Sanofi Avrasya Bölgesi, İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ile Sanofi’nin immünoloji alanındaki çalışmaları ve 14 Eylül Atopik Dermatit Günü’ne özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikBebekken inek sütüne alerjisi olan Lorin’in en çok sevdiği besinlerden yumurtaya da alerjisi oluştu. Yediğinde ayak bileğine kadar tüm vücudu kıpkırmızı oldu. Annesi Gizem, Dünya Besin Alerjisi Farkındalık Haftası kapsamında katıldığı seminerden öğrendiklerini paylaşıyor...
#Dünya Besin Alerjisi Farkındalık Haftası“Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir araya gelen annelerin hazırladığı sütsüz, yumurtasız, glütensiz yüzlerce tarif “Alerji Dostu Tarifler” kitabında bir araya getirildi. Alerji ile Yaşam Derneği ve Çocuk Alerji ve Astım Akademisi’nin (ÇAAAD) katkılarıyla hazırlanan kitap, alerjik çocukların yiyemedikleri yemeklerin farklı malzemelerle doğal, katkısız ve lezzetli şekilde yeniden hazırlanabileceğini herkese gösteriyor.
#AlerjiÇocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler, besin alerjilerinin özellikle son on yılda hem ülkemizde hem de dünyada ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türkiye’de her 17 çocuktan birinde besin alerjisi görüldüğüne işaret etti.
#Besin AlerjisiTürkiye’nin ilk alerjik çocuklar anaokulu Kartal Yakacık’ta ‘Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi’ adıyla hizmete açıldı. Peki, bu okul nasıl hizmet veriyor, kimleri kapsıyor? Okulun danışmanlığını üstlenen Alerji ile Yaşam Derneği Başkanı Özlem Ceylan ile konuştuk.
#Alerji UzmanıAlerji ile Yaşam Derneği, 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası dolayısıyla “Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir yemek yarışması düzenledi. Alerji hakkında bilgi veren Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler; Türkiye’de besin alerjisi görülme oranının yüzde 5 seviyelerine kadar yükseldiği kanaatinde olduğunu söyledi.
#Besin AlerjisiAlerji ile Yaşam Derneği 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası kapsamında bir bilinçlendirme kampanyası başlatıyor. Besin alerjisi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan kampanya kapsamında, besin alerjisine uygun yemek tarifleri yarışmasından halk bilgilendirme seminerine kadar birçok proje gerçekleştirilecek. Aynı zamanda sosyal medya mecralarında konuya dikkat çekmeyi amaçlayan farkındalık videosu da çekilecek.
#Alerji İle Yaşam DerneğiKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkABD'li bir hasta, haftalardır devam eden kaşıntıları nedeni ile doktora gidip alerji ilaçları aldı ancak ilaçlar bir işe yaramadı. Doktorların tekrar yaptıkları testlerde küçük bir belirti adamın pankreas kanseri olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.
#Pankreas Kanseri“Hep hayalimde başından sonuna kadar ilgilenebileceğim bir marka yaratmak vardı. Bu da bütüncül sağlığa hizmet edecek olan özel bir zeytinyağı markası olmalıydı. Hayallerime kavuştum. Hem de kızımın uğuruyla” diyen Defnelia’nın kurucusu Özden Gözlüklü Saka, yüksek polifenollü zeytinyağının insanların hayatındaki günlük rutinlerinden biri olmasını sağlamak için çalışıyor.
#1Alerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkDünya uzun süredir Covid-19 pandemisi ile boğuşurken, pek çok insan uzun karantinalar ve fiziksel mesafe ile yaşamaya alıştı. El dezenfektanları ve maskeler ise bu süre zarfında olmazsa olmazlarımız arasında yer aldı. Peki bu yaşam tarzı değişiklikleri sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#KoronavirüsAşırı terleme sonucu insanlar, birbirleriyle iletişim kurarken zorlanıyor el sıkışmaktan veya yakın temas kurmaktan çekiniyor, bu nedenle deodorantlara başvuruyorlar. Genelde yaz aylarında sıklıkla kullanılsa da piyasada her mevsim için farklı bileşenler içeren deodorantlar bulunuyor. Yalnız deodorant kullanımı dünyada büyük bir tartışma konusu… Bu tartışmanın odağında da şimdilerde Hollywood ünlüleri var. Peki deodorantlar zararlı mı? Her gün kullanmak ne gibi sorunlara davetiye çıkarır? Dr. Emine Özge Ayabakan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DeodorantAlerji durumunda vücut bir besine veya maddeye karşı tepki verir. Toplumda pek çok kişi bu sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca besin alerjisinin aynı sıra özellikle mevsim geçişlerinde polen ve bahar alerjisi de görülmektedir. Alerjiye iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde çözüm üretilebilir. Peki alerji nasıl geçer? Evde alerjiye ne iyi gelir? İşte alerjinin nedenleri ve evde alerjiye iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler...
#Alerjie Ne İyi GelirBugün bir yandan global bir oyuncu olan aile şirketinin büyümesi için emek veren Aydınlı kadın girişimci Özden Gözlüklü Saka, diğer taraftan da kendi markasını yarattı. Saka, yüksek polifenollü zeytinyağını insanların günlük rutinlerinden biri haline getirmeyi kendine misyon edinerek Defnelia’yı kurdu. Defnelia ile kısa sürede hem ulusal hem de uluslararası yarışmalardan ödülle dönen Özden Gözlüklü Saka’nın hedefinde ise hem farklı sağlıklı ürünler hem de ihracat var.
#GazetehaberleriCemrelerin düşmesi ve ardından bahar aylarının gelmesi ile birlikte ağaçlardaki polen artışı burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığını da beraberinde getiriyor. Peki, bahar alerjisine ne iyi gelir, nasıl geçer? Bahar alerjisi hakkında bilinmesi gerekenler…
#Bahar Alerjisi NedirBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#BebekTürkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Enis Şekerel, egzama olarak bilinen atopik dermatitin, ilerleyen yaşlarda astım ve alerjik rinit gibi diğer alerjik hastalıkların gelişiminin habercisi olabileceğini belirtildi.
#CiltToplumda 100 kişiden birinde görülen, halk arasında köpek memesi hastalığı olarak da bilinen, sıklıkla koltuk altları ve kasık çevresinde iltihaplı ve ağrılı sivilce ve çıban biçiminde kendini gösteren hidradenitis suppurativa(HS) hastalığına tanı koyulma süresi yaklaşık 7 yıldır.
#Köpek Memesi Nedir