Evliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1Bulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaHataylı o... Depremde 40’tan fazla yakınını kaybetti. Büyüdüğü Hollanda’da katıldığı yardım toplama canlı yayınında, enkaz altında kalan kuzenine ithafen seslendirdiği ‘Neredesin Sen’ türküsü sadece Türkiye’de değil, birçok ülkede yürekleri dağladı, çok konuşuldu. Şimdi yine depremzedeler için projeler hazırlıyor. Karsu ile buluşuyoruz. Depremin ardından yaşadıklarını, acılarını, hayatını, yeni şarkısı ‘Umut’u ve yapmak istediklerini konuşuyoruz: “Umut vermek için acilen ayağa kalkmak istedim; ki belki ben de bu nedenle dünyaya geldim...”
#Sponsorlu İçerikHataylı o... Depremde 40’tan fazla yakınını kaybetti. Büyüdüğü Hollanda’da katıldığı yardım toplama canlı yayınında, enkaz altında kalan kuzenine ithafen seslendirdiği ‘Neredesin Sen’ türküsü sadece Türkiye’de değil, birçok ülkede yürekleri dağladı, çok konuşuldu. Şimdi yine depremzedeler için projeler hazırlıyor. Karsu ile buluşuyoruz. Depremin ardından yaşadıklarını, acılarını, hayatını, yeni şarkısı ‘Umut’u ve yapmak istediklerini konuşuyoruz: “Umut vermek için acilen ayağa kalkmak istedim; ki belki ben de bu nedenle dünyaya geldim...”
#KarsuTürk mutfağına olan merakıyla da bilinen başarılı müzisyen Karsu şu sıralar Michelin yıldızlı şef Ahmet Dede’nin İrlanda, Baltimore’daki restoranında staj yapıyor. Hazırlıkları, temizliği halledip alışverişe çıkıyor. İki başarılı ismin yollarının kesişme hikâyesini tencere tava sesleri eşliğinde kendilerinden dinledik.
#Ahmet DedeTavada pişen parmak kesim anne patatesi, bol yağda kızaran çıtır çıtır sokak versiyonu, tam sosa bandırmalık kabuklu iri elma dilimleri ya da incecik cipsi... Çocukluğumuzun vazgeçilmezi ‘köfte patates’ten hamburgere çoğu yemeğin en güzel eşlikçisi patates kızartmasının en iyilerini jürimiz seçti...
#Kızartma1980’lerin sonunda İstanbul’da yaşamaya başladığımda Bebek Otel’in barı birçok kişi gibi benim de dostlarımla buluşma noktalarım arasındaydı. Gün batımının büyüsünü yakalamak için genellikle akşamüstü gidilir, sohbet uzarsa akşam geceye sarkar, ortaya paylaşımlık bir şeyler söylenirdi.
#Müge AkgünYılbaşı gecesi kutlamaları her ülke için farklılaşsa da mutlaka renk ve eğlence içeriyor. Pandemi tedbirleri altında olsak da yeni yıla farklı bir ülkede ‘merhaba’ deme hayali, seyahatseverlerin aklına sık sık düşüyor. Jürimize çeşitli ülkelerin yeni yılı kutlama hallerini, sokaklarında yapılabilecekleri sorduk.
#HürriyetNişantaşı’ndaki Noy, adı gibi ufak tefek, sevimli bir Tay restoranı. Mutfağın başında, Taylandlı annesinden öğrendiği lezzetleri geleneksel usulde pişiren Zeynep Hatipoğlu var. Karidesli otantik pad thai ve ev yapımı yeşil köriyle pişen dana kaburga menünün öne çıkan lezzetlerinden.
#Tayland MutfağıBeş yıl önce İstanbul’a geldiğinde onun için her şey bir bilinmezdi. Durmadı, çalıştı, ekranın başrolleri arasına terfi etti. Yeteneği kadar yakışıklılığıyla da ilgi odağı oldu. “Kariyerimi gölgeleyecek kadar yakışıklı değilim. Bana genelde şeytan tüyüm olduğunu söylerler” diyen Kubilay Aka ile buluştuk. Hikâyesini, oyunculuğu ve aşkı konuştuk: “Âşık olunca her şeyimi veririm.”
