir zayıflama aracıdır. Son yıllarda önemi artan zencefili kilo vermek isteyen geniş kitleler kullanmaktadırlar. Faydası ise son derece memnun edicidir. Zencefil kilo verdirir mi aldırır mı? Zencefil tüketmek kilo vermeye yardımcı olur mu? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Adet döneminde tüketilen bazı yiyecek ve içeceklerin adet kesici etkisi bulunabilmektedir. Bu durum ise adet döneminde kahve içilir mi sorusunu akıllara getirmektedir. Adetliyken kahve içilir mi? Regl iken tarçınlı, sütlü ve menengeçli kahve içmek zararlı mı? Regl dönemi içerisinde kahve içilmesinin bir zararı bulunup bulunmadığını sizler için derledik.
Türkiye’de diş sağlığı hakkında yapılan araştırmalar gösteriyor ki son 50 yılda diş çürüğü sıklığı oranı yüzde 70’in altına hiç inmedi. Geçtiğimiz günlerde Tiktok'ta bir diş hekiminin 'Çürük bulaşıcıdır' iddiası ise büyük bir tartışmaya neden oldu. Gerçekten diş çürüğü bulaşıcı olabilir mi? Öpüşme yoluyla çürükler taşınabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Diş SağlığıKereviz; birçok ülkenin mutfağında bulunan yararlı sebzeler içerisinde bulunmaktadır. Kerevizin; kökü, yaprakları ve suyundan yararlanılmaktadır. Kereviz sapı suyu yararları ile birçok kişi kilo vermektedir. Bunun dışında kereviz sapı suyu tarifi uygulayan bireyin, türlü rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Peki, kereviz sapı suyu faydaları nelerdir ve zayıflatır mı? Kereviz sapı suyunun cilde faydaları ve neye iyi geldiğine dair detayları derledik.
#Kereviz Sapı SuyuDaha temiz, daha sağlıklı diye sürekli plastik ya da cam şişelerde satılan sulardan tüketiyorsanız bir daha düşünün. İspanya'da yapılan yeni bir araştırma su tüketimimizle ilgili ezber bozacak bazı gerçekleri ortaya koydu. Biz de bu araştırmanın sonuçlarını ve doğru su tüketimi meselesini uzmanlarla birlikte masaya yatırdık...
#Su Arıtma CihazlarıHamilelikte baş ağrısı sorunu yaşayan anne adayları hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir merak ediyorlar. Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, çoğunlukla anne adaylarının gebelikteki ilk üç ayında kendini göstermektedir. Bunun nedeni genellikle vücuttaki ani hormonel değişim ve kan hacmindeki artışlar olabilir ve ani baş ağrılarına yol açar. Sık sık ve dinmeyen baş ağrıları ense ve göz ağrılarına kadar ilerleyebiliyor. Peki, hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, hamilelikte görülen baş ağrısı ile ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#GebeZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSSigaranın beslenme durumuna etkilerini değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Indrani Kalkan, “Sigara da koronavirüs gibi tat ve koku alma duyumuzu, iştahı etkiliyor. Çalışmalar, sigaradaki nikotinin tat tomurcuklarını morfolojik değişime uğrattığını göstermiştir” dedi.
#Dr. Indrani KalkanMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideBöbrek taşı düşürmek, doğum sancısı kadar zorlu bir süreç. Hayat kalitesini olumsuz etkileyen, bıçak saplanır şekilde ağrıya yol açan böbrek taşı ağrısından bazı basit ama etkili yöntemlerle korunabilirsiniz. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Murat Gökçe, böbrek taşlarının ne olduğunu ve korunma yöntemlerini anlattı.
#Böbrek Dostu Besinler