Pandeminin üzerinden tam bir yıl geçti ve bazılarımız bu süreyi evden çalışarak geçirdi. Bu sürede -ben başta- birçok kişi alışveriş bağımlılığının pençesine düştü. “Hocam, ne olacak bizim durumumuz?” dedim, ben sordum Psikolog Serap Duygulu anlattı…
#Alışveriş BağımlılığıTarihte ilk defa 1961’de Black Friday olarak anılan indirim çılgınlığı, günümüzde de devam ediyor. Ünlü mağazaların önünde uzun kuyrukların oluşmasıyla hafızalara kazınan gün insanları ihtiyaçları olmasa da alışveriş yapmaya yönlendiriyor. Böyle özel günler haricinde de ortaya çıkan ve günümüzde pek çok kişide rastlanan alışveriş bağımlılığı nedir ve nasıl anlaşılır? Uzman Klinik Psikolog Dilara Sayar alışveriş bağımlılığı ile başa çıkmanın yollarından bahsederken, Avukat Bilal Çelik bu gibi günlerde dolandırıcılıklara karşı neler yapılabileceğini açıkladı…
#Sosyal Medyaalışveriş bağımlılığı, son dönemlerin en yaygın durumlarından biri. Sürekli bir şeyler almak, aldıklarını kısa süre kullanıp atmak ve yerine tekrar yenilerini almak, aslında göründüğü kadar masum değil. Peki alışveriş bağımlısı olduğunuzu nasıl anlarsınız? Aşağıda sıraladığımız alışveriş bağımlılarının ortak özelliklerine bakarak böyle bir sorununuz var mı yok mı tespit edebilirsiniz. İşte alışveriş bağımlılarının ortak özellikleri...
#AlışverişEtiketli giysiler dolabınızın çoğunluğunu oluşturuyor ve siz alışveriş yapmak için karşı konulmaz bir dürtü hissediyorsanız alışveriş bağımlısı (onyomani) olabilirsiniz. Alışveriş bağımlılığının sigara ve alkol bağımlılığı kadar tehlikeli olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz anlattı; Alışveriş bağımlılığı nedir? Alışveriş bağımlılığının belirtileri nelerdir?
#Alışveriş BağımlılığıGünümüzde tüketim kültürünün gelişmesi ile birlikte çığ gibi büyüyen bir alışveriş çılgınlığı ile karşı karşıyayız. Hem bütçenize zarar veren hem de bağımlılık düzeyinde olduğu için psikolojik hasarlara yol açan alışveriş bağımlılığı nasıl tedavi edilir?
#Alışveriş Bağımlılığı Nasıl Tedavi EdilirGünümüzün en büyük problemlerinin başında teknoloji bağımlılığı gelmektedir. Teknoloji bağımlılığı her yaştan insanda görülebilen tehlikeli bir durumdur. Sizler için Teknoloji bağımlılığı nedir ve nedenleri nelerdir? Teknoloji bağımlılığı nasıl önlenir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Teknoloji Bağımlılığı Nedir Ve Nedenleri Nelerdir?Koronavirüs (COVID-19) salgınının devam ettiği dönemde sadece fiziksel sağlığın değil, ruh sağlığının korunması da önemli bir konu. Peki, bunun için ne yapılabilir? Psikoterapist, Aile ve Çift Terapisti Dr. Obengül Ejder konuyla ilgili önerilerini açıkladı.
#KoronavirüsÖnce bilgisayarlar hayatımızı kapladı sonra tabletler, cep telefonları hatta akıllı gözlükler ve saatler. Her şey elektronik, her şey bilgisayarlı. Çocuklar neredeyse elektronik cihazlar ile bir uzuvları gibi görecek kadar çok meşgul oluyorlar. Bir yandan çocukların gelişimini etkilediği, hatta nörolojik rahatsızlıkları bile tetiklediği söylenirken, diğer taraftan teknolojiden uzak tutmanın da zararlı olabileceği söyleniyor.
#TeknolojiAlışveriş yapıp eve geldikten sonra bu kadar şeyi ne yapacağım ben? Bu aldığım şeylere benim ihtiyacım yok. Bu tarz cümleleri alışveriş sonrası sık sık kuruyorsanız ve bundan dolayı pişmanlık duyuyorsanız alışveriş bağımlılığı içindesiniz demektir. Alışveriş bağımlılığınızı yenmek için neler yapabilirsiniz? Alışveriş için en tehlikeli saat nedir?
#Alışveriş İçin En Tehlikeli SaatFATİHA suresi, İslam’ın bir din olarak inşasında, kurucu rol üstlenen bir suredir. Belki de bu yüzden bizzat Hz. Peygamber tarafından “Ummu’l-Kitab” yani “Kitab’ın Anası, Kur’an’ın Özü” diye isimlendirilmiştir. Gerçekten de bu sureyi dikkatle okuduğumuzda, Kur’an mesajının bu surede özetlenmiş olduğunu görürüz.
Tarihte bağımlılık, bir bağımlılığın portresi, bağımlılığın alt kültürü, insanlar neden bağımlı olur, bağımlılık nasıl gelişir, bağımlılıkta genetik yatkınlık, bağımlı kişilik ve bozukluğu, bağımlılığı ortaya çıkaran davranışlar ve durumlar, bağımlılıkta aile tutumları, madde ve sanal alışkanlıklar beyinde nasıl çalışır, bağımlılık mı ödül eksikli sendromu mu ve doğru bildiğimiz yanlışlar hepsi ve bağımlılığa dair daha fazlası raflarda yerini alan "BAĞIMLILIK" kitabında cevap buluyor.