Site ve apartmanlardaki asansörlerin her yıl artan tamir, bakım ve yenileme giderleri giriş katta oturanları isyan ettiriyor. Bu kat malikleri, “Asansörü biz hiç kullanmıyoruz. Niye 50. katta oturanlar gibi asansör parası ödüyoruz?” diye soruyorlar. Asansör giderlerinden kurtulmanın formülünü arıyorlar.
#Asansör ParasıMilyonlarca kişi 2022’de elde ettikleri gelirleri üzerinden beyanname verecek ve vergi ödeyecek. Ancak masrafların gelirden düşülebilmesi için belgelenmesi gerekiyor. Masraf yapmasına rağmen belgesi elinde olmayan vatandaşların ‘2022 tarihli belge’ edinmek için artık sayılı günleri, 1.5 ayı kaldı.
#VergiYıllık kira geliri 7 bin lirayı aşanların beyanname vermesi gerekiyor. Bu kişiler gelirlerinden istisnayı (7 bin lira) beyannamelerinde düşebiliyor. İstisna dışında, yüzde 15 götürü gider veya belgeli gerçek giderler de kira gelirinden düşebiliyor. Peki bu giderler neler, vergiye hangi oranda yansıyor? Tüm yönleriyle kira gelirinden düşülen giderleri mercek altına aldık.
#Kira GeliriKat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre aralarında başka türlü anlaşma yoksa malikler personel ücretlerine eşit, diğer giderlere arsa payına göre katılıyorlar. Bu paylaşım şekli her zaman doğru ve adil olmayabiliyor. Okurlarımdan, ’Yasal düzenlemenin dışına çıkarak, farklı bir gider paylaşım modeli belirlenebilir mi?’ soruları geliyor. Yanıtı evet. KMK buna izin veriyor. Örneğin, 40-50 katlı binada, oturulan kata göre asansör parası ödemesi getirilebilir. Sitede oturum başlamadan daha kat irtifakı/kat mülkiyeti kurulurken, Yönetim Planı (YP) siteye özgü hazırlanabilir. YP’de, o siteye ait otopark, asansör, havuz, tenis kortu gibi ortak yer ve tesislerin giderlerinin paylaşımı, malikler ve kiracılar açısından en adil ve doğru bir şekilde belirlenebilir; ‘Az kullanan az, çok kullanan çok öder’. Hatta, bazı hizmetlerden yararlanmayanlar, o konuda hiç ödeme yapmazlar. Böylece, gider paylaşımı ile ilgili gelecekte hiçbir sorun da yaşanmaz.
#SiteGÖTÜRÜ giderler için herhangi bir belge gerekmediğinden vergi beyanı çok daha kolay yapılabiliyor. Masraf belgesine ihtiyaç duyulmadan, beyannamede direkt kira gelirinden düşülebiliyor... Geçen yıla kadar; gelirin yüzde 25’i düşülebiliyorken, ‘gelirin yüzde 15’i götürü gider’ olarak düşülebiliyor artık. (5 Aralık 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan 7061 sayılı yasa)
#YazarGerçek gider yöntemi ile daha az vergi ödemek isteyen yükümlüler, belgeli olarak bu imkandan faydalanabiliyor. Ancak gerçek gider gösterebilmek için söz konusu belgelerin 5 yıla kadar saklanması gerekebiliyor. Diğer taraftan gerçek gider kabul edilen harcamalar arasında son 5 yılda alınan konutlar da yer alabiliyor. İşte, konut kira geliri istisnasından kimler yararlanamaz sorusunu cevabı ve gerçek gider yöntemi hakkında detaylı bilgiler
#Gerçek GiderKİRA gelirinde vergi hesabı değişti... Mülk sahiplerinin kira gelirlerinden düştüğü götürü giderin oranı yüzde 25’den, yüzde 15’e düştü... Ve bu değişiklik yeni yılda (2018) elde edilecek kira gelirleri beklenmeden, 2017 kira gelirleri için de geçerli hale geldi... (5 Aralık 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan 7061 sayılı yasa)
#Ahmet Karabıyık2017 kira gelirleri için beyan zamanı geldi. 27 Mart’a kadar beyannamelerin verilmesi gerekiyor. Konu hassas... Beyannamesini süresinde vermeyip Maliye’nin tespiti sonrası vergisini ödeyenler, yalnız vergi cezasına muhatap olmuyorlar, ayrıca 3.800 lira vergi istisnası avantajını da kaybediyorlar. Tüm soruları, tereddüt edilen konuları, kira vergisinin püf noktalarını 4 gün boyunca ele alacağız.
#Ahmet Karabıyık2017 kira gelirleri için de beyan zamanı da geldi. 27 Mart’a kadar beyannamelerin verilmesi gerekiyor. Konu hassas... Beyannamesini süresinde vermeyip, Maliye’nin tespiti sonrası vergisini ödeyenler, yalnız vergi cezasına muhatap olmuyorlar ayrıca 3.800 lira vergi istisnası avantajını da kaybediyor. Tüm soruları, tereddüt edilen konuları, kira vergisinin püf noktalarını 4 gün boyunca ele alacağız.
#Kira BeyannamesiKira gelirleri için beyan dönemi başladı. 25 Mart’a kadar beyannamenizi süresinde vermelisiniz. Süreyi kaçırırsanız karşı karşıya kalacağınız tek şey ceza değil 3 bin 600 liralık istisnadan da olacaksınız. Üç gün boyunca kira gelirlerine vergi hesabını inceleyeceğiz. Bugün konut kira gelirleri...
#KiraKira gelirleri için beyan dönemi başladı. 25 Mart’a kadar beyannamenizi süresinde vermelisiniz. Süreyi kaçırırsanız karşı karşıya kalacağınız tek şey ceza değil 3600 liralık istisnadan da olacaksınız. Üç gün boyunca kira gelirlerine vergi hesabını inceleyeceğiz. Bugün konut kira gelirleri...
#VergiBazen çeşitli nedenlerle kendi eviniz varken başka bir evde kirada oturmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda beyanname ve vergi durumunuz ne olacak? 3 bin 300 lirayı aşan konut kira gelirleri için beyanname vermek zorundalar. Ancak gerçek gider yöntemini seçerek, elde ettikleri kiradan, oturdukları evin kirasını indirebilirler ve daha az veya hiç vergi ödemeyebilirler.
Kira geliri elde edenler ile ilgili olarak hazırlanan beyanname rehberinde mükelleflere faydalı olabilecek kısa açıklamalar yer almaktadır. Bütün gelir unsurlarının tespiti, beyanı ve vergilendirilmesi ile ilgili olarak Gelirler Kontrolörleri Derneği tarafından yayınlanan ve her yıl güncellenen Gelir Vergisi Rehberi isimli kitabı öneririz.
Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kala ‘kiralık oda’ ilanları artmaya başladı. Kimi zaman ev sahipleri bir odasını kiraya veriyor, kimi zaman kiracılar maliyeti bölüşmek için ev arkadaşı arıyor, kimi zaman da yatırım amaçlı ev alanlar oda oda kiralama ile gelirini artırmayı planlıyor. Bu yıl yüksek kira bedelleri nedeniyle öğrencilerin bu seçenekleri daha fazla tercih etmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Oda kiralarken mutlaka sözleşme yapın ve kritik maddelere dikkat edin. Yoksa hazırlıksız bir anda tahliye riskli ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’a oda kiralamanın püf noktalarını sorduk. İşte 5 soruda tüm bilinmesi gerekenler...
#Üniversite