Ramazan geldi, iftar sofralarınızın baştacı olacak mis gibi çörekotlu klasik pide tariflerimiz var. Hazır eli hamura değdirmişken mönülerinize lezzet katacak lahmacunu ve Bafra pidesini de ekledik. Ünlü şefler ve yemek blogger’ları en lezzetli tariflerini bizimle paylaştı.
#LahmacunBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaBir şehrin veya bir restoranın markalaşmasında, o şehirdeki gastronomi turizminin gelişmesinde şeflerin rolü çok önemli. İstanbul’da Michelin Yıldızı alan restoranlarda mutfak şefleri öne çıktı. Pek çok restoranın şefleri ve şovlarını izlemek, yenilenen menülerini görmek isteyen takipçileri ve müşterileri var. Bursa’da açılan mekanlarda artık birbirinden değerli şefleri görmeye başladık. İşte bunlardan biri de yeni hizmet vermeye başlayan Nuar Bademli.
#ŞefIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapGaziantep lahmacununda bahar aylarında taze sarımsak kullanılıyor, yazınsa içinde patlıcan söğürtmeyle servis ediliyor. Şanlıurfa’da iç harç soğan ve isotla hazırlanıyor, domates yerine salça kullanılıyor. Adana lahmacunu çıtır değil, hamurunu yumuşak sevenler için ideal... Bu yemeğin sadece damağımda değil, kariyerimde de önemli bir yeri var. Pandemi başladığında Sydney’deki restoranlarımda paket servise başladık, Sydney’lilere lahmacunu sevdirdik.
#LahmacunTürkiye her bölgesiyle farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Hepsi ayrı ayrı birer seyahat sebebi. Restoranların uzun bir aradan sonra kısıtlamalarla açılmasını fırsat bildik, jürimize “Yemek için hangi şehirlere doğru yola çıkabiliriz” diye sorduk... Hem gezip keşfedebileceğimiz hem de özel lezzetlerini deneyebileceğimiz 10 şehri lezzet adresleriyle sıraladık.
#SeyahatHemen hemen bütün kebap salonlarında lahmacun ve içli köfte bulunuyor. Açıkçası bir çoğunun lezzetini de beğenmiyorum. Çünkü oralar lahmacun ve içli köfte salonu değil, kebap salonu. Onların işi kebap yapmak. Yanında mönüde bulunsun diye, yani çeşit olması için yapıyorlar lahmacun ve içli köfteyi. Özen yok, lezzet yok. Ben ise üşenmedim internetten Anadolu'nun bu iki lezzetini en güzel nerede yerim diye araştırdım. Malum pandemi nedeniyle restoranlarında oturup yemesem de gidip tek tek inceledim mekanları. Yaklaşık 10 farklı mekandan size öne çıkan 4 restoranı öneriyorum. İşte lahmacun ve içli köftenin en iyileri...
#LahmacunÇok genç yaşında, doğup büyüdüğü köyü ardında bırakıp İstanbul’a geldi. Bugün milyonlarca dolarlık yatırımların patronu Ahmet Karaçöl. Rehberlik yaparak harçlığını çıkarırken uluslararası bir şirketin patronu olan, devamında inşaat ve gayrimenkul işine el atan işadamı, “Maya yoksa başarı da yok” diye düşünen gençlere şöyle sesleniyor: “Benim hayatıma bakın. Başarısız olmak diye bir şey yok, tembellik var.” Karaçöl ile Bodrum’da bir araya gelip başarılarını konuştuk...
#Ahmet KaraçölÇok genç yaşında, doğup büyüdüğü köyü ardında bırakıp İstanbul’a geldi. Bugün milyonlarca dolarlık yatırımların patronu Ahmet Karaçöl. Rehberlik yaparak harçlığını çıkarırken uluslararası bir şirketin patronu olan, devamında inşaat ve gayrimenkul işine el atan işadamı, “Maya yoksa başarı da yok” diye düşünen gençlere şöyle sesleniyor: “Benim hayatıma bakın. Başarısız olmak diye bir şey yok, tembellik var.” Karaçöl ile Bodrum’da bir araya gelip başarılarını konuştuk...
#İstanbulKim Kardashian’ın Instagram hesabından ‘Ermeni pizzası’ diye paylaştığı lahmacun, sosyal medyada yeni bir tartışmayı başlattı. Evliya Çelebi’nin meşhur Seyahatnamesi’nde geçen, elyazması eserlerde tarifleri verilen lahmacun kimin? Yemek tarihçisi doçent Dr. Özge Samancı Hürriyet’e değerlendirdi.
#GazetehaberleriHatay bence gastronomi turizminin en önde gelen kentlerinden biri... Arap, Türk, Nusayri, Ermeni, Yahudi kültürlerinin birbirlerini etkilemesiyle ortaya muhteşem bir mutfak çıkmış. Masalar öylesine lezzetli yemeklerle donanıyor ki insan hangisinden başlayacağını şaşırıyor. İşte Hatay'ın lezzet durakları...
#Seyahat