Edebiyat bir yazın tarzıdır. Türk edebiyatı dendiğinde Türk yazını ve Türk metinleri devreye girmektedir. Aşık edebiyatı da Türk edebiyatında ismi duyulmuş bir tarzı yansıtmaktadır. Sonuçta edebiyat olay, duygu, düşünce ve hayallerin estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Edebiyatçılar sanat eserlerini oluştururken bazı düşünceleri benimserler ve eserlerini bu düşünce ve kurallara göre üretirler. Aşık edebiyatı nedir, nazım biçimleri ve özellikleri nelerdir gibi soruları detaylıca derledik.
#Aşık Edebiyatı Nedir?Perihan Özkan’ın hayatı şu anda da komşusu olan çocukluk arkadaşından gelen tehdit mesajlarıyla kâbusa döndü. Özkan sosyal medyadan “Ölmek istemiyorum” diye bir video paylaşınca kamuoyu durumdan haberdar oldu. Dava devam ediyor, mesajları atan M. Kozan şu anda süresiz ev hapsinde.
#Necla BayraktarAşık ve tekke edebiyatı geleneğine bağlı kalarak, koşma, mani ve koşuk türünde eserler kaleme alan şairlere ozan denir. Bu isim halk arasında daha çok ''halk ozanı'' şeklinde kullanılır. Ülkemizde erkek çocuklarına verilen Edip ve Namık isimleri de Ozan kelimesi ile eş anlamlıdır. Ozan isminin anlamı nedir? Bu isim Kur’an'ı Kerim'de geçiyor mu? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ozan İsmiOzanların şiirlerinin ve öykü yazarlarının hikayelerinin derlendiği yazılı eserlere seçki denir. Bu tür eserlerde genellikle okurlar tarafından en çok beğenilen öyküler ve şiirler bir araya getirilir. Güldeste kelimesinin ise ilk anlamı gül demetidir. Bu sözcük mecazen manzum eserlerin toplandığı kitap anlamında kullanılır. Bulmacada güldeste ve seçki kelimelerine cevapları nelerdir detayları ile derledik.
Eski Türkçeden bu yana kullanılan Tanrı kelimesi her şeyi yoktan var eden, sonsuz kudret ve ilim sahibi olan varlık anlamına gelir. Bu kelime birçok kalıp ifadenin içerisinde de yer alır. Örnekler: 1- Tanrı Misafiri 2- Tanrıtanımaz. Tanrı kelimesinin Çengel ve kare bulmacalardaki cevapları nedir sizler için derledik.
Biz toplum olarak sözlü geleneğe çok bağlıyız ve hikâye anlatmayı da anlatılan hikâyeyi aktarmayı da çok severiz. Bu sebeple olsa gerek, Türk edebiyatının en seçkin örnekleri bugün hâlâ ilk günkü heyecanla okunuyor, yeni yorumlarıyla televizyon ekranlarında dizi oluyor, tiyatro sahnesine taşınıyor. Yakın tarihimizin buruk ve tutkulu hikâyelerinden biri olan ‘Ay Parçasının Güz Yaşları’ deneyimli yazar Elif Ebru Batı Wibrew’in etkileyici kurgusuyla karşımıza çıkıyor. Kitabı vesilesiyle yan yana geldiğimiz yazarla, öykünün başladığı İstanbul Adalar manzaralı bir parkta buluştuk ve son kitabını konuştuk.
#Elif Ebru Batı WibrewCumhurbaşkanı Erdoğan, Esenler Dörtyol Meydanı'ndaki halk buluşmasında konuştu. 'Yasama ile yürütmenin daha iyi iş birliği içinde çalışmasını sağlayacak şekilde oylarımızı kullanacağız' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Burada bir çift başlılık oluşmasına izin verebilir miyiz? Biz koalisyonların acısını geçmişte çok çektik. Bu acıları artık çekemeyiz" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'na da tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yağmur olduğu zaman ortalığı sel alıyor götürüyor. Nerede Başkan? Bodrum'da, İsviçre'de kayakta. Dün de pazarcıyla kavga ediyor. Her şeyi bitirdin pazarcıyla kavgaya mı geldi sıra?" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMethiye, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Methiye nedir öğrenebilir ve nasıl yazıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Methiye nedir? Nasıl yazılır? Methiye nazım biçimi örnekleri hakkında detayları derledik.
#SözlükErtürk Akşun, ‘İnsan Birikimdir’ kitabında bugüne kadarki okuma ve yazma deneyimlerinden yola çıkarak “Nasıl ve niçin okumalı?” sorunsalını tartışıyor, yazma üzerine düşüncelerini aktarıp öneriler veriyor ve 30 yılı aşkın aktif olarak yer aldığı yayın dünyasında edindiği tecrübe ve birikimleri derleyerek okurla paylaşıyor.
