Tarih boyunca insanlığın en temel besin kaynaklarından biri olan ekmek, soframızın ve sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’e göre de enerji üretebilmek için kesinlikle tüketilmesi gereken gıdalar arasında... Pratik ve doyurucu ekmek arası tarifler pratikliğiyle de günün kurtarıcısı...
#TostKimi 100 yıllık ekşi mayadan yapılıyor, kimi atalık buğday unundan... Hiçbirinde katkı maddesi yok; hepsi bildiğimiz ekmekleri bize unutturacak lezzet ve nitelikte... Jürimiz ‘gerçek ekmek’ denilen ekşi mayalı ekmeklerin en iyilerini bulabileceğimiz adresleri seçti.
#EkmekİSTANBUL'daki üniversitenin gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden 2016 yılında mezun olduktan sonra farklı işletmelerde aşçı olarak çalışan Osman Rutkay Gür (27), pandemiden dolayı lokantalar kapanınca memleketi Tokat'a gelerek, ekşi mayalı artizan ekmek yapmaya başladı. İçine zerdeçal, tam buğday, pancar, turp gibi doğal ürünler katarak, renklendirdiği ekmekleri sosyal medyadan gelen siparişler üzerine hazırlayan Gür, ilgiden memnun kaldığını belirtiyor.
#TokatTürkiye’de gastronomi sektörünün en önemli buluşmalarından biri olan Sirha İstanbul, 14-16 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. HORECA sektörünün uluslararası buluşması bu yıl şeflerin olimpiyatı Bocuse d’Or ve dünyanın en önemli kahve organizasyonu SCA’nın Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yapacak. Sirha İstanbul’un bu yılki teması ise gastronomi dünyasının trendlerinden artizan ekmek olacak.
#Sirha İstanbulBelçika’nın ünlü unlu mamüller markası La Lorraine, Türkiye’deki yatırımlarına devam ediyor. 5 yıl önce girdiği Türkiye pazarına, 2016 yılında Manisa’da hayata geçirdiği 58.000 m2’lik fabrikasındaki günlük 80 ton üretim kapasitesi ile dünyanın en seçkin lezzetlerinden oluşan reçeteleriyle ürettiği lezzetli ekmek, kruvasan ve çörekleri Türkiye pazarına sunan şirket, geleneksel Türk hamur işlerini de dünyaya ihraç etmeye başladı.
#İzmirBu yıl 14-16 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan gastronomi sektörünün en büyük buluşması Sirha İstanbul’da, son yılların yükselen trendi artizan ekmek için özel alan oluşturulacak. Fuar katılımcıları artizan ekmek alanında birbirinden farklı özel lezzetleri tadabilecek, artizan ekmek hakkında merak ettikleri konular hakkında bilgi alabilecek.
#Sirha İstanbulBİLİYORSUNUZ, cumaları kadın girişimcileri yazdığım gün. Yürünmemiş yollardan yürüyen kadınları yazıyorum. Onlardan biri de “Pelin’in Ekmeği” Pelin. Yani Pelin Uğur Akün. Turizm sektöründe çalışan ciddi bir profesyonel o. Ama bundan birkaç yıl önce ekşi mayalı ekmek işine de ciddi ciddi sardırdı. “Çantamda bir ekmek var, ister misin?” diye başladı bizim onunla ekmek muhabbetimiz.
#YazarlarEkşi maya ve ekşi mayalı ekmek son dönemin en popüler beslenme trendlerinde başı çekiyor. Çok daha sağlıklı ve lezzetli ekmekler yapmanın en önemli kurallarından biri olan ekşi maya genellikle ekmek yapanlar arasında paylaşılarak çoğalsa da kendi ekşi mayanızı sıfırdan kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olanlar sadece temiz su ve organik un. Peki ekşi maya nasıl yapılır, ekşi mayalı ekmek yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte bütün merak ettikleriniz…
#Ekşi Maya Nasıl YapılırEkmeğin sofralarımızdaki yeri vazgeçilmez. Son dönemde sağlıklı ve lezzetli bir ekmek yemek isteyenlerin tercihi ya artizan ekmek fırınlarından ekmek almak ya da kendi ekmeklerini evde yapmak oluyor. Bu tarifimizde sizin için artizan ekmekleriyle tanınan LetsBread’in kurucusu Nezih Akçay’dan nefis bir ekşi mayalı ekmek tarifi aldık. İşte püf noktalarıyla Akdeniz ekşi maya ekmek tarifi…
#Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl YapılırTürkiye'de artizan ekmeklerin yükselişte olduğu bir dönemden geçiyoruz. Özel fırınlarda satılanlar, evde yapılanlar, sosyal medyada paylaşılan görselleriyle aklımızı başımızdan alanlar derken, ekmek bir yaşam biçimine dönüştü adeta. Hele bir de üzeri oya gibi işlenmiş ekmekler var ki onları kesip de yemeye kıyamıyor insan. Peki ekmeğin üzerini çizme işleminin sadece dekortatif olduğunu mu sanıyorsunuz? İşte bu işlemin amacı ve faydaları...
#Ekmek YapımıBeklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni YılMevsimlerdeki değişim Ege adalarının işine yaradı, turizm sezonu kasıma kadar uzadı. Su yüzülecek kadar sıcak, sokaklar saatlerce yürüyecek kadar ılık. Yazın sık sık ziyaret etsem de plajlarından ayrılamadığım Kos’u bu kez çarşı-pazar gezip antik kentlerinden lokantalarına detaylı bir rehber hazırladım.
#KosToskana’nın her köşesi ayrı bir cevher. Masalsı güzellikteki yolları, tarihi taş binaları, dünyaca ünlü bağları ve zeytinlikleri başka bir evrene ışınlanmış hissiyatı veriyor. Bölgede gezerken huzur ve mutluluk aşılayacak kişisel rotanızı oluşturmaksa ayrı bir macera... İşte benim hayal gibi lezzetlerle dolu üç otellik rotam.
#Ebru ErkeHemen herkesin sevdiği birkaç lezzet saysak İtalyan mutfağının vazgeçilmezi pizza, mutlaka listede ilk sıralarda yerini alır. Napoli usulü yapılansa artık ülkemizdeki pizzacılarda da sık sık rastlayabildiğimiz, çok popüler bir seçenek. Ankara’daki mekânı Stüdyo Pizza’da ekşi mayalı nefis pizzalar yapan şef Murat Artukmaç’la bu lezzetin inceliklerini konuştuk.
#PizzaKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#Kahramanmaraş