Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakGeçmiş yıllarda annelik, genellikle erken yaşta olunurdu. Ancak günümüzde kadının toplumda ki yerinin değişmesi, sosyo-ekonomik durumu ve yapılan evlilikler geç yaşta anne olmanın nedenleri arasında sayılabilir. Kadın doğum uzmanları anne olmak için en ideal yaşın 20 – 30 yaş arasında olduğunu belirtiyorlar.
#Anne OlmakGeçmiş yıllarda annelik, genellikle erken yaşta olunurdu. Ancak günümüzde kadının toplumda ki yerinin değişmesi, sosyo-ekonomik durumu ve yapılan evlilikler geç yaşta anne olmanın nedenleri arasında sayılabilir. Kadın doğum uzmanları anne olmak için en ideal yaşın 20 – 30 yaş arasında olduğunu belirtiyorlar.
#AnneHülya Koçyiğit, TRT 2’de yayınlanan “Film Gibi Hayatlar” ile 5 yıldır birçok önemli ismi ağırlıyor. Usta oyuncuyla bir araya geldik ve sanatçıların sorumluluklarının yanı sıra günümüz Türkiye’sinde değişen aile yapısını konuştuk.
#Hülya Koçyiğit200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMASon yıllarda ne yazık ki yaygın bir şekilde gündemde yer alan sma hastalığı için farkındalık yaratmak için çalışmalar devam ediyor. Ünlülerin de destek verdiği sma hastalığı ile ilgili vatandaşlar çeşitli soruların yanıtlarını arıyor. Bunların başında da sma anne karnında tespit edilir mi, hamilelikte belli olur mu soruları geliyor. Peki, SMA nedir, neden olur? SMA hastalığı tedavisi nasıl yapılır? İşte SMA belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#SMA HastalığıDünya tarihinin en yalnız çocuklarını yetiştirdiğimize dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Handan Sarımehmet Kılınç, “Yapılan araştırmalarda ekran süresi ile otizm ve dikkat eksikliği, hiperaktivite arasında bağlantı kanıtlandı. Ne olur çocuklarınızı ekrandan uzak tutun ve onlara zaman ayırın” diye uyardı. Kılınç, çağımızda ebeveynlerin de yalnızlıktan kaynaklı bir krizde olduğunu ve ciddi anlamda ebeveyn rehberliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
#Sibel BAĞCI UZUNTüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar bölgede depremden etkilenmiş refakatsiz çocukların durumuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, aileleri ile bağları kopan çocukların kurtulmasının ardından izlenmesi gereken yollar üzerinde önemle duruyor. Öte yandan bu çocuklara aile olmak isteyen onbinlerce kişi başvuruda bulundu. Konuyu uzmanlarla konuştuk
#DepremÜnü sınırları aşan Türk DJ/prodüktör Mahmut Orhan, kısa bir süre önce Los Angeles’a yerleşti. Orhan’la yolculuk öncesi evinde buluştuk. Hem hikâyesinin ‘yeni sezonu’nu konuştuk hem de geçen hafta çıkan, geliri sokak hayvanlarına bağışlanacak parçası Allies’ı...
#Mahmut Orhan“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremToplu Konut İdaresi Başkanlığı konut dolandırıcılığı ile ilgili uyarıda bulundu. TOKİ'den yapılan açıklamada, "Başvurunuzun ardından kurada öncelik sağlanacağı ve bunun için para talep edildiği yönünde dolandırıcılık girişiminde bulunulduğu şikayetleri gelmektedir. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için, idaremizin internet sayfası çağrı merkezi ve yetkili bankalar dışında kimseye itibar etmemeleri gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.
#TOKİCumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi başladı. 2 yılda 250 bin konut, 100 bin konut imarlı arsa ve 10 bin işyeri satılacak. Sayı 5 yılda 500 bin konut, 250 bin arsa ve 50 bin işyerine çıkacak. Dar gelirli vatandaş, kira öder gibi ev ya da işyeri sahibi olacak. İsteyen de altyapısı hazır arsa alıp evini kendi yaptıracak. Toplam yatırım bedeli 900 milyar TL olan dev projede konutlar için başvuru süreci 14 Eylül’de başladı. Arsa ve işyeri için de 10 Ekim’de başlayacak.
#Sosyal KonutYaptığı şarkılarla listelerde zirveyi zorluyor. Müziğini “Makamlı, akustik, Türkçe pop” diye tanımlıyor. İsminin başına konacak sıfatlardan hoşlanmıyor; “Benim hiçbir unvanım yok. Adım ve soyadım yeter” diyor. Oğuzhan Koç’la yeni şarkısı ‘Aşk Beni Yendi’ vesilesiyle buluşup projelerini, kariyerini, hayatını ve Demet Özdemir’le ilişkisini konuştuk.
