Çatılarda kükreyen aslanlar, bina cephelerinde haykıran yüzler, balkonları sırtlamış mitoloji kahramanları, çatı alınlıklarında yılan saçlı Medusa’lar, bina girişlerinde Mısır sfenksleri… “Riga’nın Gaudi”si mimar Mikhail Eisenstein’ın asırlık binalarla taçlandırdığı Alberta Sokağı, sanat galerisi gibi.
#Art Nouveau Müzesiİtalyan Tasarım Günü'nün yedincisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip tasarım merkezine dönüştürülen Casa Botter binasında, İstanbul İtalya Başkonsolosu Elena Clemente’nin de katıldığı özel bir etkinlikle kutlandı.
#İtalyan Tasarım GünüAnkara’nın en ikonik yapılarından biri olan İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Cumhuriyet dönemi Ankara’sının ince işçilikle ve göz alıcı detaylarla bezeli anıt yapılarından. Ulus’taki köşe başı konumu itibarıyla hemen herkesin hayranlıkla izlediği bina, açıldığı 1929 yılından 2019 yılına kadar banka olarak hizmet verdi. 2 Mayıs 2019’da müzeye dönüştürülen binada Türkiye’nin iktisadi kalkınmasına tanıklık ederken; Selçuklu, Osmanlı, Rönesans ve Art Nouveau mimarisinin örneklerini yansıtan yapısıyla adeta geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkıyorsunuz.
#Tarihi Yapıların HikayeleriSonbahar serin rüzgârları ve yağmurlu günleriyle kendini artık iyice hissettiriyor. Bu demek değil ki evlere kapanıp oturacağız. İlk akla gelen şehirlerden değil, güze en yakışan farklı rotalardan bir liste hazırladım size. Yazın bittiğini kabul etmekte zorlananları veya “Biraz daha güneşe ihtiyacım var” diyenleri de unutmadım tabii. Kısacık bilgilerle biraz ilham vermek istedim size. Şimdi tek dileğim; bu satırların bir hayalden başlayıp gerçek bir yolculuğa dönüşmesi…
#Hürriyet20 yıllık Elgiz Müzesi, 11 yaşındaki İzmir Arkas Sanat Merkezi’nden gelen ‘Doğa, Bahçeler ve Düşler’ sergisiyle gündeme umut, renk, güzellik ve sanat aşılıyor. Bu verimli değiş tokuşun ikinci perdesi ise 26 Mart’ta Elgiz’den Arkas’a taşınacak ‘Mitler ve Hayaller’ sergisiyle açılacak.
#Doğa, Bahçeler Ve DüşlerBir arada olmanın güzelliğini hatırlatan dönem dizileri yeniden gündemde. İzlerken kaybedilenlere, ihmal edilenlere üzülsek de geçmişle bağ kurmak ve hatırlamak adına seviniyorum bir hikâyede veya bir dekorda eskinin izlerine rastlayınca. ‘Masumlar Apartmanı’ ve ‘Kulüp’ten sonra ‘Pera Palas’ta Gece Yarısı’ dizisi de gündeme gelince bu hafta istedim ki size şehrin karşısından, Pera’dan bahsedeyim. Eski günlerin zarif izlerini hâlâ taşıyan Meşrutiyet Caddesi boyunca zaman, katman katman açılsın önümüzde...
#HürriyetGeçen yıl mart başında son yurtdışı seyahatimi Slovenya’ya yapmıştım. Seyahatten döndük ve evlere kapandık. O son seyahat güzel bir anı olarak kaldı derken, bir yıl sonra, adeta bir döngüyü tamamlar gibi ilk yurtdışı uçuş kartımda yazan ülke yine Slovenya’ydı. Yugoslavya’nın bölünmesiyle ortaya çıkan altı ülkenin en zengini olan Slovenya’yı biraz daha yakından tanıyalım. Eminim, okudukça görmek için sabırsızlanacaksınız...
#SlovenyaTürkiye’de liseyi bitirdikten sonra bir sene Belçika’da değişim öğrencisi olarak kaldım. Avrupa’nın kalbi olarak kabul edilen, yemek, sanat ve kültür merkezi Brüksel o zamandan beri sevdiğim şehirler arasında. Oğluma ve arkadaşı Defne’ye Brüksel’de sevdiğim tüm yerleri gezdirdim. Size de adım adım anlatayım.