#Kubilay AkaSanıyorum şubat ayı ortalarıydı. İrlanda’nın Baltimore kasabasındaki Dede adlı restoranıyla Michelin yıldızı almasıyla tüm Türkiye’nin tanıdığı Ahmet Dede, İstanbul’a gelmişti. Randevulaştık ama programında aksamalar olunca buluşamadık. Söyleşimizi son bir yıldır iyice alıştığımız yöntemle, hafta içinde online gerçekleştirdik...
#Müge Akgünİrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.
#GazetehaberleriBir tane bile arabanın olmadığı bir yerde yaşamak ya da böyle bir yeri gezip görmek, sizce de kulağa hoş gelmiyor mu? Hollanda'daki Giethoorn köyü araba kullanmanız yasak! Kullanabileceğiniz ulaşım araçları tekneler ya da bisikletler... İşte Giethoorn köyü hakkında bilgiler…
#Giethoorn HollandaRestoran sektöründe işletmecilerin bazıları müşterilerini etkilemek için lezzetleri dışında hiçbir şeye güvenmezken, bazıları dekorasyonları, ambiyansları hatta çalışanlarıyla ilgiyi taze tutma peşinde. Sizin için bu restoranlardan bazılarını araştırdık...
#İlginç RestoranlarMart festivallerle geliyor. Fethiye’den İrlanda’ya uzanan geniş bir coğrafyada danstan yemeğe çok sayıda organizasyon seçeneği var. Baharın habercisi ve bahar bereketinin getirdiği lezzetlerle damaklara da hitap eden yerel festivaller çoğunlukta. İşte yurtiçi ve yurtdışından birkaç öneri…
#Festival1970’lerin ruhundan kopmadan seslendirdikleri Anadolu rock şarkılarıyla uluslararası düzeyde alkış topluyorlar, dünyaca ünlü festivallerde büyük gruplarla aynı sahneyi paylaşıyorlar. Repertuvarlarında Selda Bağcan da var, Neşet Ertaş da... Bu yıl Grammy Ödülleri’nde En İyi Dünya Müziği dalında aday gösterildiler. Ödülü alamasalar da kırmızı halıda gururumuz oldular. Amsterdam’lı Altın Gün grubunun üyeleriyle konuştuk.
#Grammy ÖdülleriBU yılbaşı, hafta sonuyla birlikte dört günlük tatil fırsatı doğurdu. Okullar açıldığından beri tatil yapamayan binlerce kişi, 4 günlük tatil planlaması yaptı. Sahil kentleri ve kayak merkezlerindeki otellere yoğun talebin olduğu yılbaşı tatilinde, ünlü sanatçıların sahneye çıkacağı otellerin birçoğunda şimdiden yer kalmadı.
#OtelKeşke Hiç Büyümeseydik dizisi oyuncuları ile maziyi ekran başına taşıyor. 90'lı yılların yaşamını izleyicilerle buluşturacak olan Keşke Hiç Büyümeseydik, oyuncuları ile merak konusu oldu. Birbirinden önemli isimleri kadrosunda barındıran dizi, çağımız teknolojilerinin hayatımıza bu denli girmeden önceki halini konu ediniyor. İşte, Keşke Hiç Büyümeseydik oyuncu kadrosu ve konusu hakkında detaylar
#Keşke Hiç BüyümeseydikFrank Adrian Barron, bir Cakeboy. Çocukluğunda annesiyle birlikte pastalar yaparak tüm incelikleri öğrenmiş, sonra sanat ile iç içe olmuş ve bir anda kendisini Paris'te bulmuş. Bir yıl kalır ülkeme tekrar geri dönerim dediği Paris yolculuğu beş yıllık bir Parizyen hayatına dönüşmüş. Gelin yükselen Instagram fenomenlerinden biri olma yolunda ilerleyen Cakeboy'un hayatını ve Paris'teki lezzet duraklarını birlikte öğrenelim…
#Fransa