Paylaş
TARİHİN İÇİNDEN
Araştırmalar Abu Dabi’de yerleşimin MÖ 3 bin’de başladığını kanıtlamış. İlk dönemlerde yaşam balıkçılık ve hayvancılıkla sürdürülmüş. Günümüzdeki Abu Dabi’nin temelleri 18’inci yüzyılda atılmış. Şeyh kavgaları tarihinde önemli bir yer tuttuyor. 19’uncu yüzyıl sonlarına doğru İngilizlerin koruması altına girmiş ama ne yazık ki bu kanlı günlerin sonu gelmemiş. 20’nci yüzyıl başları rakibi Dubai ile kardeş kavgalarına sahne olmuş. Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan Abu Dabi’nin kaderi 20’nci yüzyılın ortalarında petrolün bulunmasıyla tamamen değişmiş. Birleşik Arap Emirlikleri 1971 senesinde İngilizlerin korumacılığından ayrılmış ve bağımsızlığını ilan etmiş. Abu Dabi bugün değişen yüzü ve zenginliği ile ülkenin en büyük şehri.
ŞEHRİN YILDIZLARI
Görkemi Şeyh Zayed Camii’nde, bedevi yaşamını Heritage Village’da görün
* Şeyh Zayed Camii: Dünyanın en büyük camilerinden biri ama insanı etkileyen sadece 40 bin kişilik kapasitesi, görkemi değil. İç mekanda aydınlatmanın mükemmelliği, kullanılan renkler ve özellikle maviyle beyazın uyumu sayesinde ortam daha da ferah hale getirilmiş. İçerideki ışığa görkemli avizelerin katkısı tartışılmaz. Mihraba ise özellikle dikkat edin, tek başına bir şaheser olarak kabul ediliyor. Abu Dabi’nin simgesi, şehrin incisi olarak anılan Şeyh Zayed Camii’ni görmemişseniz anılarınız hep eksik kalacak demektir. 2004’te vefat eden BAE’nin kurucusu ve eski Devlet Başkanı Şeyh Zayed Bin Sultan El Nahyan’ın anısına yapılan cami 3 bin işçinin çalışmasıyla 13 yılda tamamlanmış. 22 bin 412 metrekare alana sahip Şeyh Zayed Camii’nde bulunan dünyanın en büyük avizesi ise 10 metre çapında, 15 metre yüksekliğinde, ağırlığı ise 9 ton. 82 kubbesi, 1000 kadar sütunuyla Mağribi ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan caminin dünyanın en büyük el dokuması Acem halısına sahip olduğunu bilmek bile insanı etkiliyor. Camide bazı geceler yapılan ışık gösterisi için 840 bin ampulden oluşan 44 projektör kullanılıyor ve ortaya inanılmaz bir görüntü çıkıyor.
* Al Maqtaa Hisarı: Yaklaşık 200 yaşındaki hisar etrafı gözetlemek ve şehri çeşitli saldırılardan korumak amacıyla yapılmış. Geçtiğimiz yıllarda onarım geçiren Al Maqtaa Hisarı şehirdeki mimari şaheserler listesinde hak ettiği yeri almış.
* Heritage Village: Dalgakıran üzerine konuşlanmış geleneksel Arap köyü sadece Abu Dabi’nin değil tüm ülkenin en ilginç yerlerinden biri. Tarihten esintiler taşıyan pazar yeri, Bedevi çadırları, klasik cami ve evlerden oluşuyor. Bu topraklarda petrol bulunmadan önceki yaşamı yansıtıyor. (Tel: 971-2-681-4455).
* Hili Eğlence Şehri: Şehirde yaşayanlar buraya “Ortadoğu’nun Disneyland’ı” ismini takmışlar. Haksız da sayılmazlar, çünkü Eğlence Şehri hem yanınızdaki hem de içinizdeki çocuğa hitap etmesini çok iyi biliyor. Olimpik ölçülerde buz pateni pisti ise çölde bir vaha havasında.
* Hili Arkeolojik Bahçeleri: Hili Eğlence Şehri’nin içindeki bu bahçeye gittiğinizde sürprizlere hazır olun çünkü bahçe sizi MÖ 2500’lü yıllara kadar götürecek. Bronz Çağı ve Demir Çağı’na ait evler ve çeşitli eşyalar Abu Dabi’nin tarihinde bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Killi tuğlalardan yapılmış kulelerin yanı sıra bahçede en çok ilgi çeken yapıların başında dairesel bir plana oturtulmuş olan beyaz türbe geliyor.
* El Hosn Sarayı: Abu Dabi’deki en eski taş bina halk arasında “Beyaz Hisar” olarak da isimlendiriliyor. 18’inci yüzyılda önce bir gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş, daha sonraki yıllarda eklemeler yapılarak genişletilmiş. Mimari özellikleri ile göz dolduran yapı 1966’a kadar ülkeyi yönetenlerin ikametgahı olarak kullanılmış ve 21’inci yüzyıl başlarında halka açılmış. El Hosn Sarayı bugün Abu Dabi Kültür Vakfı tarafından kullanılıyor. Sarayda bir de müze var. Giriş ücretsiz, cuma hariç her gün açık.