#Oğuzhan KoçClaire Pape, hayatında sadece bir kez regl oldu ve hemen ardından henüz 13 yaşındayken menopoza girdi, 17 yaşında da çocuk sahibi olamayacağını öğrendi. Claire, şu anda 43 yaşında ve 2 çocuk annesi. Ve kendisi gibi erken menopoz teşhisi olan kadınlara umut vermek için hikayesini milyonlarla paylaşıyor.
#Kadın SağlığıYapılan yeni bir araştırmaya göre, yaşlı erkeklerin spermlerinde meydana gelen mutasyon sebebi ile çocukların otizm ve kalp hastalıklarına yakalanma riski artıyor. 15 erkekten biri çocuklarına negatif mutasyon geçirme riskiyle karşı karşıya! Tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Sperm MutasyonuCumhurbaşkanı Erdoğan, 81 ilden gençlerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ''Babanız Ahmet Erdoğan’dan sonra size babalık yapan ikinci bir isim oldu mu?'' sorusuna ''Sana çok sürpriz bir cevap vereceğim. Benim abim yoktu. İki tane anne ayrı, baba bir abim vardı ama beraber yaşamadık. Böyle bir durum vardı. Benim anam da babam da Allah rahmet etsin annem oldu. Annem rahmetli olduğu zaman gerçekten dünyam adeta yıkılmıştı'' yanıtını verdi. Vatandaşlara aşı olma çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Aşı tedarikinin bir hayli güç olduğu bir dönemde vakitlice yaptığımız bağlantılar sayesinde hızlı bir aşılama takvimi yürütüyoruz. Şu anda gayet iyi durumdayız'' dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÇocuk işçiliği geçmişten bugüne kısır döngüye dönüşmüş bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılı ‘Çocuk İşgücü Araştırması’na göre, Türkiye’de nüfusun yüzde yaklaşık beşte birini oluşturan 5-17 yaş grubundaki 720 bin çocuk çalışıyor. Bu sayı 5-17 yaş gurubunun yaklaşık yüzde 4 buçuğunu oluşturuyor. Oran düşük gibi görünse de Türkiye’de yüzbinlerce çocuğun çalıştığı gerçeği değişmiyor. Çalışan her 3 çocuktan biri eğitim hayatına devam edemiyor. Çocukken çalışmak zorunda kalan ancak eğitimine ailesinin desteğiyle devam edebildiği için kendini ‘şanslı’ olarak gören Turan Burun, çalışmak zorunda kalan/bırakılan çocuklar için ‘Onların hikayesi benim hikayem’ diyor.
#12 HaziranKadınlarda üreme çağı diye adlandırdığımız dönem yumurtlamanın başladığı ergenlik çağıyla beraber başlar ve menopoza girinceye kadar devam eder. Bir kadında yumurtlamanın başlaması ve adet görmek demek her anlamda üremeye uygun demek değildir. Çünkü ergenlik dönemini de içine alan 20 yaş altındaki bireylerde hem anatomik hem de psikolojik olarak gebeliğe hazır olmama durumu söz konusudur. Benzer şekilde ileri yaşlarda ise üreme anlamında yaşlanmaya bağlı problemler ortaya çıkmaktadır. Kısacası gebelik için en uygun dönem 20 ile 35 yaşları arasıdır. Ancak günümüzde kadınların eğitim ve çalışma hayatında daha aktif rol almaları, kariyer beklentileri nedeniyle evlilik ve gebelik planları ister istemez ileri yaşlara ertelenmektedir. Artık pek çok kadın ilk doğumunu 30’lu yaşlardan sonra yapmaktadır.
#HamilelikBugün sizlere uzaklardan bir haber getiriyorum. Haber uzaktan olmasına rağmen konuyu çok yakın bulacağınıza eminim. Bir seneyi aşan bir süredir ABD’nin Tennessee Eyaleti’nde bulunuyorum. Dün, Tennessee Eyaleti Eğitim Bakanlığı tarafından bir rapor yayınlandı. Bugün size bu rapordaki bazı çarpıcı sonuçlardan bahsedeceğim. Rapor, COVID-19’un okullar ve öğrenciler üzerindeki etkisini inceliyor. Ancak, raporda kullanılan veriler her sene düzenli olarak toplanan veriler ışında hazırlanmış. Dolayısıyla, bu sene verilerinin geçmiş sene verileri ile karşılaştırılma şansı ortaya çıkmış oluyor.
#EğitimYaşın ilerlemesi ile birlikte hem kadında hem de erkekte üreme potansiyeli azalmaktadır. Bu azalma erkeklerde daha yavaş olmakta, fakat kadınlarda 37-38 li yaşlardan sonra üreme potansiyeli hızla azalmaktadır. Buradaki sebep, bütün organlarda olduğu gibi, üremeyi sağlayan organların da giderek yaşlanmasıdır.
#Preimplantasyon Genetik Tanı