TÜRKLERİN dünyadaki izlerini süren iyi tarihçilerin başında geliyor Prof. Dr. Özlem Kumrular. Avrupa’nın farklı ülkelerindeki arşivlerde ulaştığı belgelerin ışığında ‘Dünyada Türk İmgesi’, ‘Türk Korkusu’, ‘İslam Korkusu’, ‘Osmanlı Habsburg Düellosu’ gibi araştırma kitaplarına imza attı.
#Özlem KumrularDiplomasında ‘siyaset bilimci’ yazıyor ama biz onu daha çok mutfak ve yemek kültürü üzerine yaptığı televizyon programlarından, yazılarından ve arka arkaya yayınladığı kitaplarından tanıyoruz. Prof. Dr. Artun Ünsal ile merkez üssü Çengelköy’de buluştuk; hem eski albümlerini karıştırdık hem de sosyolog gözüyle günümüzün sofralarını konuştuk.
#Prof. Dr. Artun ÜnsalTürkiye’deki Afganların sayısı 160 bini aştı. Zakira ve Ali Hekmat çifti üçüncü bir ülkeye gitmeyi bekleyen binlerce Afgandan sadece ikisi. Onlarla kendi hikâyelerini ve Türkiye’deki Afganları konuştuk. Zakira Hekmat, “Doğduk ülkemizde savaş vardı. 30 yıl geçti hâlâ savaş var. Umarım Suriye böyle olmaz” diyor.
#MülteciPara kazanabilmek için çocuklarını dünyanın öbür ucundaki ülkelerinde bırakıp Türkiye’ye geliyor, başkalarının çocuklarına bakıyorlar. Maddi güçlüklerin içinden çıkıp burada çok lüks hayatların bir parçası oluyorlar. Varlıklı aileler arasında yeni moda, çocukları Filipinli dadılara emanet etmek. Bu trendin peşine düştük, Filipinli dadıların dünyasına girdik.
#Filipinli Dadıİstanbul başta olmak üzere büyük kentlerimizde, çok bilinen Fransız, İtalyan, Çin mutfaklarından örnekler sunan restoran çok. Ama dünya lezzetleri bunlardan ibaret değil ki. Afgan, Fas, Gürcü, Vietnam, Musevi ya da Meksika mutfakları ne olacak? Bunları yapan lokantalar maalesef yok ya da çok az. Biz de bu yemekleri merak edenler için yemek yazarı Ebru Omurcalı ile konuştuk.
Havaalanına indiğiniz anda zenginliğe ve ihtişama adım attığınızı hemen anlayacaksınız. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’yi anlatacak binlerce kelime bulabilirsiniz ancak gezinizin sonunda sadeliğin ve mütevazılığın bunların arasında yer almadığını siz de göreceksiniz. Aslında bir ada olan ve köprülerle ana karaya bağlanan Abu Dabi, yaklaşık bir saat mesafedeki en büyük rakibi Dubai gibi ülkenin politik, ticari, finansal ve kültürel merkezi olma yarışında.
Mumbai, Hindistan’ın en kalabalık şehri. Ticaretin, eğlencenin başkenti. Hint filmlerini üreten Bollywood’un merkezi. Hızlı yaşam temposu ve gökdelenleri New York ile karşılaştırılıyor. Dünyanın en çok merak edilen kentlerinden Mumbai’ye yolunuz düşerse tarih, sanat ve zevkin yeryüzündeki tüm renklerle harmanlandığı, zenginliğin sefaletle iç içe olduğu bir geziye hazır olun
Türkiye’de tatil denince nedense tren hiç akla gelmez. Bizdeki anlamı yük taşıyıcısı veya ulaşım aracıdır. Halbuki dünyada bir çok rüya geziler, sarayları kıskandıracak kadar lüks trenlerle yapılır. Dünyanın dört bir yanından gelen gezginler, bu trenlerle seyahat edebilmek için avuç dolusu paralar öder. Günün birinde bizde de cazip gezilerin düzenleneceğini umarak bu hafta size daldan dala bir tren yazısı yazıyorum.
Recep Ali Yüce teknik öğretmen. Aynı zamanda halk dansları hocası. Yetiştirdiği ekipler defalarca Avrupa ve dünya birinciliği kazandı. 30 yıldır ekipleriyle dünyayı dolaşıyor. İstanbul Etiler’de Güven Kıraç’la birlikte bir motosiklet kursu işletiyor, ayrıca sürüş tekniği dersleri veriyor. Yüce, Batı ülkelerini yeterince gezdikten sonra, Doğu’ya yönelmiş. Favori kentlerinin çoğu Avrupa’da olmasına rağmen artık eski kıtayı ilginç bulmadığını söylüyor. “Ama Doğu beni hep şaşırtıyor” diyor. Yüce, son yılların en büyük şaşkınlığını İran’da yaşamış. Beş arkadaşıyla birlikte yaptığı yolculuğun bu ülkeyle ilgili tüm önyargılarını sildiğini söylüyor.
Modacı Cemil İpekçi kısa seyahatleri sevmiyor. ‘Seyahat dediğin en az bir hafta, on gün sürmeli, hatta insan her ay 15 günü seyahatte geçirmeli’ diyor. İstanbul’da veya Bodrum’daki evinde olduğunda bir kozadaymışçasına yaşayan, çevresinde olup biteni hiç merak etmeyen İpekçi, seyahat dendi mi bambaşka bir ruh haline bürünüyor.