İki Almanya birleşti ama...

Güncelleme Tarihi:

İki Almanya birleşti ama...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2022 09:29

Almanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan, Berlin’i Berlin’den, Berlinlileri Berlinlilerden ayıran, batılıların ‘Utanç Duvarı’, doğulularının ‘Faşizme geçit yok duvarı’ olarak nitelediği ‘Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989 tarihinde yıkılmasından ve Demokratik Alman Cumhuriyeti’nin (DDR-Doğu Almanya) tarihe karışmasından sonra iki Almanya’nın Federal Almanya Cumhuriyeti çatısı altında resmen birleştiği 3 Ekim 1990’ının ilk dakikalarıydı.

Haberin Devamı

İki Almanya birleşti ama...
RESMİ kutlamaların yapılacağı ‘Reichstag’ (Reich Meclisi) yani Federal Meclis binasının bulunduğu ‘Platz der Republik’ (Cumhuriyet Meydanı) daha 2 Ekim günü öğleden önce dolmuştu.
Tarihi Brandenburg Kapısı başta olmak üzere eski Doğu Berlin sınırları içinde kalan Unter den Linden caddesi de, eski ve yeni Berlin’deki Strasse des 17. Juni (17 Haziran Caddesi) de tıklım tıklım doluydu.
2 Ekim’i 3 Ekim’e bağlayan gece saatler 00.00’a doğru Birleşik Almanya’nın ilk Cumhurbaşkanı Richard von Weizsaecker, “İki Almanya’nın birleşmesinin mimarı” olarak tarihe geçmeyi garantileyen Başbakan Helmut Kohl ve eşi Hannelore Kohl ile Federal Dışişleri Bakanı Hans-Dietrich Genscher, Federal Meclis binasının girişindeki merdivenlerin başında yerlerini alırken çılgınca bir alkış yükseldi.
Meydanı dolduran binlerce insanın “Helmut, Helmut” sesleri de.
Saatler tam 00.00’ı gösterdiğinde ‘özgürlük çanları’ çalmaya başladı.
Yalnız Berlin’de değil, Almanya’nın her yerinde.
Özgürlük çanlarının ardından “Birlik ve adalet ve özgürlük” diye başlayan Alman Milli Marşı okundu.
Sonra da Cumhurbaşkanı Weizsaecker bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

‘DÜNYA BARIŞINA HİZMET ETMEK İSTİYORUZ’
Weizsaecker konuşmasında, “Bugün sevgili yurttaşlarım ortak devletimizi kuruyoruz... Özgür kararımızla Almanya’nın birliğini ve özgürlüğünü gerçekleştirmek istiyoruz... Biz birleşik bir Avrupa’da dünya barışına hizmet etmek istiyoruz” dedi.
Tabii halkın el ele vererek Almanya’yı hep birlikte büyüteceğini de vurguladı.
Başbakan Helmut Kohl de “Yeniden özgürlüğüne kavuşan ülkemiz dünya barışına hizmet etmek ve Avrupa’nın bütünleşmesini ileri taşımak istiyor” dedi.
Yalnız Berlin’de aralarında çok sayıda göçmen kökenlilerin ve turistlerin de bulunduğu 1 milyondan fazla insan, sabahın erken saatlerine kadar iki Almanya’nın resmen birleşmesini kutladı.
‘Almanların birleşme günü’nün 32. yıl dönümü bu yıl Eyaletler Konseyi dönem başkanlığını yapan eski Doğu Almanya sınırları içindeki Thüringen’in başkenti Erfurt’ta düzenlenen resmi törenle kutlandı.

Haberin Devamı

ARADAN 32 YIL GEÇTİ AMA...
Cumhurbaşkanı Walter Steinmeier, Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas ve Başbakan Olaf Scholz da oradaydı.
‘Zusammen wachsen’ (Birlikte büyümek-gelişmek-çoğalmak) sloganıyla Erfurt’ta düzenlenen halk şenliğine de 10 binden fazla kişi katıldı.
Ancak Erfurt’ta resmi tören düzenlenirken, bazı kentlerde hükümetin enerji krizi politikasını ve Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşı protesto etmek için sokaklara dökülenler de oldu.
Aynı zamanda, aradan tam 32 yıl geçtiği halde eski Doğu Almanya sınırları içinde yaşayanların hâlâ batıdakilerin refah düzeyine ulaşamamasını protesto edenler de vardı.
Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas, iki Almanya’nın birleşmesinin yolunu açan doğululara haklı olarak övgüler yağdırdı ve kendilerine teşekkür etti.
Başbakan Olaf Scholz, Batı Almanya’nın SPD’li ilk Başbakanı Willy Brandt’ın, duvarların 9 Kasım 1989’da delinmesinden bir gün sonra Batı Berlin’deki Schöneberg Belediyesi önünde yaptığı konuşmasındaki “Birbirine ait olan, şimdi birlikte büyüyor” söylemini yineledi ve “1990 yılından beri birlikte çok şey başardık. Çünkü ülkemiz güçlü bir ülke” diyerek halka moral verdi.
*
Ancak kamuoyu yoklamalarına bakıldığında halkın hiç de öyle düşünmediği görülmektedir.
Insa tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre Batı Almanların yüzde 47’si, Doğu Almanların yüzde 55’i iki Almanya’nın birleşmesinin henüz tam olarak gerçekleşmediği görüşünü paylaşmaktadır.
Aynı kamuoyu yoklamasında, Almanların yüzde 70’inin ülkenin doğu ve batısında hâlâ her şeyin adil bir biçimde paylaşılmadığını düşündüğü de saptandı.
Hatta böyle düşünenlerin oranının doğuda yüzde 77’ye ulaştığı da.
Evet...
İki Almanya birleşeli tam 32 yıl oldu.
Her ne kadar Alman politikacılar “Birlikte büyüyoruz” deseler de ülkenin doğu ve batısında yaşayan Almanlar, kafalarda ve gönüllerde hâlâ bir türlü birleşemedi ve bütünleşemedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!