Düşünce, olay, duygu ve hayaller dil aracılığıyla estetik bir şekilde anlatılmasına edebiyat denmektedir. Edebiyatçılar ise bu edebi yazıları yazan kişilerdir. Şiir ürünleri de edebiyat alanının en önemli edebi yazı parçaları arasında yerini almaktadır. Şiir Türk Edebiyatında kendi arasında kategorilere yani çeşitlere ayrılmaktadır. Dramatik şiir de işte edebi yazın türü olan şiirin bir çeşididir. Şiir dilin ses estetiği ve ritmik özellikleri kullanılarak yazılan okuyucuda estetik duygular uyandıran bir yazı türüdür. Bu bakımdan yazıda sizlerin de bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde dramatik şiir nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, özellikleri, temsilcileri ve örneklerini sizler için derledik.
#Dramatik ŞiirBir edebi eserde anlatımı güçlendirmek ve detaylandırmak için birçok yöntem kullanılır. Bu yöntemlerden biri de metnin ana fikrini hayali karakterler üzerinden okura sunmaktır. Leyla ile Mecnun, Yusuf ile Züleyha ve Aslı ile Kerem gibi karakter odaklı halk hikayeleri ve mesneviler, bu tür eserlere örnek olarak gösterilebilir. Şiirlerde de verilmek istenen duygu ve mesaj, çeşitli karakterler üzerinden aktarılabilir. Seyfi Baba şiirinin konusunu ve özelliklerini örnek dizelerle derledik.
‘Edebiyat Tarihimizden Anılar, Tanıklıklar’ okumak isteyenler için yeni bir kitap çıktı: ‘Anekdotlar’ (Kolektif Kitap). Gazeteci-yazar Mustafa Alp Dağıstanlı’dan. Önsözde kitaptaki anekdotları 150 kitaptan derlediğini ve 115 edebiyatçıdan 608 anekdota yer verdiğini belirtiyor. Dağıstanlı’nın ‘Anekdotlar’ında daha önce okumadığım anılarla karşılaştım, Oğuz Atay’la ilgiliydi çoğu. Refik Erduran’ın Amerika’da Nabokov’un derslerine katıldığını ve birkaç kez de onunla uzun uzun yürüdüğünü okudum.
#Edebiyat Tarihimizden Anılar TanıklıklarToplu şiirlerini ‘Dalgın Rüzgâr’ ve ‘İştahlı Makas’ adlı iki ciltte bir araya getiren Abdülkadir Budak’ın şiiri eleştirel bir şiirdir; kendinden başlar; eve, oradan aşka geçer... Okura da güzel, iyi, gülümseten, düşündüren bir şiir geçer. İnce ama can alıcı sorular sorar hep. Kanımca Budak, Behçet Hoca’nın (Necatigil) sınavını, özgür esinlenmeyle başarıyla vermiş birkaç şairimizdendir.
#Abdülkadir BudakLatife Tekin Gümüşlük Akademisi’nde sanatın doğal atmosferini koruyor.Güzel şeyler yapıyor.İşte o kapsamda ölü şairlerin aslında bizden birkaç dize uzakta hala yaşadığını gösteren bir sempozyum düzenledi.Sempozyum İlhan Berk içindi.Belli ki oradan bize yanlış yansımalar olmuş, bu yüzden bir ölü şair için yaşayan şair düzeltmesini aynen yayınlıyor ve özür diliyoruz: