Güncelleme Tarihi:
Büyüme çağındaki çocukların mutlaka güne kahvaltıyla başlamaları gerektiğini belirten Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, yumurtanın her daim sofralarda olması gerektiğini söyledi. Yumurtanın pişirme şeklinin de önemli olduğuna değinirken çocukların en çok tavada yumurtayı sevdiklerini öğrenen Diyetisyen Çizem Gündüz Gizir, haşlanmış yumurtanın daha lezzetli olabileceğini çocuklara anlattı.
Yorulunca su
Gün boyu okulda koştururken veya arkadaşlarıyla teneffüsteyken yorulan çocukların susuz kalmaması çok önemli. Hem rehber öğretmenlerin hem de ailelerin mutlaka su içmeleri için çocukları teşvik etmesi gerekiyor. Beslenme çantalarına ufak termoslar koyabilirler. Yetişkinlerden farklı olarak çocukların günde 8-10 bardak içmesi yeterli.
Meyve suyu yerine meyve
Meyve suyu, kola gibi içeceklerin içeriği sebebiyle sağlıklı tercihler olmayacağını, Adana gibi bir yerde meyveden yana çok şanslı olduğumuzu dile getiren Diyetisyen Gizir, mevsiminde portakal, mandalina, greyfurt ve nar gibi meyvelerin sıkıldığında vitamin anlamından daha zengin ve faydalı olduğunu, bağışıklığı güçlendirici, kış hastalıklarına karşı koruyucu olduklarını çocuklara anlattı.
Anne köftesi gibisi yok
Eğitim boyunca pek çok sorusu olan minikler, pizza veya hamburger gibi hazır gıdaların neden zararlı olduğunu sordu. Evde annelerin veya anneannelerin yaptığı köftelerin çok sağlıklı olduğunu, ketçap mayonez gibi katkı maddeli soslar yerine ev yapımı domates pürelerinin de keyifle yenebilir. Pizzadan vazgeçemiyorlarsa mevsim sebzelerinden ev yapımı, ince hamurlu pizzalar da aynı lezzeti verebilir.
Aslında ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Beslenme çantası hazırlarken veya birlikte sofraya otururken çocukların gelişimi için nelerin faydalı olabileceğini onlarla paylaşmak hatta birlikte sağlıklı tarifleri mutfakta yaparak hem bilinçlendirmeyi eğlenceli hale getirebilir hem de sağlıklı alışkanlıkların temelini atabilirler.