#Ertürk AkşunKlasik Türk Edebiyatı, hem ortaya çıkış tarihleri hem de özelikleri bakımından üçe ayrılır. Halk edebiyatının en önemli temsilcileri Karacaoğlan, Abdal Musa, Köroğlu, Dadaloğlu ve Kul Himmet'tir. Yunus Emre, Ayntablı Mahremi, Misli, Dertli ve Afif Efendi ise tekke edebiyatının en çok okunan isimleri arasında yer alıyor. Hece ölçüsü nedir? Nasıl bulunur? Hece ölçüsü nasıl hesaplanır detayları ile derledik.
#SözlükArap Alfabesinin ilki harf olan ''Elif'', İslam dininde ve tasavvuf edebiyatında Allah'ın birliğini ve tekliğini simgeler. Örneğin Kanuni Sultan Süleyman'ın yazdığı ''Kadd-i yari kim halkın serv görür kimi elif / Cümlenin maksudu bir amma rivayet muhtelif'' beytinde, Elif kelimesi, vahdetin sembolü olarak kullanılmıştır. Lamelif ise, lam ve elif harflerinin terkibidir. Bu terkipte ''lam'', Allah'ın yeryüzüne halife olarak atadığı kulun sembolüdür. Lamelif şiirinin türü, içeriği ve şairi hakkında tüm detayları derledik.
Klasik Türk Edebiyatı 3 ana döneme ayrılır. 8. yüzyılda ortaya çıkan Halk (Aşık) Edebiyatı bunların arasında en eski olanıdır. 11. yüzyıldan sonra tasavvufun Anadolu topraklarında yaygınlaşmasıyla birlikte önce Tekke, sonra Divan edebiyatı ortaya çıkmıştır. Halk, Divan ve Tekke edebiyatında kullanılan nazım birimleri ve biçimleri farklıdır. Varsağı nedir? Hangi edebiyata aittir? Varsağı genel özellikleri, hece ölçüsü ve kafiye düzenini örnek şiirlerle birlikte derledik.
Klasik Türk Edebiyatı, hem dönemine hem de özelliklerine göre üçe ayrılır. 1- Halk - Aşık Edebiyatı 2- Tekke Edebiyatı 3- Divan Edebiyatı. Halk ve Tekke edebiyatının temsilcileri, manzum eserlerinde hece ölçüsü kullanmıştır. Hece sayısına göre kurulan ölçülere hece ölçüsü denir. Divan şairleri ise şiirlerini aruz ölçüsüyle kaleme almıştır. Aruz ölçüsü nedir, nasıl bulunur ve nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Aruz ÖlçüsüYunanca kökenli bir sözcük olan lirik, ''lir'' sözcüğünden türetilmiştir. Antik Yunan döneminde lir eşliğinde okunan şarkılara lirik denirdi. Günümüzde ise düşünce ve izlenimlerden çok duyguların ön plana çıktığı şiirler lirik olarak nitelendirilir. Lirik şiir nedir, konusu ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnek şiirlerle birlikte ayrıntılı bir şekilde derledik.
#EğitimDilimize Latinceden geçen pastoral kelimesi, pastor sözcüğünden türetilmiştir. Pastor kelimesinin sözlük anlamı çobandır. Bu sözcük 12. yüzyıldan itibaren kır ve köy anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Pastoral ise kırlara dair, doğa ile ilgili olan demektir. Pastoral şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için pastoral şiir yazarları ile birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimEdebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki başlıkta toplanır. Manzum eserler ise ele aldıkları konulara ve kafiye şemasına göre birçok türe ayrılır. Örneğin konusu aşk acısı, ayrılık ve özlem olan şiirlere lirik şiir denir. Toplumsal bir olayı, bir kurumu ya da kişiyi eleştirmek için yazılan şiirler ise taşlama ve hiciv olarak adlandırılır. Pastoral şiir nedir? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Pastoral Şiir Nedir? Özellikleri Nelerdir?Aşık tarzı halk edebiyatı, 12. yüzyılın ilk yıllarında Anadolu'da ortaya çıkmış sözlü edebiyat türlerinden biridir. En önemli temsilcileri arasında Karacaoğlan, Dadaloğlu ve Köroğlu yer alır. 15. yüzyıldan sonra bazı ozanlar, şiirlerini Cönk adını verdikleri kitaplarda toplamışlardır. Aşık edebiyatı, hem Tekke hem de divan edebiyatının öncülü kabul edilir. Aşık tarzı halk edebiyatının özelliklerini ve nazım biçimlerini örnek şiirlerle birlikte derledik.
#TDKTarikat mensubu dervişlerin ve mutasavvıfların hem yaşadıkları hem de ibadet ettikleri yapılara tekke denir. 11. yüzyıldan itibaren tasavvuf yayılmaya başlamış ve Anadolu'da birçok tekke açılmıştır. Bu kelime meslek erbaplarının toplandığı yer anlamında da kullanılır. Örneğin: Miskinler tekkesi. Tekke ne demek? Tekke TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
Kim tarafından söylendiği ve yazıldığı bilinmeyen eserlere anonim denir. Sözlü Türk edebiyatında şiir, masal, efsane türündeki eserlerin birçoğunun kime ait olduğu bilinmemektedir. Bu nedenle, bu dönem anonim halk edebiyatı adıyla da bilinir. Divan edebiyatında ise yazarı bilinmeyen eserler ''la edri'' olarak nitelendirilmiştir. Anonim halk edebiyatı nedir? Nazım biçimleri ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Anonim Halk Edebiyatı Nedir?Tapşırma anlamı açısından yakın zamanda çok sık kullanılmamaktadır. Bu kelimenin yerine geçen pek çok kelime bulunur. Bu açıdan bazı kelimeler ile yakından bir ilişkisi bulunabilir. Mahlas kelimesi ile karıştırılan mahlas, anlamları incelendiği zaman farklarının meydana çıktığı bilinen bir kavramdır. Bu sebepten dolayı anlamını araştırmak ve bilgi sahibi olmak doğru yerde kullanmaya fayda sağlar. Mahlas nedir, tapşırma nedir, mahlas ile tapşırma arasındaki farklar nelerdir gibi merak edilen tüm detayları derledik.
Nazım kelimesi Türk Dil Kurumuna göre düzenleme, sıralama ve dizme anlamlarına gelmektedir. Nazım biçimi de Türkçe alanının konusu olup Türkçe bir kelime öbeğidir. Nazım biçiminin anlamı tek başına Nazım kelimesinden anlamından gelmektedir. Aynı zamanda nazım biçimi, Halk Edebiyatı ve Divan Edebiyatının konuları içerisine girmektedir. Sizler için nazım biçimi nedir, nasıl bulunur, nazım biçimi türleri nelerdir detayları ile derledik.
#Nazım Biçimi Nedir Nasıl Bulunur?11. yüzyılda kaleme alınmış olan Genji'nin Hikayesi adlı kitap dünya edebiyatındaki ilk roman kabul edilir. Türk edebiyatında ise ilk roman 19. yüzyılda yazılmıştır. Bunun en büyük nedeni Osmanlı döneminde, 6 yüzyıl boyunca Divan edebiyatına öncelik verilmesidir. Divan edebiyatı yazarları daha çok gazel, kaside, şarkı ve mesnevi türünde eserler kaleme almıştır. İlk Türk romanı nedir? Yazarı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Türk Roman Nedir?Mesnevilerin önemi divan edebiyatı için oldukça büyüktür. Çok büyük yazarlar, ozanlar ve dönemin önemli kişileri mesnevi yazmıştır. Bu mesneviler kısa ve öğüt verici hikayelerden oluşur. Genel olarak bu hikayeler iğneleyici bir şekilde oluşturulur. Ve dedikodu sıkça bu mesnevilerde yer alır. Mesnevilerin içinde sıkça hikaye, fıkra, hadis ve ayet görebilirsiniz. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Mesnevi Nedir?Yazar Yeşim Saygın, sokaklarda özgürce koştuğu çocuk dünyasının gerçekliğini, dijital kuşatma altında bulunduğuna dikkat çektiği günümüz çocuklarına romanları aracılığıyla anlatıyor. İçlerindeki asıl çocukla tanışmaları için kitaplarında geçmiş zaman köprüsünü kurduğunun altını çizen Saygın, “Bizi yeniden ışıl ışıl ve insanca olana yaklaştıracak gücün; toplumsal ve kültürel hafızamız ile gelişmiş bir eğitim sistemi olduğuna inanıyorum” dedi.
#BursaTürkçede anlatımı güçlendirmek için birçok söz sanatından faydalanılır. Bu söz sanatları metnin daha iyi anlaşılmasını da sağlar. Mecaz-ı Mürsel ve Teşbih sanatı daha çok manzum eserlerde kullanılır. Ancak öykü, roman, deneme gibi yazın türlerinde de teşbih ve mecaz-ı mürsel örneklerine rastlamak mümkündür. 8. sınıflar için ''Türkçe Söz Sanatları'' konusunu örnek cümlelerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Söz Sanatları Konu AnlatımıMetnin okur tarafından daha kolay anlaşılmasını sağlayan düşünceyi geliştirmeye yolları 6 ana grupta toplanır. Bunlar sırasıyla örneklendirme, sayısal verilerden yararlanma, karşılaştırma, benzetme, tanık gösterme ve tanımlamadır. 8. sınıflar için Düşünceyi Geliştirme Yolları konusunu örnek metinlerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Düşünceyi Geliştirme Yolları Konu Anlatımı