Polonya’dan ağır suçlama

Güncelleme Tarihi:

Polonya’dan ağır suçlama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2023 10:07

Polonya’da sonbaharda yapılacak genel seçimler yaklaşırken Almanya ile Polonya arasındaki ilişkilerde de gerginlik yaşanmaya başlandı. Aşırı sağcı Dayanışan Polonya (SP) Partili Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u Hitler döneminin Propaganda Bakanı Joseph Goebbels gibi davranmakla suçladı.

Haberin Devamı

Başbakan Scholz’un, İkinci Dünya Savaşı’nın resmen son bulduğu 8 Mayıs 1945 tarihinin 78’inci yıldönümü vesilesiyle sosyal medya hesabından paylaştığı Tweet’te “78 yıl önce Almanya ve dünya, Nasyonal Sosyalistlerin şiddet iktidarından kurtarıldı. Biz buna her zaman minnettarız. 8 Mayıs bizi uyarıyor; Bizim demokratik hukuk devletimiz kendiliğinden var olmuş ve doğal değildir. Onu korumamız ve savunmamız gerekir. Hepimiz.” ifadelerine yer vermesi, Bakan Ziobro’yu rahatsız etti. Scholz’un, Avrupa Birliği’nde (AB) oylama sisteminin reforme edilmesi ve kararların oy birliği yerine çoğunluğun oylarıyla alınmasını desteklemesine kızdığı için Bakan Ziobro’nun böyle bir suçlamada bulunduğu belirtildi. Ziobro, hafta ortasında düzenlenen bir basın toplantısında, “Başbakan Scholz’a bir budala mı yoksa sahte bir oyuncu mu olduğu sorulmalı. Bu yaklaşımıyla Scholz, tarihi sahte bir biçimde yeniden yazmayı deneyen bir dolandırıcıdır” açıklamasında bulunarak hakaretler yağdırdı. Polonya’da sonbaharda yapılacak parlamento ve senato seçimlerinde partisinin daha çok oy alabilmesi için Ziobro’nun böyle bir tutum sergilediğine de dikkat çekildi.

Haberin Devamı

DAHA ÇOK DUYACAĞIZ
Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Richard von Weizsaecker’in de yıllar önce “8 Mayıs Almanların kurtuluş günüdür” açıklamasında bulunduğu hatırlatılırken, Scholz’un söylemlerinin yeni bir şey olmadığı belirtildi. Öte yandan, daha önceki yıllarda da Polonya’da seçimler öncesi özellikle aşırı sağcı partilerin Alman düşmanlığıyla oy avcılığı yaptıklarına işaret edilirken, Almanya’da bazı gazete ve dergilerde çıkan yazılarda “Bu ve benzer açıklamaları seçimlerden önce Polonyalı başka politikacılardan da duyacağız. Özellikle de aşırı sağcı politikacılardan” satırlarına yer verildi.

BAKMADAN GEÇME!