* Emirates Palace: Kempinski oteller grubunun bu üyesi aynı zamanda ihtişamın ve lüksün bir diğer adı. Konaklama fiyatları çoğu cebi zorlayacak seviyelerde. Ancak kalmasınız bile kendizi şımartmak ve “lüks” kelimesinin gerçekte ne anlama geldiğini görmek için bile gitmeye değer. Mimari özellikleri, manzarası ve 1,5 kilometreye varan özel kumsalı servis kalitesi ile birleşince misafirlere sadece yaşamın sunduklarından keyif almak kalıyor. (www.emiratespalace.com)
* Khalifa Park: Hem şehrin en büyük parklarından hem de simgelerinden biri. Üstelik şelaleleri, gölleri, kanalları ile eğlenceli bir günü garanti ediyor. Park size gezinizi minyatür bir trenle yapma olanağını da sunuyor.
* Corniche: Şehrin kesinlikle en güzel yolu. 6 kilometrelik uzunluğu, olağanüstü sahil manzarası, göz okşayan mimari eserleri ve yeşiliyle şehirde yaşayanların ve turistlerin uğrak yeri. Corniche şehirde hızla yükselen gökdelenlerin çizdiği silüeti seyredebileceğiniz en uygun yer.
* Yas Adası: Eskiden yüzüne bakılmazmış adanın, bugünse çeşitli yarışları, etkinlikleri, konaklama imkanları ile burada ayrı bir dünya yaratılmış. Eğlenceyi hedefleyenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer haline gelmiş. Konserler, su ve doğa sporları arasında en ilgi çeken yerlerin başında Ferrari World geliyor (www.ferrariworldabuDabi.com)
ALIŞVERİŞ
Halılar El Meena Pazarı’nda kadınların elişleri WCC’de
* El Sanatları Merkezi (Women’s Craft Center): Havaalanından şehre gelirken yolunuzun üzerinde, zamanınız varsa mutlaka uğrayın. Devletin desteklediği, yerel el sanatlarının korunmasına yönelik merkez sevdiklerinize otantik hediyeler seçmeniz için de ideal.
* Marina Mall Tower: Harika manzarası, lüks dükkanlarıyla turistlerin hayal ettiği türden bir alışveriş merkezi. Dışarıdan bakıldığında bir uzay gözetleme kulesini andırıyor. Sıcaktan bunalanlara, kafe ve restoranlarında soluklanma imkanı veriyor. Corniche yakınlarında olması ulaşım açısından bir avantaj. Marina Mall Tower şehri tepeden seyretmek isteyenlerin uğrak yerleri arasında.
* Afgan Pazarı: AVM’lerin dışında değişik bir alışveriş deneyimi yaşamak isteyenlere önerebileceğim pazar yeri, Al Meena Caddesi üzerinde olduğu için Al Meena Pazarı olarak da tanınıyor. Tezgahların arasında gezinirken satıcıların size kahve ikram etmesini yadırgamayın. Özellikle halı satın almak isteyenlerin uğrak yeri olan pazarda size satmak istedikleri halının makine halısı olup olmadığından emin olun ve pazarlık yapmayı unutmayın.
* Souk Qaryat Al Beri: Birbirinden güzel binaları, dükkanları, marinası, deniz manzarası, kafe, restoran ve barlarıyla hem güzel bir gün geçirirmek hem de alışveriş yapmak isteyenlere önerilir. Halkın genellikle gelmeyi tercih ettiği yerler arasında Left Bank (Tel: 971-2-558-1680) ve bir suşi restoranı olan Sho Cho (www.sho-cho.com) sayılabilir.
SANAT VE DOĞA ETKİNLİKLERİ
Çöldeki gün batımını, sualtındaki rengarenk yaşamı unutamayacaksınız
Abu Dabi’yi sadece tarihi binaların gezildiği, diğer zamanlarda sadece alışveriş yapılabilen bir şehir olarak düşünmeyin. Güzel müzeleri, çeşitli spor ve doğa etkinlikleriyle de öne çıkıyor.
* Safari:Herkes için uygun değil ama adrenalininizi yükseltmek istiyorsanız ideal. Bedevi çadırları, deve kervanları, Arap müziği ve yemekleri, şimdiye kadar gördüklerinizden çok farklı bir gün batımı ve ardından harika bir mehtap... Hepsinden önemlisi mücadeleyi, yaşama tutunmayı öğreten, sert gibi görünmekle birlikte insanı sarıp sarmalayan çöl. Son zamanlarda günümüze uyarlanıp otantikliğini biraz yitirdiyse de hem şehirlilerin hem de turistlerin keyif aldığı bu etkinlik için kaldığınız otelin resepsiyonundan ya da şehirdeki bazı tur şirketlerinden yardım alabilirsiniz.
