Artizan ekmek -1-

Geçen haftalarda bir ekmek dosyası açmış ve birkaç gün boyunca ekmekten bahsetmiştim.

İşte o yazılardan birkaçını da yurtdışında yapılan ekmeklere ayırmıştım ve yazılarımdan birinde “artizan ekmek” terimini kullanmıştım. O yazıda söz verdiğim üzere, artizan ekmeğin ne olduğuna biraz bakalım istiyorum şimdi.
Aslında artizan ekmeğin farklı açılardan yapılmış pek çok tanımı var. Bu yüzden tam bir tanım yapmak pek mümkün değil ama en azından hangi ekmeklere artizan dendiğine bakmakta fayda var.
Adından da anlaşılacağı üzere artizan ekmek, ekmek yapmayı sanat haline getirmekle ilgili. Yani öyle ekmek fabrikalarında yapılan ekmeğe artizan demek pek mümkün değil. “Özenle yapılmış ekmek” benim aklımdaki artizan ekmek tarifine en uygunu sanırım.
Şimdi bir bakalım artizan ekmekte olması gereken özellikler hangileri...
Bir kere, artizan ekmek usta eller tarafından yapılmalı. Eller tarafından dememizin özel bir sebebi var tabii. Çünkü bir ekmeğe ne kadar makine karışırsa, artizan ekmek tanımından o kadar uzaklaşıyor.
Tabii günümüz koşullarında makine kullanılmadan yapılan ekmek pek olmadığından hiç makine kullanılmadan diyemiyoruz. Ama bir ekmeğe artizan ekmek denebilmesi için üretimin herhangi bir aşamasında usta ellerin dokunmuş olması gerekiyor.
Görüldüğü gibi artizan ekmeği tanımlamak da kolay değil, öyle birkaç satırla özetlemek de. Bu yüzden konuya yarın devam edelim ve iyice anlamaya çalışalım artizan ekmeğin ne olduğunu.

ŞEKER FASULYESİ

MALZEMELER
* 2 su bardağı dolusu şeker fasulyesi (Kelkit yöresinin kuru fasulyesi)
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 3 adet orta boy domates (1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası + ½ yemek kaşığı biber salçası da kullanabilirsiniz.)
* 2-3 adet yeşil sivri biber
* 30-40 gr tereyağı
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
* 6-8 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

YAPILIŞI
Kuru fasulyeyi akşamdan bol ılık suyla ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzdükten sonra üzerine çıkacak kadar suyla orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlayınca arada sırada karıştırarak 20 dakika pişirin ve süzün. (Bu işlemi düdüklü tencerede daha kısa sürede yapabilirsiniz.)
Diğer taraftan tereyağını büyükçe bir tencereye koyun. Yemeklik incecik kıyılmış soğanları ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.
Biberlerin saplarını kesip incecik doğradıktan sonra tencereye ilave edin. Karıştırarak 1-2 dakika daha kavurduktan sonra rendelenmiş domates ya da salçaları ilave edin. İsterseniz 2 adet domates ve 1 yemek kaşığı salça kullanabilirsiniz.
Sıcak et ya da tavuk suyunu da ilave edip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca haşlanmış kuru fasulyeyi ekleyip tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirin.
Sık sık karıştırarak, fasulyeler iyice yumuşayıp eskilerin deyimiyle helmeleşinceye kadar, en az 45-50 dakika pişirin. Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Ama yemek çorbadan daha katı kıvamlı olmalı. Yemeği ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları