Güney Doğu Anadolu’nun en çok tüketilen yemeklerinden biri olan çiğ köfte, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Peki, çiğ köfte nasıl yapılır? Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine ne konulur?
#Çiğ Köfte Nasıl YapılırCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaYarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni YılTaze fasulyeyi genelde zeytinyağlı pişirip ana yemek eşlikçisi olarak yeriz. Ama ben bu şifa dolu sebzeyi bir protein kaynağıyla birleştirerek veya salataya katarak ana yemek şeklinde yemeyi de seviyorum. Bir Adanalı olarak favorimse Adana usulü yani etli taze fasulye...
#Taze Fasulye10 yaşından beri çalışıyor, 34 senedir bilfiil mutfakta... Antep mutfağı dendi mi akla gelen ilk isimlerden şef Doğa Çitçi, bu kez Gaziantep’teki Rayiha Baharat Müzesi’nde açılan restoranın koordinatör şefi olarak karşımızda. Baharatı ön plana çıkaran yemeklerin sunulduğu mekânı Doğa Şef’le konuştuk.
#Doğa ÇitçiBM’nin dünyanın 10 sosyal gastronomi şefi listesine aldığı Mardinli Ebru Baybara Demir, deprem bölgesinde kurduğu gönüllü mutfaklarıyla bugüne kadar 10 milyon kabın üzerinde yemek üretti. Her gün gelen yüzlerce gönüllüye hazır tarifler dağıtılıyor. Karınca yuvası gibi çalışılan mutfaklardaki trafiği anlatan Demir, “Burada genel müdür çorbacımız oldu, Amerikalı pilavcılık yaptı. Burada sadece üretmek isteyen insanlarız” dedi.
#İskenderunLe Cordon Bleu İstanbul, Türk mutfağı eğitimlerinin ilk mezunlarını verdi. ‘Türk Mutfağı Diploması’ belgesini alan öğrenciler farklı ülkelerde restoran açmaya hazırlanıyor. Mutfağımızı çok yönlü bakış açısıyla görebilen şeflerin yetişmesi çok önemli...
#Türk MutfağıKebap farklı ülkelerde ve Türkiye ülkesinde de sevilen milli yiyeceğimiz olarak bilinmektedir. Kebap doğrudan doğruya ateşin üzerine tutularak pişirilmektedir. Aslında bir kap içerisinde susuz olarak pişirilen et yemeği olarak da tanımlanmaktadır. Çevirmesi, kızartması ya da kavurması yapılmaktadır. Bu seçenekler kebabın pişirme teknikleridir. Kebap çeşitlerinin çoğu ızgarada pişirilmektedir. Fakat tas kebabı gibi seçenekler tencere yemeği olarak kabul edilmektedir. Görüldüğü gibi kebabın kültürel etkilerden etkilendiği ve buna göre de çeşitlere ayrıldığı aşikardır. Kebap çeşitleri ve isimleri nelerdir, en sevilen kebap çeşitleri ve tariflerini sizler için derledik.
Ülkemizde hemen her yörenin kendine has bir kadayıf tatlısı var. Kilis’in ‘cennet çamuru’ meşhur, Tokat’taysa gömlek kadayıf seviliyor. Adana’dan Hatay’a bu özel ürünün çeşitlerine baktık. Ünlü tatlıcı Nadir Güllü’den de kadayıf yapımının püf noktalarını aldık. Oğlu Murat Güllü’dense dünya mutfaklarındaki modern örneklerini anlatmasını istedik.
#KadayıfYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriKat kat döşenmiş, fırından yeni çıkmış, sıcacık bir dilim böreğe kim hayır diyebilir ki! İngiliz The Guardian gazetesi de buna katılıyor olmalı. Gazetenin okur yorumlarıyla hazırladığı ‘piknik önerileri’ haberinde Türk böreğine de yer verildi. Peynirlisinden ıspanaklısına, kıymalısından pudraşekerlisine çeşitli seçenekleriyle yolu Türkiye’den geçen herkesin gönlünde taht kuran böreğin en iyi adreslerini sıraladık.
#GazetehaberleriÜnlü şef Mehmet Gürs “Şimdiden tanış, ileride adını çok duyacaksın” diyerek oturtmuştu bizi karşılıklı. Yıl 2013... Efendy adlı restoranıyla Avustralya’da tanınan ama Türkiye’de adı sanı duyulmamış biriydi Somer Sivrioğlu. 7 yılda ünlendi, ünlendi ama bu kadarını ben de tahmin etmezdim. Bunda MasterChef’e jüri seçilmesinin katkısı büyük tabii. Programın formatı gereği yarışmacıların üstüne gitmesi kolay. “Somer Efendy”, bu sefer de biz sizi sorguya alalım...
#Somer ŞefÜnlü şef Mehmet Gürs “Şimdiden tanış, ileride adını çok duyacaksın” diyerek oturtmuştu bizi karşılıklı. Yıl 2013... Efendy adlı restoranıyla Avustralya’da tanınan ama Türkiye’de adı sanı duyulmamış biriydi Somer Sivrioğlu. 7 yılda ünlendi, ünlendi ama bu kadarını ben de tahmin etmezdim. Bunda MasterChef’e jüri seçilmesinin katkısı büyük tabii. Programın formatı gereği yarışmacıların üstüne gitmesi kolay. “Somer Efendy”, bu sefer de biz sizi sorguya alalım...
#Somer SivrioğluLahmacun tarifi, metotlarına ve yöresine göre değişkenlik gösterebiliyor. Özellikle güney kesimlerde, büyükşehirlerin aksine elle açılan hamur ile yapılan lahmacun, temelde kıyma, kıyılmış soğan, maydanoz ve baharat karışımından oluşuyor. Gaziantep, Adana, Şanlıurfa, Hatay çevresinde malzeme içeriği ve yoğunluğu ile farklılık gösteren lahmacun tarifleri, evde de kolayca uygulanabiliyor. Peki, evde lahmacun içi nasıl hazırlanır? İşte, lahmacun yapılışı hakkında önemli bilgiler
#Evde LahmacunKebap denince aklımıza genelde Adana’lar, Urfa’lar geliyor ancak aslında Anadolu’nun dört bir yanındaki yerel mutfaklarda karşımıza çıkan çeşit çeşit kebap tarifleri bulunuyor. Ramazan sofrasında böyle geleneksel lezzetlere yer vermek isteyenler için Türkiye’nin farklı yörelerinden kebap tariflerini derledik…
#Et Yemeği TarifleriBeslenme konusunda doğru ve yanlışları ailelerinden görerek öğrenen çocuklar, eğitim aldıkları okul dönemi boyunca pek çok farklı alışkanlık edinebiliyor. Devamlı hareket halinde olan, öğretmen ve arkadaşlarını örnek alan çocukların bilinçlendirilmesi için Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz Gizir, Adana Atatürk İlkokulu 4J sınıfı öğrencilerine “Sağlıklı Beslenme” yi anlattı.
#ADANA5-6 sene önce Adana'nın 5 Ocak Meydanı'nda esnafların sıkıntılarını konuşmak için röportaj yaptığımda küçük bir kafesi vardı. Şimdi emek emek gezdiği gördüğü ve patlattığı mekanlardan sonra aranılan insan oldu. Hem de 147 bin civarında bir takipçi sayısına ulaşarak...
#ADANA