Paylaş
Dünkü yazımızda da belirttiğimiz üzere artizan ekmek bir açıdan ‘el yapımı ekmek’ demektir.
Ancak günümüzde bu işlerin en azından yoğrulma safhası makinelere teslim edilmek durumundadır. Bu yüzden ekmeğin yoğrulma safhasının makinelerce yapılması artizan olmasını engellemez.
Artizan ekmeğin doğal olması da bir başka özelliğidir. Yani un, su, tuz ve maya haricinde herhangi bir katkı maddesi içermemelidir.
Örneğin sütlü, cevizli, zeytinli ya da üzümlü ekmekler diğer şartlar yerine getirildiyse artizan ekmek tanımına girebilir.
Gelelim maya kullanımına... Artizan ekmekte genellikle mayalama işlemini uzun sürede gerçekleştiren ekşimik maya kullanılır. Bu maya hamura uzun sürede nüfuz ettiğinden, ekmeğe hoş bir aroma verir.
Artizan ekmeğin nasıl pişmesi gerektiğiyle ilgili de kısaca bir açıklama yapalım ve artizan ekmek konusunu şimdilik kapatalım.
Bir ekmeğe artizan denebilmesi için onun geleneksel yöntemlerle pişmiş olması gerekiyor. Bu da demek oluyor ki, fabrikalarda binlerce ekmekle birlikte pişen ekmeğe ‘artizan ekmek’ denmiyor.
TUALA KUYMAĞI
Bir bardak süt ayırıp, kalanını ve tereyağını büyük bir tencereye aktarın. Kaynatıp soğumasını bekleyin. Un ve 1 su bardağı sütü kaseye koyup karıştırarak pürüzsüz kıvama getirin.
Unu soğuyan sütün üzerine ekleyip kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
NOT: Bu yemek ince unla yapıldığında (hazır paket unlardan) pek güzel olmuyor. Yerli unla (değirmende çekilmiş) yapılırsa daha lezzetli oluyor.
6 su bardağı süt
200 gr tereyağı
3 tepeleme yemek kaşığı un
Üzeri için;
Bal ya da tozşeker
Paylaş