Aşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkPek çok uzman yıllardır, pastırma, tereyağı ve aşırı yumurta tüketmenin sağlık için zararlı olduğunu bildiriyor. Bu gıdaların yüksek yağ ve kolesterol içeriği, kalp hastalıkları ve kilo alımı ile ilişkilendirilirken ABD'li doktor Sten Ekberg, 30 gün boyunca bu üçlüyü tükettiğinde daha sağlıklı hissettiğini iddia etti. Peki, bu nasıl oluyor?
#SağlıkTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz AğrısıŞişmanlık, vücutta yağ dokusunun normalden fazla olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Şişman bir kişi ayrıntılı tetkiklerden geçirildiğinde, bazen hiçbir anormalliğe rastlanmayabilir. Bazen fiziksel olarak da bir belirtisi yoktur. Ancak diğer yandan tip II şeker hastalığı tanısı konmuş hastaların çoğu şişmandır. Yine vücuttaki yağ dokusunun artması ile hormonal-metabolik hastalıkların ve kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması ya da ağırlaşması arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir.
#1Yıllardır ‘Aç olarak yatmak sağlıklı, uykudayken yağ yakılır, mide boşken yatağa gitmek gerekir’ diye biliyoruz ama bazı uzmanlar bunun tam tersini, hatta aç yatmanın yaşlandırdığını savunuyor. Hal böyle olunca da kafamız iyice karışıyor. Peki hangisi doğru, aç mı yatalım tok mu? Bu konuda yapılan araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aralıklı Oruç50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriSağlıklı yaşamak ve sağlıkla yaş almak herkesin hayali. Bu bağlamda yaşam tarzı özellikle de beslenme ve egzersiz alışkanlıkları en az genler ve çevresel faktörler kadar etkili. Sağlıklı yaşlanma konusunda uzman olan Dr. Michael Roizen, beslenme ve egzersiz tercihleriyle biyolojik yaşını 20 yıl geriye çektiğini söyledi. Peki ama nasıl? İşte Roizen'ın kendi hayatında uyguladığı yedi temel prensip...
#SağlıkPartisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Bürokratik vesayetin nüksetmesine fırsat vermeyeceğiz. Son dönemde gündeme gelen her hadiseyi en ince detayına kadar takip ediyoruz. Kanunun dışına çıkan, hatası, kastı, marazı olan kim varsa hukuk zemininde hesabını mutlaka soruyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de biraraya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. İsrail'e yönelik ihracat kısıtlamasına öncülük eden ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hakikate rağmen hükümetin haksız ve buram buram fırsatçılık kokan ithamlara maruz kaldığını söyledi. "Özellikle böyle olmadığını bildikleri halde jet yakıtı konusunda iftira atanları asla ve asla unutmayacağız" diyen Erdoğan, ”Türkiye katliamların çok öncesinde İsrail'e askeri amaçla kullanılabilecek hiç bir malzemenin satışına izin vermemiştir” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGünlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZGeçtiğimiz günlerde yayımlanan bir bilimsel araştırma, beslenme literatürüne yeni bir diyet kazandırdı: Orucu taklit eden diyet adı verilen bu beslenme modelinin karaciğer yağlanmasından diyabet riskine sağlığı tehdit eden birçok faktörde iyileşme sağladığı bildiriliyor. Peki orucu taklit eden diyetin arkasında yatan mantık ne? İşte cevabı...
#Orucu Taklit Eden DiyetFAZLA kilosu olan her çocuk obez bir yetişkin olacak diye bir şey söylenmesi doğru olmasa da çocukluk döneminde görülen fazla kilo yetişkinlik dönemi obezite riskini artırır. Çocukluk dönemindeki fazla kilo, pediatrik hipertansiyon, Tip II diyabet, ileride gelişebilecek kalp damar hastalıklarına sebep olabileceği gibi, çocuğun özgüven gelişimini ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz Bay, kilo fazlalığı ve aileye düşen görevleri anlattı.
#1Herhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütÇoğumuz yatağa girerken pijamalarımızı ya da geceliklerimizi giyeriz ama bazı insanlar sağlığa faydalı olduğunu düşündükleri ya da uyurken kendilerini daha rahat hissettikleri için çıplak uyumayı tercih ediyor. Metro.co.uk’e konuşan uyku uzmanı fizyoterapist Sammy Margo'ya göre, soğuk havaya rağmen çıplak uyumak daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.
#SağlıkSon dönemde sık sık gündeme gelen iddialar çıplak uyumanın stresi ve kaygıyı azaltmaktan doğurganlığı artırmaya kadar pek çok faydasının olduğunu söylüyor. Peki bu söylenenlerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış? Bu konudaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve tüm iddialara açıklık getirmek için uzmanlarla konuştuk.
#UykuYeni yılda evlenme, diyete başlama ve estetik işlemler gibi kararlar alırken astrolojinin önerilerine kulak vermek isteyenler için bir rehber hazırladım. Takvimi kullanırken dolunayları takip eden 3-4 günlük zaman dilimiyle, diğer tarihleriyse +/- 1 gün olarak kullanmanızı tavsiye ederim.
#Dinçer GünerHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütKalp hastalıklarına yakalananların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Üstelik artık görülme riski, çocukluk dönemine kadar indi. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ise sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı gibi hastalıkların en sevdiği alışkanlıklar yer alıyor.
#Buğra BuyrukçuKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda Takviyeleri