Akademik Başarı haberleri sayfasında Akademik Başarı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3773 Akademik Başarı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Akademik olarak başarılı öğrenciler gerek velilerin gerekse sınavlara hazırlanan öğrencilerin her zaman dikkatini çekmiştir. ‘Bu öğrenciler ne yaptı, ne çalıştı ve çözdü de bu okullara girebildi’ diye araştırılır, onların çalışma yöntemleri örnek alınarak benzer başarıların elde edilebileceği düşünülür. Ne çalıştıkları da önemli olmakla birlikte etkili çalışma yönteminin herkesin kendi kişisel özellikleri ve konu eksiklerine göre düzenlenmesi gerektiğini düşündüğüm için bu öğrencilerin ne çalıştıklarından ziyade nasıl davrandıklarını ele almak istiyorum.
#EğitimÇoğunlukla çocukluk yaşlarında başlayan tırnak yeme sorunu, çocuklarımızın iç dünyalarında bazı şeylerin iyi gitmediğini ifade etme yollarından biridir. Eğitmen ve Danışman Ebru Demirhan, çocuklarda tırnak yeme sorununun sebepleri ve çözüm yolları ile ilgili bilgiler verdi.
#Akademik BaşarıÇOCUĞU özel okula başlayacak anne-babalar için önümüzdeki birkaç ay önemli. Velilerin kafaları karışık. Komşuya, koça, eğitimciye danışan, okul okul dolaşanların sayısı az değil. Ama önce şunu söylemekte yarar var; gezerek, binalara bakarak seçim ya da gözlem yapamazsınız. Peki çocuğunuza uygun okulu nasıl seçebilirsiniz? İşte size küçük tüyolar:
#Okul SeçimiDüzenli fiziksel aktiviteye katılım, çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, yetişkinlik döneminde karşılaşılabilecek çeşitli kronik hastalıkların oluşumunun engellenmesinde ve yaşam kalitesinin arttırılmasında oldukça önemli bir role sahip.
#AktiviteBir okul yılının ardından, anne-babaların bir kısmı yine çocuklarının akademik başarısından endişeli, bir kısmıysa yazı nasıl geçirsek de seneye notlar daha da yüksek olsa telaşında. Bunu sağlamak içinse akıllarına gelen sadece ödev benzeri işleri artırmak. Oysa psikoloji literatürü, uzunca bir süredir, fiziksel etkinliklerin bilişsel performans ve akademik başarı için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor. Ama eğitim sistemimizde veya anne-babaların planlarında bunun karşılığı yok.
#EğitimAvrupa Eğitim Araştırmaları Derneği (EEREA) Başkanı Lief Moos, Türkiye’de ortaöğretime geçişte kullanılacak yeni düzenlemeyi değerlendirdi. Öğretmenlerin eğitimin en önemli aktörü olduğunu anlatan Moos, “Lise ve üniversitelere girişte tek sınav doğru bir uygulama değil. Ancak bir yılda 12 sınav ise sizi sadece sınavlara çalışan birisi yapar” dedi.
#SınavBİLSEM’ler, özel yetenekli öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla açılmış proje tabanlı bağımsız destek eğitim kurumları olarak tanımlanıyor. Aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde 110 bin 730 özel yetenekli öğrencinin, ilgi alanları doğrultusunda eğitim aldığı bu kurumlar bazı veliler tarafından bir ‘statü’ merkezi olarak değerlendiriliyor. Çocuklar bu merkezlerde eğitim almaları için zorlanabiliyor. Bu amaçla bazı veliler çocuklarının elinden tutup hazırlık kurslarının yolunu tutuyor. Oysa BİLSEM’ler öğrenci seçerken hazırlıktan çok yeteneği önemsiyor. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, öğrencilerin BİLSEM’de eğitim alabilmek için bir sınavdan değil 3 aşamalı değerlendirme sürecinden geçtiğini belirtti. Doç. Dr. Otrar, son zamanlarda çocuğunu BİLSEM’e göndermenin ebeveynler arasında bir trende dönüştüğüne dikkat çekerek, özel yetenekli olmayan bir çocuğun BİLSEM aşamalarını geçmesi ve merkezde eğitime başlaması mümkün olsa da bu durumun sonradan uyum sorunlarına neden olabildiğini dile getirdi. Ayrıca kurs görünümlü oluşumların insanların umutlarını sömürdüğünü söyleyen Otrar, birçoğu için hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.
#BİLSEMİnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk YazarTürkiye’deki üniversiteler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığının taraf olduğu protokoller kapsamında, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında program açabilecek. Söz konusu karar Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının başta Türki Cumhuriyetler olmak üzere ülkeler arası iş birliklerine uygun olarak diğer ülkedeki bir yükseköğretim kurumunda program açması, burada verilecek eğitimlerin niteliği, süresi, kabul koşulları ve diplomalara ilişkin düzenleme yapılmasını içeriyor.
#Yükseköğretim KuruluÇocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK), her yıl düzenlediği geleneksel çalıştaylar kapsamında, bu yıl Dijital Ebeveynlik konusunu ele aldı. 5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilen çalıştay, dijital çağda çocuk yetiştiren ebeveynlerin karşılaştığı zorluklara çözüm üretmek ve çocukların medya kullanım alışkanlıklarını güvenli, sağlıklı ve dengeli bir şekilde yönetmelerine destek olmak amacıyla düzenlendi.
#ÇocukSon dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Öğretmen Atama Programı'nda açıklamalarda bulundu. 20 bin öğretmen atamasının yapıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "20 bin öğretmenimiz Anadolu'nun dört bir tarafına ışık saçacaktır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimizle çağın ihtiyaçlarını gözeten, bilimsel yaklaşıma dayanan bir eğitim anlayışını hayata geçiriyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanIBM tarafından yapılan araştırmaya göre, gelecek 5 yıl içinde akademide ve iş hayatında öne çıkmak için teknoloji yerine psikoloji odaklı özellikler gerekli olacak. Duayen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise, çocukların gelecekte ihtiyaç duyacağı bu özellikleri kazanması için ailelere büyük iş düştüğünü dile getirerek, “İlerde robotların bile psikolojiden anlaması gerekecek” dedi.
#Prof. Dr. Acar Baltaşİlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında dönemin ilk sınavları yapılıyor. Önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanacak olan sınavlarda alınan ilk notlar, öğrencilerin derslere olan ilgisini ve akademik motivasyonunu önemli ölçüde şekillendiriyor. Uzmanlar, eğitimciler ve veliler, dönemin ilk sınav sonuçlarının öğrenciler üzerinde bıraktığı etkilerin kayda değer derecede önemli olduğunu ifade ediyor.
#İlk Sınavların Motive Edici Etkisi Çok BüyükAilelere çocuk yetiştirme konusunda yıllardır eğitimler veren uzman psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, “Son zamanlarda anne babalar çocuklarına, ‘anneciğim, babacığım, sevgilim, aşkım...” diye sesleniyor. Oysa bu tarz hitaplar, çocuğun özgürlük ve sorumluluk duygusunu zedeliyor” diyor.
#Acar BaltaşKYK Yurt Time Spor sonuçları başvurularını yapan öğrencilerin gündemine geldi. Yurt Time Spor Projesi, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında konaklayan öğrenciler için her yıl erişime açılıyor. KYK yurtlarında ikamet eden öğrencilerin yurtta işleyişe katkı sağlarken spor hayatına da dokunuşta bulunmasına imkan tanıyan Yurt Time Spor Projesi, E-Devlet üzerinden müracaat kabul ediyor. Değerlendirme sürecinin ardından Yurt Time Spor başvuru sonuçları ilan edilecek. Peki, Yurt Time Spor Projesi nedir, başvuru nasıl yapılır? Yurt Time Spor sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, o detaylar
#Yurt Time SporYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 23 Eylül’de Bakü’de açılacak Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi ile ilgili “Yeni uluslararası üniversite modeli özelliğiyle dünyada bir ilk olacak. Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri, en iyi oldukları alanlarla ilgili programlarını üniversite bünyesinde açarak bu programların akademik sorumluluğunu üstlenecek” dedi.
