“Acaba sevdiğim şiiri, şairin söylemek istediğini anladığım için mi yoksa bambaşka bir anlam yükleyerek mi sevmiştim?” Haluk Oral bu soruyla hazırlıyor ‘Şiir Hikâyeleri’ kitabını... Sevilen şiirlerin perde arkasını anlattığı bu kitapla edebiyat dünyasında zevkli bir gezintiye çıkacaksınız.
#Şiir3 Kasım Akrep burcudur. Akrep burcunun en nefret ettiği şeyler kibir, ilgisizlik ve gereksiz harcamalardır. Bu burcun yönetici gezegeni Mars olduğu için tüm olumsuzluklarla tek başına mücadele edebilir. Gücün ve otoritenin simgesi olan akrep burcunun en iyi anlaştığı burçlar Oğlak, Aslan ve Yengeç'tir. Balık ve İkizler ise anlaşamadığı burçlar arasında yer alıyor. 3 Kasım hangi burç? 3 Kasımda doğan Türk ve yabancı ünlüler kimlerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Akrep BurcuAdını Türkiye’den daha çok Arjantin’den dünyaya duyuran oyuncu Ergün Demir’le; değerlendirdiği projelerini, CAST 34’te verdiği doğaçlama derslerini ve birçok konuyu konuştuk. Klişe olmayan, sıra dışı ama gerçekçi cevaplarında sanata ve hayata dair yıldız tozları bulacaksınız.
#Ergün DemirYıllarca kültür bakanı olarak da görev yapan Fransız yazar Andre Malraux’nun en önemli kitabı ‘Düşsel Müze’, yayımlanışından 70 yıl sonra nihayet Türkçede. ‘Sanat tarihi’ni insanlık tarihi olarak gören Malraux, müze kavramını sorguladığı kitabında farklı sanat ifadeleri ve dönemleri arasında ‘geçişlerin’ oluşturduğu süreçleri ele alıyor. Soyut planda Malraux’nun müze dediği sanat tarihini meydana getiren büyük birikimdir. Kısacası sanat tarihi bir hayali müzedir ve hayali müze bize bir yapıtın kökenleri hakkında bilgiler verir.
#Andre MalrauxPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapOscar yarışı için bahislerin açıldığı bugünlerde gözü Meryl Streep’i arayanlara müjde! Usta oyuncuyu bu hafta, HBO için çekilen Steven Soderbergh komedisi “Let Them All Talk”ta ve Ryan Murphy’nin Netflix’e uyarladığı müzikal “The Prom”da izleyeceğiz. Riz Ahmed’i En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına emin adımlarla götüren “Sound of Metal” ve Tansu Biçer’in unutulmaz performansıyla hatırladığımız Nesimi Yetik filmi “Toz Ruhu”, haftanın diğer seyir seçenekleri... Haftanın albümü Cem Adrian’ın 15. müzik yılına armağanı “Solmayan Şarkılar”, haftanın kitabı ise Atilla Dorsay imzalı “Hayatımızı Değiştiren Filmler: 2015-2020.”
#FilmKarşılaştırmalı edebiyatın kurucu metni kabul edilen ‘Mimesis’in Türkçeye çevrilmesi, kültür tarihimiz bakımından bir ayıbın sona ermesi ve bir ufkun başlamasıdır. Erich Auerbach, bu nefis ama çetin kitabı,1942-1945 arasında İstanbul’da yazmıştı.
#Erich AuerbachKaşgârî Tekkesi civarındaki tarihi şahideler kaldırılmış ve yerine bebek yatakhanesini andıran tek model taşlarla parsel parsel satılacak mezarlar yapılmış. O güzel sanat eseri, her biri hamuşan (susan) dediğimiz ama görünümüyle bir kişilik olarak ecdadın ruhunu bu kuşaklara uzatan ölülerin mezar taşlarının yerini New York’taki ruhsuz mezar taşlarıyla dolu parseller alıyor.
#İLBER ORTAYLI“Bir varmış bir yokmuş. Külkedisi adında çok güzel bir kız varmış. Öylesine güzelmiş ki, ona hizmetçi gibi davranan üvey kız kardeşlerini kıskançlıktan deliye çeviriyormuş.” Düğmeye basmamızla önümüzdeki kapkaranlık vitrin aydınlanıveriyor. Birden kendimizi her biri özenle hazırlanmış ve kimi hareket eden kuklalar, etkileyici bir seslendirme, müzik ve ışık oyunu karşısında buluyoruz. Dört dakikalık bu gösteriden sonraki masalın başlığı, Türk okuyucunun da iyi bildiği 'Çizmeli kedi'!
#Paris‘Hotel Mumbai’, Kasım 2008’de din adına katliama girişen ve 174 kişiyi öldüren teröristlerin Bombay’daki ünlü Taj Mahal Palace Oteli’ndeki eylemlerini, işlediği cinayetleri ve müşteriler üzerinde yarattıkları psikolojik tahribatı anlatıyor. Anthony Maras imzalı yapım, genel olarak gerçekçi çizgilere sahip bir film olmuş.
#Beyaz KargaMezarlıklar bir toplumun uygarlık düzeyini gösteren, rengini en iyi anlatan yerlerdir. Eğer bir uygarlık özgün ve dengeliyse mezarların da kendince bir özgünlüğü vardır. Osmanlı mezarlıkları insanı adeta sessiz, hüzünlü ama sıcak bir tebessümle karşılar. Çağdaş Türkler bunu anlamıyor, tahammül de edemiyor ve yok ediyor.
#İlber OrtaylıFerdinand Cheval, hayatımda duyduğum en tuhaf insanlardan. 1836 yılında doğmuş ve 1924 yılında ölmüş. Hayatının 33 yılını, tuhaf, akıl almaz bir işe adamış. Görüp görebileceğiniz en egzotik yapıtlardan birini inşa ederek emeklilik yıllarını geçirmiş. Bu olağanüstü yapı, ‘Naif Mimari’nin en önemli yapıtlarından…
#Le Palais İdealÖzellikle yazdığı tarihi romanlarla ilgi gören Mehmet Coral, son kitabında, Saint-Exupéry ve onun fenomen kahramanı “Küçük Prens”in adeta röntgenini çekiyor. Doğan Kitap’tan çıkan “Küçük Prens Çöle Düşen Yıldız”, 150 milyondan fazla satan bu unutulmazeserin şifrelerini gözler önüne seriyor.
Fransızlar dün yeni cumhurbaşkanlarını seçmek için sandığa gitti. Sosyalistlerin adayı François Hollande, ilk turu, merkez sağdaki UMP’nin adayı Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin 1 puan önünde bitirdi. Diğer 8 aday elendi. 6 Mayıs’taki ikinci turdan Hollande veya Sarkozy cumhurbaşkanı olarak çıkacak.Hem Sarkozy, hem de Hollande, 2007 seçimlerinden farklı olarak yeni hayat arkadaşlarıyla oy kullandılar. Twitter’dan sandık çıkış anketlerini duyuranlar ise Hollande’ın ismine ve Sarkozy’nin kökenine gönderme yaparak, “Rövanş maçı Hollanda ile Macaristan arasında” diye şifreli mesajlar yolladılar.