Alman devlet televizyonu ZDF’in sosyal medya hesabından ‘Hitlers Blick auf Atatürk: Sein Vorbild?’ (Hitler’in Atatürk’e bakışı: Örnek aldığı kişi mi?) adıyla yayınlanan kısa görsele Hessen Atatürkçü Düşünce Derneği, Hessen Türk Toplumu, Türk Mimar ve Mühendisler Birliği’nin de aralarında olduğu Türk sivil toplum örgütleri sert tepki gösterdi.
#Avrupadan HaberlerAlmanya eski Cumhurbaşkanı Richard von Weizsaecker’in profesör oğlu Fritz von Weizsaecker’i öldüren Georg S.’nin son duruşması Berlin Eyalet Mahkemesi’nde yapıldı. Davada reddi hakim ve reddi bilirkişi isteyen sanığın avukatının talebi reddedilirken sanığa 12 yıl hapis cezası verildi.
#Georg S.Almanya eski Cumhurbaşkanı Richard von Weizsaecker’in profesör oğlu Fritz von Weizsaecker’i çalıştığı Berlin’deki klinikte konferans verdiği sırada herkesin gözü önünde bıçaklayarak öldüren 57 yaşındaki Gregor S.’nin yargılandığı davaya devam edildi. İlk duruşmada cinayetti işlediği için pişman olmadığını söyleyen Gregor S.’nin son yapılan duruşmada da sözleri değişmedi.
#Almanya Eski Cumhurbaşkanı Richard Von Weizsaecker24 yıldır Almanya’nın Köln kentinde yaşayan Türk doktor Fevzi Cebe, kendi geliştirdiği ve ‘EFE’ adını verdiği medikal bandajla 5-6 haftada obezite hastalarına kilolarının yüzde 10.6’sını verdirmeyi başardı. 28’i erkek 34’ü kadın 62 kişi üzerinde yapılan testler sonucunda, deneklerin tamamının kilolarının yüzde 10,6’sını verdiği gözlendi. Yaşları 18 ila 74 arasında değişen, 90 ila 250 kg arası ağırlıkta olan çoğunluğu Alman hastalar, midenin üst kısmına bağladıkları EFE sayesinde hızlı doyup geç acıktıklarını ifade etti.
#AlmanyaBundan tam 31 yıl önceydi. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Solingen kentinde aşırı sağcı, ırkçı Neonazi 4 Alman genci, 29 Mayıs 1993’ün ilk saatlerinde Türklerin oturduğu bir binayı benzin dökerek ateşe verip kundakladı. Kısa sürede alevler içinde kalan binada Genç ailesi 5 canını kaybetti, çoğu ağır 17 kişi de yaralandı.
#AlmanyaAdolf Hitler liderliğindeki Naziler olarak bilinen ‘Nasyonal Sosyalistler’in 1 Eylül 1939 tarihinde komşu ülke Polonya’yı istila etmesiyle başlattıkları İkinci Dünya Savaşı’nda 6 milyonu Yahudi kökenli, 27 milyona yakını Sovyet vatandaşı olmak üzere birçok ülkede 65-70 milyon kişi yaşamını kaybetti. ‘Kızıl Ordu’ olarak bilinen Sovyet Ordusu’nun Berlin’e girmesiyle 30 Nisan 1945’te Nazilerin lideri Adolf Hitler ile bir gün önce evlendikleri eşi Eva Braun, sonlarının geldiğini anlayınca, Berlin’de gizlendikleri sığınakta intihar etti.
#AVRUPADAN HABERPiyanist Atilla Kaban ile gitarist Mustafa Sarışın, başkent Berlin’in ‘Küçük İstanbul’ olarak bilinen Kreuzberg kesimindeki atölyesinde yıllardır tarihi piyanolara ‘can’, daha doğrusu ses veren piyanocu, piyano ustalarının ustası Kadir Albay ile buluştu.
#AVRUPADAN HABER23 Mayıs 1949 tarihinde Alman Anayasası’nın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde şu ana kadar 12 cumhurbaşkanı görev aldı. Theodor Heuss (1949-1959), Heinrich Lübke (1959-1969), Gustav Heinemann (1969-1974), Walter Scheel (1974-1979), Karl Carstens (1979-1984), Richard von Weizsäcker (1984–1994), Roman Herzog (1994–1999), Johannes Rau (1999-2004), Horst Köhler (2004-2010), Christian Wulff (2010-2012), Joachim Gauck (2012-2017) cumhurbaşkanlığı yaptı.