#BrükselMartı olmak lazım İstanbul’a. Hep gördüklerimize göremediğimiz şekilde bakabilmek, bu şehre yeni anlamlar yüklemek, yeni hazineler keşfetmek için… Tepemizde dönüp duran kuşlar nasıl bir İstanbul görüyor diye merak etmekle başladı her şey. Adını ‘Kanatlarımda İstanbul’ koyduğumuz bir yolculuğa çıktık. Yükseldikçe yükseldik ve bambaşka bir İstanbul’la tanıştık. O kadar yukarıdan bakınca ne trafik, ne kaos, ne kabalık, ne de kalabalık kaldı. İstanbul’da kızdığımız her şey, yerini âşık olunası güzelliklere bıraktı. Sis perdesinin mistik havası, güneşin Boğaz’a saçtığı ışıltı, erguvanların moru, sonbaharın sarısı, karın beyazı karşıladı bizi. Hayran olunası gün batımları, şehrin en sakin hallerine şahitlik ettiğimiz gün doğumları, kuleleri, minareleri, kubbeleri, çatılarıyla büyüleyici bir İstanbul çıktı karşımıza. Bir kez daha anladık ki Napolyon Bonapart boşa dememiş; “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.”
#İstanbul Gezi RehberiHırvatistan’ın çarpıcı güzelliğe sahip liman şehri karnavala dönüşen şenlikleri, ünlü balık restoranları, Avusturya Macaristan İmparatorluğu döneminden kalma tarihi yapılarıyla tanınıyor. Gelecek ay Avrupa Kültür Başkenti ilan edilecek. Beş yıldızlı Hilton açılacak ve yıl boyunca sürecek kültür etkinlikleri şubatta başlayacak.
#SeyahatÖzel okullarda yıllardır uygulanan ara tatili bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı da yıllık plana alınca pek güzel oldu. Bu ara tatiller ailenin bir nefes alıp normal hayata dönmesi için çok güzel bir fırsat. Peki ne yapmalı, nereye gitmeli? Benim de büyük keyif aldığım önerilerimin hepsi 9.5 yaşındaki kızım Leyla tarafından çeşitli yaşlarda test edildi, onaylandı.
#Seyahat HaberiTürkiye İş Bankası Ankara’daki 90 yıllık üçüncü genel müdürlük binasını İktisadi Bağımsızlık Müzesi’ne çevirdi. Müzede, Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren ülkemizin iktisadi bağımsızlık yolunda attığı büyük adımlar, bankanın tarihiyle birlikte ele alınıyor.
#Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık MüzesiNe zaman Barselona’ya yolculuk etsem, Woody Allen’ın buram buram Akdeniz kokan filmi Vicky Cristina Barcelona’nın unutulmaz müzikleri zihnimde dolanmaya başlar, mırıldanarak düşerim yollara. Damarlarımda dolaşan müzik aşkından mıdır bilmem ama, İspanya’nın kuzeydoğusunda yer alan bu büyüleyici şehre adım attığım anda ruhumu saran İspanyol gitarı ve kastanyet sesleriyle Flamenko büyüsüne kendimi kaptırmamamın imkanı yok.
#BarselonaViyana, kültür başkenti olmasının da verdiği etkiyle, birçok gezilecek ve görülecek yer karşınıza çıkıyor. Viyana’da birçok müze, tiyatro, kütüphane ve opera binası bulunuyor. Bu kültürel zenginliğin de etkisiyle Viyana’da yaşam oldukça dingin ve tasasız. İşte Viyana gezi yazım.
#ViyanaViyana, kültür başkenti olmasının da verdiği etkiyle, birçok gezilecek ve görülecek yer karşınıza çıkıyor. Viyana’da birçok müze, tiyatro, kütüphane ve opera binası bulunuyor. Bu kültürel zenginliğin de etkisiyle Viyana’da yaşam oldukça dingin ve tasasız. İşte Viyana gezi yazım.
#Viyana Gezi YazısıPrag’a uçağımız inişe geçtiğinde yeşilin çeşitli renkleriyle karşılaştım. Şehre indiğimde havaalanı çevresinden geçerken mor salkımlı şirin evler gördüm. Paris'in banliyölerine benzettim bu bölgeyi. Merkeze geldiğimizde, tarihi ve geçmişlerine değer verdiklerini gördüm. Şimdi size biraz Prag ile ilgili bilgi vermek istiyorum. İşte Prag gezi yazım…
#Prag Gezi YazısıArtık eskisi kadar ekonomik değil Lizbon. Evet, deniz ürünleri, şaraplar göreceli ucuz. Kanarya sarısı tarihi tramvaylar dik yokuşlara tırmanıyor eskisi gibi. Pasteis de nata, yani klasik Portekiz tatlılarının fiyatı hala 5 TL’nin altında. Fakat artık Portekiz’in başkenti restoranları, kültür kurumları, rıhtımdaki dünya çapındaki müzeleriyle tanınıyor. Eski Avrupa atmosferi varlığını korumakla birlikte Amerika’dan esinli pek çok projeyle şehrin popülerliği artıyor, yine eski parlak günlerine dönüyor.
