Herkesin tatilden beklentisi farklı; ancak dünya artık çevreye duyarlı, yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlayan turizmi destekliyor. Yani ‘sürdürülebilir seyahat’i. İzmir’in doğa ve kültür zenginliğiyle şaşırtan ilçesi Tire, tam böyle bir destinasyon.
#Ferdi AKARSUBeni çok etkileyen bir projeyi anlatacağım bu hafta. Köşebaşı markasıyla tanıdığımız Akkomarka Restoran Topluluğu ve Akkol Catering Grubu ‘Gıda Atık Döngüsü’ projesiyle bir tesis kurdu ve gıda atıklarını burada gübre ve mamaya dönüştürerek ücretsiz dağıtıyor. Ancak daha çok atığa ihtiyaç var. Bize ne düşüyor? Gittiğimiz her restoranı bu hareketten haberdar ederek iyilik çemberini genişletmek... Haydi, atığınızla doğaya fayda sağlamak için siz de dahil olun.
#Ebru ErkeBugüne kadar 60’dan fazla filmin yönetmenliğini, sahibi olduğu Erler Film ile de yüzlerce unutulmaz filmin yapımcılığını üstlenen 'Bay Sinema' lakaplı Türker İnanoğlu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İnanoğlu'nun geçirdiği ani rahatsızlık sonucu hayatını kaybettiğini açıklayarak "Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sevenleri olarak acımız büyük." açıklamasını yaptı...
#Türker İnanoğluTürkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri Kapadokya… Mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bu yıl tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. Bölgede keşfedilecek birbirinden güzel 10 öneride bulundular.
#Rota“MasterChef Türkiye” yarışmasının jüri koltuğunda oturan Somer Sivrioğlu, Roksan Kunter’in sunduğu “Roksan ile Laf Arası” programına konuk oldu. Ünlü şef kariyerinden MasterChef Türkiye programına, Fenerbahçe’den Avustralya’daki hayatına kadar birçok konuda ilginç açıklamalar yaptı.
#Masterchef TürkiyeUSLA’nın mutfak operasyonlarını şef Ali Ronay yönetecek. En çok yemek yiyen beşinci ülke Türkiye. Zorlu Center’daki festivale katılmak için son iki gün. Limonlu tiramisu sosyal medyada ünlendi. Kahveseverler bu hafta sonu dekk’te buluşuyor. Fairmont Quasar’daki Aila menüsünü yeniledi. Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#GastronomiZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıBir şef, restoran sahibi düşünün, yaşadığı kente gittiğinizde sizi sadece kendi mekânında ağırlamakla, yemeklerini tattırmakla kalmıyor. Sevdiği, gittiği lezzet duraklarından, bir başkasının rakip olarak göreceği yeni açılan restoranlara, yerel üreticilerden restore edilmiş tarihi yapılara önemli olduğunu düşündüğü yerleri göstermek, tanıtmak istiyor.
#Mehmet AkdağSelçuk Bayraktar’ın model uçaklardan silahlı insansız hava araçlarına ve son olarak Kızılelma’ya uzanan başarı yolcuğunda, 34 yıl önce ilk uçağa bindiği günün şahitlerinden olan ASAM Uzmanı Pilot Mehmet Seyyit Türker, o günü anlattı. Türker, “Selçuk ilk uçuş yaptığı gün aramızdan çok mutlu ayrıldı. Bu yolda, havacılıktan devam edeceğini söyledi. Şu an Türkiye’yi uçurduğu gibi dünyayı da uçuruyor” dedi.
#Selçuk BayraktarTicaretin ve sanayinin merkezi olan Kayseri, artık turizmle, zengin mutfağıyla kendinden söz ettiriyor. Yedi ülkeden doğrudan uçuşların yapıldığı Kayseri aynı zamanda peribacalarıyla ünlü Kapadokya’nın kapısı olarak gösterilen Soğanlı Vadisi ile turizmde yeni bir açılım yapıyor. Aziz George Kilisesi’nin Soğanlı Vadisi’nde bulunması ise dini turizm açısından da bir avantaj sağlıyor. Pastırması, sucuğu ve mantısıyla ünlü Kayseri aslında tam bir gastronomi şehri. Afyon Valiliği sırasında Frigya Vadisi’nin dünyaca tanınmasına büyük katkısı olan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek şimdi tüm enerjisini Kayseri için harcıyor.
#KayseriSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde, şehrin griliğini bir kenara bırakıp portakal kabuğu ve altın sarısı yaprakların içinde zaman geçirmeye ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Güz mevsiminin büyülü atmosferinde zaman geçirebileceğimiz botanik bahçeleri nereler?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden güzel 7 adresi önerdiler.
#RotaDoğu Karadeniz’in yüksek rakımlı yaylalarında mevsimin ilk karı yağdı. Trabzon'da kar yağışı nedeniyle yayladaki yeşil alanlarda ve evlerin çatılarında ince kar örtüsü oluştu. Rize'de gün batımını izlemek için Kavrun Yaylası'na çıkanlar ise kar sürpriziyle karşılaştı.
#TRABZONSöğüt’teki Manzara lokantasının çok güçlü bir mutfağı var. Özellikle deniz ürünleri söz konusu olduğunda ülkemde ilk sıraya yerleştireceğim restoran burası. Sabah toplanmış denizkestanesi, böcekli yarma buğday keşkek ve akya balığından yaka pilaki en beğendiğim yemeklerinden...
#GastronomiIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#Kebapİstanbul yeni sezon için hareketlenmeye başladı. Ben de bu hafta şehre dönen ya da mekân keşfine çıkmak isteyenler için iki yeni restoranı ve geç tanıyıp çok sevdiğim dört yıllık bir adresi anlatmak istedim. Yeniköy’deki Eski Âdet’in şehriye pilavları, şef İsmet Saz’ın İtalyan restoranı Stefano’nun makarnaları ve Arnavutköy’deki Dedee’nin hakiki ocakbaşı usulü mezeleri bence kaçmaz.
#BalBurger bir zamanlar fast food zincirleriyle ilişkilendirilse de yıllar içinde onu layıkıyla yapan gurme dükkânlarımız çoğaldı. Hayatımıza brioche ekmekler, kurumadan tam kıvamında pişmiş özel karışım köfteler, ev yapımı soslar, baharatlı, parmesanlı ve trüflü patates kızartmaları gibi eşlikçiler girdi. Haliyle lezzet beklentimiz de oldukça yükseldi. Jürimize hamburgerin en iyisini yapan mekânları sorduk.
#BurgerTarihin derinliklerinden Bir şenliktir Milas gelen güçlü seslere ve titreşimlere sahip, enerjisi yüksek şehirler vardır. Onlara biraz kulak verdiğinizde, yaldızını hafifçe kazıdığınızda size büyüleyici hikâyeler anlatırlar. Güney Ege’nin anılar müzesi Milas, tam da böyle bir yerdir...
#HürriyetTermal sularda vakit geçirmek acıktırır, iştah açar. Ben de belli başlı termal kentlerimizin en iyi yemek adreslerini vereceğim bu hafta size. Tatlısından kebabına, şık restoranlarından esnaf lokantalarına… Gitmişken uğramadan dönülmeyecek lezzet adreslerini not edin.
#HürriyetMarine edilmiş karavida çok iyi, yerken adeta denizin tadını alıyorsunuz. Minik denizkestaneleriyse o kadar tatlı ki orgazmik bir lezzet boyutuna ulaşıyorlar. Dereotlu ve sarımsaklı enginarı bulsam her gün yerim... 80’li yıllardan beri Avrupa ve Japonya’nın deniz ürünü odaklı en iyi restoranlarını ziyaret eden biri olarak Manzara Restaurant’da yediklerimin ülkemizdeki standartların hayli üstünde olduğunu söyleyebilirim.
#Restoran