Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan "Müteahhitlik hizmetleri ihracatının artmasıyla sektörün önemini de artırması, başarı hikayesinin boyutlarını daha belirgin hale getirmektedir. Hükümet olarak sektöre yönelik desteğimiz tamdır" dedi.
#Mehmet Cahit TurhanDap Holding, Emlak Konut tarafından düzenlenen Marmara Üniversitesi’nin Nişantaşı arazisi ihalesi ile Çekmeköy Taşdelen arazi ihalesini kazandı. 2 arsada yaklaşık 2.9 milyar liralık proje hayata geçecek. Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Ülke ekonomisine güvenimiz tam. Elimizde kazma vurmayı beklediğimiz 13 milyarlık gayrimenkul projesi var” dedi.
#Dap HoldingBinlerce, on binlerce yıllık bir medeniyetler beşiği olan Anadolu coğrafyası sayısız farklı kültüre ve ölçülemeyecek kadar büyük bir kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Hayatın her alanında kendini gösteren bu kültür ürünleri elbette mimaride de bol miktarda bulunuyor. Bugün ülkemiz sınırları içinde kalan topraklarda birbirinden çok farklı onlarca yerel mimari anlayışına rastlayabilirsiniz. Her biri kendi bölgesinin coğrafya ve iklim koşullarına göre yüz yıllar içinden süzülerek oluşmuş bu yerel mimari gelenekleri bugün kimi bölgelerde başarılı bir şekilde korunabilmesine karşın pek çok yerde de ciddi bir risk altında. Hemen her yerde güncel tekniklerle üretilmiş betonarme yapılar geleneksel yapıların yerini alıyor. Bu elbette kültürel mirasımızın korunması bakımından pek de iç açıcı bir tablo değil. Buna karşın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yerel ve sürdürülebilir mimarinin giderek artan bir ilgiye mazhar olmasıyla birlikte, bu tablonun da olumlu yönde değişme emareleri görünmeye başladı. Özellikle sektörün içinden belli başlı firmaların geleneksel mimari değerlerimizle modern inşaat tekniklerini harmanlayarak ortaya koyduğu çağdaş projeler büyük önem arz ediyor. Bu yazıda sözünü ettiğimiz projeler arasından seçtiğimiz belli başlı örneklere yer verdik. Hepsi de kendi alanında iddialı olan bu projeler, mimari değerlerimiz için umut vaat eden bir başlangıcın da sinyalleri aynı zamanda.
#MimariGediz Vadisi boyunca ilerleyen volkanik kent Kula’da evler, zanaatlar ve bambaşka bir yaşamın kapılarını aralıyor. Manisa Kula'da yanından gelip geçtiğiniz yerlerin içerisinde, birbirinden ilginç hikâye, mimari ve yaşamın olduğunu bilmek içinizdeki keşfetme duygusunu daha da artırıyor.
#Kulaİstanbul’daki Milli Reasürans Sanat Galerisi’nin yöneticisi Amelie Edgü (70) Hollanda doğumlu. Yaklaşık 40 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Hakkari’den Artvin’e, Edirne’den Kastamonu’ya gitmediği, görmediği şehir kalmamış. Lise yıllarında Avrupa’da başladığı keşif yolculuklarını 1991’den bu yana dünyanın uzak köşelerinde sürdürüyor.
“Diyarbakır, sen mi tepeden tırnağa sevdalı bir şehirsin, yoksa biz mi ölümüne sevdalı birer Diyarbakırlıyız” diye şehirlerine olan bağlarını gösterir Diyarbakırlılar. Her gidişimde daha çok sevdiğim, hiç yabancılık çekmediğim Diyarbakır, bir başka ‘sevdalı’ kente, Mardin’e geçiş demektir aynı zamanda. Bir turda iki kadim kent gezmektir. Hele şimdi; tam zamanı değilse nedir!