Abu Dabi’de tüplü dalış, deve yarışları gibi farklı etkinlikleri de bulabilirsiniz. Golf ise tüm bunların arasında ayrı bir yere sahip. Eğer golften hoşlanıyorsanız dünya standartlarında golf kulüpleri ve yarışmaları ile şehir sizi mutlu edecek. Otomobil yarışı tutkunlarının şehre akın etmesine neden olan Abu Dabi Grand Prix kentteki gelişim ve değişimin bir diğer kanıtı. Çölde buz pateni yapmak isteyenlere Abu Dabi buz pateni alanı bu imkanı sağlıyor. Paten yapmasını bilmeyenler ise tecrübeli öğretmenlerden ders alabiliyor. Haftanın 7 günü açık olan pist, Zayed Sports City içinde.
* Al Ain Ulusal Müzesi: Ülkenin en büyük müzelerinden biri. Hem şehrin hem de tüm ülkenin tarihine ışık tutan eserlerin yanı sıra Bedevi kültürüne ait eserler de sergileniyor. Ülkenin en eski müzesi olan Al Ain hem tarih hem de etnoloji bölümlerine sahip. Al Hosn Sarayı’nın hemen yanında yer alan Abu Dabi Kültür Vakfı sahip olduğu tiyatrosu, sergi alanı ve kütüphanesi ile şehrin en önde gelen sanat merkezi. Şehirde “görülmesi gereken yerler” listesinde yer alıyor.
* Şeyh Zayed Ulusal Müzesi: Şeyh Zayed Bin Sultan El Nahyan, Birleşik Arap Emirlikleri’ni kuran kişi olarak ülkede büyük saygı görüyor. Şeyhin anısına açılan müze 32 bin metrekarelik bir alana yayılmış ve ilginç mimarisiyle de dikkat çekiyor. Sanat galerisinin bulunduğu müze aynı zamanda barındırdığı hayvanlar ve çeşitli etkinliklerle geleneksel kültürü yaşatmayı amaçlıyor.
* Emirates Ulusal Otomobil Müzesi: Ülkeyi yöneten şeyhlerden birinin 200 araçtan oluşan özel otomobil koleksiyonu sergileniyor. Meraklıların akın ettiği müze şehirden 1 saat uzaklıkta. Gitmeden önce açık olup olmadığını öğrenmek için otelinizden yardım isteyin (www.enam.ae).
* Şehrin yöneticileri müze sayısını artırmak için ellerinden geleni yapıyor. Dünyaca ünlü Louvre Müzesi’nin benzeri 24 bin metrekarelik bir alana yayılmış. Louvre’a yapılan cömert bir bağış sayesinde bu müzenin koleksiyonundaki bazı eserlerin Abu Dabi’deki kardeş müzede de sergilenmesi sağlanacak. Benzer anlaşma Guggenheim Müzesi’yle de imzalanmış, bunun için 40 bin metrekarelik alan ayrılmış. Her iki müzenin de birkaç yıl içinde hizmete girmesi planlanıyor.
LEZZETLER
Yerel mutfağı Mezlai’de tadın
Abu Dabi farklı birçok mutfağı bulabileceğiniz bir dünya şehri. Her bütçeye uygun restoran var. Bu arada ufak bir not; “Abu Dabi’de içki yok” sözünü unutun. * Pearls and Caviar: Arap ve Akdeniz mutfağından örnekler bulacağınız Caviar Restaurant’ın içinde harika manzara ve müzikler eşliğinde içkinizi yudumlayabileceğiniz Pearls Bar var. (www.pearlsandcaviar.com) * Hakkasan Restaurant: Geçtiğimiz yıllarda hizmete giren bu ödüllü restoran daha çok dünya mutfağı meraklılarına hitap ediyor. Emirates Palace Hoteli’nde (www.hakkasan.com) * Mezlai Restaurant: Emirates Palace Hoteli’nde daha çok yerel lezzetleri denemek isteyenlere önerilebilecek bir mekan (Tel: 971-2-690-7999). * Daha mutevazı bir ortam isteyenler için bünyesinde bir butik de barındıran Cafe Arabia (Tel: 971-2-643-9698) ve Zyara (971-2-627-5007) önerebileceklerimin arasında.
KONAKLAMA
* One to One Hotel: 128 odalı otel şehirdeki bazı otellerle kıyaslandığında oldukça makul fiyatlarla hizmet veriyor (www.onetoonehotels.com) * Shangri-La: Nehrin diğer yakasında, Şeyh Zayed Camii’nin tam karşısında ve dolayısıyla muhteşem bir manzaraya sahip. Fiyatlar da bu ihtişamdan payını almış (www.shangri-la.com) * Aloft Hotel: Otelin 408 odası var. (www.aloftabuDabi.com)
PRATİK BİLGİLER
* Abu Dabi, Türkiye’den 2 saat ileride. * Para birimi Dirhem (AED). 1 dolar 3.67, bir Euro 4,96 dirheme eşit. * Birleşik Arap Emirlikleri Türk vatandaşlarına vize uyguluyor. İstanbul’daki BAE Başkonsolosluğu’nun telefon numarası (0212 317 92 57 58); Ankara’daki büyükelçiliğinin telefon numarası (0312 490 14 14).
Paylaş