#Lizbon GezisiKatalonya Özerk Bölgesi’nin başkenti ve İspanya’nın Madrid’den sonra gelen ikinci büyük şehri olan Barselona, Akdeniz kıyısında bir liman kenti. Hemen her kısmında ünlü mimar Gaudi’nin damgası bulunan Barselona, sanat galerileri, müzeleri, yemyeşil parkları, plajları, alışveriş merkezleri ve La Sagrada Familiası ile insanı heyecanlandırmayı başarıyor. İşte size Gaudi’nin şaheseri Barselona…
#BarselonaBu şehirde görecek, yapacak çok şey var. Hem de şaşırtacak kadar çok. Manchester bir portakala benziyor. Bugünkü ışıltılı görünümü doğru kavramak için öncelikle tarihin zorlu katmanlarını kabuk gibi soymak, sulu iç bölüme ulaşmak gerekiyor. Kentin Romalılara uzanan geçmişinin izleri sur yıkıntılarında… Dev tuğla binalar 19’uncu yüzyılda gelişen pamuğa dayalı tekstil endüstrisinden miras. Gökdelenler, ışıltılı oteller ise futbol ve pop yıldızları çağının simgeleri. Kuzeyin Londra’sına dönüşen şehir geçen mayısta terör saldırısıyla sarsılmıştı. Yarasını hızla sarmayı başardı.
#ManchesterSadece Eyfel görünce mi çocukların aklına Paris gelir? Tabii ki hayır. Anne babalar için tadından yenmeyen romantik şehir Paris, çocuklara ise bilim vesanat müzeleri, irili ufaklı açık hava parkları, çocuk dostu kafeleri ile her ziyarette farklı keşifler sunuyor. Oğullarım Deha ve Yekta ile ilk kez üç yaşındayken gördüklerinde ‘Ayfer kulesi’ dedikleri Eyfel’in gölgesinde bu sefer sanatın peşine düştük.
#Müzeİstanbul ve Ankara’yla karşılaştırınca İzmir, rahat ve şirin bir şehirdir. Ama eskiden tadına doyulmazdı. Deniz kirlenmemişti. Körfez hayatiyet doluydu ve şehir insanı kucaklayan bir sıcaklığa sahipti. Ahali cana yakındı ve Akdenizliydi. Şimdi istila başladı ve her şey değişti!
#İlber OrtaylıOn yıl önce Ljubljana’nın tarihi merkezindeki Arnavut kaldırımı sokaklar yayalaştırıldı. 289 bin nüfuslu kentin ortaçağdan kalma bölgesi huzura kavuştu. Barok yapılar, efsanelere konu olmuş Sava Irmağı köprüleri ortaya çıktı. 2016’da Avrupa’nın En Yeşil Başkenti seçilip Slovenya’ya gurur kazandıran Ljubljana’da kişi başına düşen yeşil alan 2700 metrekare (İstanbul 8 metrekare!). Nehir kıyısındaki yürüyüş yolları boyunca kaliteli pub ve elişi ürünler satan butikler sıralanmış. Dünya başkentlerini kopyalamak yerine sürdürülebilir şehircilikle restorasyonlar yürütülüyor. “Bu konudaki kararlılığımız kentteki yaşam kalitesini artırıyor” diyor Belediye Başkanı Zoran Jankovic.
#Lezzet“Orada yapacak hiçbir şey yok” demişti bir zamanlar İngiliz rock müzikçisi Noel Gallagher. Brüksel hakkında ne ilk ne de son olumsuz yorumdu. Avrupa Birliği’nin önemli kurumlarına ev sahipliği yapan şehrin rock ruhu taşıdığı söylenemez. Oysa sokaklarından müzelerine görmeye değer pek çok cazip unsur sıralanabilir: Duvarlardaki rengârenk graffiti, sanata ayrılan açıkhava alanlarında avangart yerleştirmeler, antikacılar, butikler, yeni Belçika mutfağı ya da füzyon mutfağını tanıyacağınız restoranlar, kokteylleriyle ünlü barlar…
#36 Saat