#Nurgül BüyükkalayYazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUBereketli Antalya hem tarımı, hem iklimi, hem de hiç şüphesiz ki tarihî mirası itibarıyla dünyanın mümtaz bir parçasıdır. Ukrayna - Rusya Savaşı sonrası 200 bin tane ne idüğü belirsiz Rus ve Ukraynalı, şehri istila etti. Kiralar arttı, daha doğrusu arttırıldı. Belek bölgesi, zaten karışık bir mimariyle örtülmüş vaziyetteydi. Şimdi batı bölgesinde de garip manzaralar görülüyor. Tarımsal alanlarda, arazi sahipleri olarak Batı Avrupalılar var, örneğin İngilizler; aldıkları gibi satıyorlar. Sorunların artık ciddi olarak ele alınması lazım. Çok çabuk heba edilebilir bir zenginlik. Geleceği harcama hakkımız yok.
#AntalyaYAKIN bir zamanda Hugo Boss Türkiye Genel Müdürü Arif Kaya, sanatçı Haluk Levent’le birlikte Antakya’ya gittik. 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye’de bir seferberlik başladı. Devletle birlikte sivil toplum örgütleri, şirketler bölgeye yardım etmek için adeta yarıştılar.
#1Dünyanın en önemli spor organizasyonlarından biri olan L'Étape by Tour de France, 19-20 Ekim’de Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek. Kültürel zenginliklerin kalbi İstanbul’da 3 özel parkurla efsanevi bisiklet deneyimini 7’den 70’e herkes yaşayacak.
#L'étape Türkiye By Tour De France14-22 Eylül’de gerçekleştirilen GastroAntep Kültür Yolu Festivali zengin içeriğiyle göz doldurdu. Festivalin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Gastronomi dendiğinde de artık sadece Türkiye’de değil dünyada ilk akla gelen şehirlerden biri de Gaziantep’tir. Şehrimizin bu konuda sahip olduğu potansiyelin farkındayız” derken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “GastroAntep’i biz yıllardır yapıyoruz. Kültür Yolu’na dâhil olunca biz evrensel bir bakışla bir dünya şehri normuna geldik” diye konuştu.
#GastroantepHerkesin tatilden beklentisi farklı; ancak dünya artık çevreye duyarlı, yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlayan turizmi destekliyor. Yani ‘sürdürülebilir seyahat’i. İzmir’in doğa ve kültür zenginliğiyle şaşırtan ilçesi Tire, tam böyle bir destinasyon.
#Ferdi AKARSUÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bugün 11 ilimizde; 276 bin konut, dükkan ve ofisimizin yapımına devam ediyoruz. 4 bin 500'e yakın köyümüzde; evlerimizi özgün mimarisi ile inşa ediyoruz. Şu ana kadar toplamda 76 bin yuvamızı kardeşlerimize teslim ettik. Yıl sonuna kadar toplamda en az 200 bin konutu teslim edeceğiz. İnşallah her ay 25-30 bin konutumuzu etap etap tamamlayıp, kardeşlerimize teslim edeceğiz. 2025 yılı sonuna kadar, ülkemizin göz bebeği olarak gördüğümüz bu bölgede teslim edilmeyen tek bir konut ve iş yeri kalmayacak" dedi.
#Murat KurumDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaHikâyesi bir Sadrazam torunu ile Cumhuriyet’in ilk aydınlarından tıp doktorunun evlenmesiyle başlıyor. Eğitime önem verilen bir evin ‘tembel’ çocuğu olarak girdiği üniversiteden profesör olarak çıkıyor. İstanbul üzerine bilgisini paylaştığı isimler arasında Kraliçe Elizabeth de var… Bayram arifesinde sanat tarihçisi ve yazar Prof. Nurhan Atasoy ile buluşup eski albümleri karıştırdık. Bu yıl 90’ıncı yaşını idrak eden Nurhan Hoca, “Çok vaktim varmış gibi planlar yaptım. Halbuki yokmuş. Hop diye 90 yaşıma geldim” diyor.
#Nurhan Atasoy