#Almanyaİki Almanya birleşeli tam 33 yıl oldu... En az 60 milyon kişinin yaşamını yitirdiği İkinci Dünya Savaşı’ndan mağlup çıkan Almanya’da kontrol, 1945 yılında ‘işgal kuvvetleri’ olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa ve İngiltere ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne (SSCB) geçti.
#AlmanyaPolonya’da sonbaharda yapılacak genel seçimler yaklaşırken Almanya ile Polonya arasındaki ilişkilerde de gerginlik yaşanmaya başlandı. Aşırı sağcı Dayanışan Polonya (SP) Partili Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u Hitler döneminin Propaganda Bakanı Joseph Goebbels gibi davranmakla suçladı.
#AlmanyaAlmanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan, Berlin’i Berlin’den, Berlinlileri Berlinlilerden ayıran, batılıların ‘Utanç Duvarı’, doğulularının ‘Faşizme geçit yok duvarı’ olarak nitelediği ‘Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989 tarihinde yıkılmasından ve Demokratik Alman Cumhuriyeti’nin (DDR-Doğu Almanya) tarihe karışmasından sonra iki Almanya’nın Federal Almanya Cumhuriyeti çatısı altında resmen birleştiği 3 Ekim 1990’ının ilk dakikalarıydı.
#AlmanyaSoğuk Savaş’ı bitiren, Berlin Duvarı’nın ve eski Doğu Almanya olarak bilinen Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin (DDR) tarihe karışması ve iki Almanya’nın birleşmesi yolunu açan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, 30 Ağustos’ta 91 yaşında Moskova’da yaşamını yitirdi.
#Mihail GorbaçovAlmanya’nın eski Cumhurbaşkanı Richard von Weizsaecker’in tıp profesörü olan oğlu Fritz von Weizsaecker’i bıçaklayarak öldüren ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılan ve psikiyatrik rahatsızlığı bulunan Gregor S. cezaevindeki yatağında ölü bulundu.
#AlmanyaAlmanya’da 13 Şubat’ta cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Koalisyon hükümetini oluşturan SPD, FDP ve Yeşiller ile ana muhalefet CDU/CSU’nun destek verdiği Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, sağ popülist AfD’nin adayı Max Otte, Sol Parti’nin adayı Prof. Gerhard Trabert ve Özgür Seçmenler’in kadın adayı Stefanie Gebauer’e şans tanımadı.
#HeinemannAlmanya’da geleneksel olarak görevden ayrılan cumhurbaşkanları, başbakanlar ve federal savunma bakanları için askeri veda töreni düzenlenir.İşte Almanya’nın 16 yıldır başbakanlığını yapan ve görevi gelecek hafta devredecek olan Başbakan Angela Merkel için perşembe akşamı Federal Savunma Bakanlığı’nın dev bahçesinde veda töreni düzenlendi.
#AlmanyaEvet… Almanya’ya Türk iş gücü göçü başlayalı tam 60 yıl oldu. Bir iki yıl çalışıp para biriktirdikten sonra döneceklerini düşünen insanlarımız burada kalıcı oldular. Almanların ‘Gastarbeiter’ dediği bu insanlar Türkiye’ye dönmeyip, eşlerini ve çocuklarını da yanlarına aldılar. Ve zamanla ‘buralı’ oldular.
#AlmanyaAlmanya’ya gelen sığınmacı sayısı 1980’li yılların sonlarına doğru büyük ölçüde artınca, ülkede ‘İltica Yasası’nda değişiklik tartışmaları yoğunlaştı. Alman Anayasası’nın ‘politik takibata uğrayanlar iltica hakkına sahiptir’ ilkesini içeren 16’ncı maddesinin değiştirilmesi uzun süre tartışıldı. İlk kez 1991 yılında Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının 200 bini aşması üzerine yasa değişikliği tartışmaları daha da arttı. Yabancılara ve sığınmacılara dönük saldırılar da.
#AlmanyaAlmanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan ayıran, Batılıların ‘utanç duvarı’, Doğuluların ‘faşizme geçit yok duvarı’ olarak nitelendirdikleri Doğu-Batı Berlin arasındaki duvar, 13 Ağustos 1961’de inşa edilmesine başlandıktan 28 yılı aşkın bir süre sonra ‘demokrasi tutkunu’ Doğu Almanların kararlı tutumu sayesinde 9 Kasım 1989’da çöktü.
#Almanya