#YÖK Başkanı Erol ÖzvarYaz mevsiminin bitişiyle, yeni bir okul yılının başlaması pek çok aile için hem heyecan verici hem de hazırlık gerektiren bir süreç. Özellikle ebeveynler için, çocuklarının ihtiyaçlarına doğru zamanda uyum sağlamak, onların okul hayatına sorunsuz bir başlangıç yapmalarına yardımcı olmanın temel anahtarlarından biri. Peki, hangi eğitim kademesindeyken çocukları nasıl destekleyebilirsiniz?
#Konuk Yazar“Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka ve robotik gibi alanlar hayatımızın her alanında etkili olmaya başladı. Bu değişim ve gelişimle birlikte, geleceğin bireylerini yetiştirmek için eğitim sistemimizin de değişmesi ve adapte olması gerekiyor. Bu noktada, çocuklar için felsefe eğitiminin önemi ve değeri giderek artar.”
#Bayburt ÜniversitesiTürkiye’de mesleki eğitimle ilgili tartışmalar çoğunlukla doğru zeminde ilerlemiyor. Gün geçtikçe değeri daha da iyi anlaşılan mesleki eğitimin önemi konusunda bir mutabakat var, buraya kadar bir sorun yok. Ancak, konu bu mutabakatın nasıl hayata geçirileceği, yani mesleki eğitimin nasıl güçlendirileceğine geldiğinde tartışma bağlamından tümüyle uzaklaşıyor. Geldiğimiz noktada mesleki eğitime dair tartışmaların ’herkesin üniversiteye gitmesi yerine çoğu öğrencinin mesleki eğitime yönlendirilmesi’ fikriyle ‘mesleki eğitimin çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığı’ iddialarına kadar aşırı uçlar arasında savrulduğunu görüyoruz.
#Konuk YazarYaşar Üniversitesi 2023-2024 mezunları yeni yaşamlarına heyecanla uğurlandı. Ailesiyle birlikte Almanya’dan Türkiye’ye 10 yaşındayken gelen Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu Elanur Ulakçı, üniversite birincisi olmanın gururunu yaşadı. Ulakçı, “Türkiye‘ye geldiğim günden ve çocukluğumdan bu yana vermiş olduğum çaba ve emek beni hem entelektüel hem de kişisel olarak geliştirdi” dedi.
#ALMANYAABD’deki Northwestern Üniversitesi endüstri mühendisliğinden mezun olan Güneş Şarsel, akademik yolunu çizerken hobisi olan DJ’liği de Chicago’nun ünlü eğlence mekanlarında profesyonel kariyere dönüştürdü. Eylül’de dünyaca ünlü danışmanlık şirketi Roland Berger’de yönetim danışmanı olarak işe başlayacak olan Güneş, bundan sonraki hayatını da gündüzleri takım elbiseyle ofiste büyük şirketlere danışmanlık yaparak, geceleri ise DJ kabininde insanları eğlendirerek sürdürecek.
#Türk Eğitim VakfıBu yaz bir karar vereceksiniz ve hayatınız değişecek… Sizi bilimsel anlamda çok daha donanımlı kılacak ve dünyanın istediğiniz yerinde diplomanızla yeni bir hayat kurmanıza imkan verecek üniversiteyi seçmeye hazır mısınız? İşte eğitim hayatınızdaki yeni sayfayı KKTC’deki Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde açarak elde edeceğiniz ayrıcalıklardan bazıları…
#Sponsorlu İçerikÖğrencisi tarafından öldürülen İbrahim Oktugan’ın kaybı ile eğitim dünyası yasta. Hayatımızın her alanında yaşanan şiddetle ilgili araştırmalar yapan İstanbul Kültür Üniversitesi Kriminoloji ve Şiddeti Önleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Münevver Mertoğlu, okullarda alınabilecek önlemleri anlattı...
#OkulBilim, birlik ve başarı ilkeleriyle yenilikçi ve sürdürülebilir bir üniversite olmak için eğitime katkı koymayı sürdüren Yaşar Üniversitesinin 23. yılı törenle kutlandı. Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, “Kuruluşumuzdan bu zamana kadar pek çok alanda başarılara imza attık ve binlerce öğrenci mezun ettik” dedi.
#ALMANYA