Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyet Döneminden itibaren, birçok şair, kendisine ait gözlemleri, düşünceleri ve hisleri, hayali karakterler vasıtasıyla anlatmıştır. Türk Edebiyatında en bilinen karakter odaklı şiirlerden bazıları şunlardır:
1- Edip Cansever - Ben Ruhi Bey Nasılım
2- Ahmet Muhip Dıranas - Fahriye Abla
3- Oktay Rıfat - Niko'nun Kahvesi
4- Cemal Süreya - Hamza
5- Abdülkadir Budak - Mecnun
Seyfi Baba Şiiri Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır?
Seyfi Baba, Mehmet Akif Ersoy'un ilk dönem şiirlerinden biridir. Şiirlerinde, yoksulluk, savaş, gelenek - modern çatışması, kuşak çatışması gibi toplumsal konuları işleyen Mehmet Akif Ersoy, epik ve eleştiril şiirler de kaleme almıştır. Şair, eserlerinde biçimsel kaygılardan uzaktır. Halkı bilinçlendirmek, dini değerlere sahip çıkmak ve milli şuur uyandırmak için kaleme aldığı eserlerde yer yer sert bir üslup kullanmıştır.
Mehmet Akif Ersoy, Cumhuriyet Dönemi temsilcileri arasında, hem aruz veznini hem de hece ölçüsünü kullanan tek şairdir.
Seyfi Baba Şiirinin Türü Nedir?
Seyfi Baba şiiri, toplumsal gerçekçi ve didaktik bir şiirdir. Şiirin toplumsal gerçekçi olmasının nedeni, kaleme alındığı dönemde, Türk toplumunun içinde bulunduğu zor şartları gözler önüne sermesidir. Şiir de Seyfi Baba ve komşuları üzerinden okurlara öğüt de verilir. Yoksulluğun temel nedenleri ve fakirlikten kurtulmanın çareleri de dolaylı olarak anlatıldığı için, Seyfi Baba, aynı zamanda didaktik bir şiirdir.
Seyfi Baba Şiirinin Konusu
Seyfi Baba şiiri, İstiklal Savaşının ardından, bir yandan savaşın yaralarını sarmaya çalışan, bir yandan yoksulluğun pençesinde kıvranan insanların günlük yaşamından kesitler sunar. Şiir hem biçim hem de içerik bakımından şairin Küfe adlı şiirine benzer. Her iki şiirde de çeşitli karakterler üzerinden, toplumsal meseleler dile getirilir.
Seyfi Baba Şiiri İnceleme
Şiirdeki her iki dize birbirleriyle kafiyelidir. Konuşmaların yer aldığı bölümlerde halk deyişlerine yer verilmiştir. Şairin anlatıcı olarak devreye girdiği bölümlerde ise Arapça - Farsça kökenli kelimeler ve tamlamalar kullanılmıştır.
Şiirin en önemli özelliği roman ve öykülerde olduğu gibi serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşmasıdır.