Modanın kendini tekrar eden döngüsüyle birlikte geçmişin izleri de günümüze taşınmaya devam ediyor. Moda trendleri sürekli yenileniyor ve dönemin şartlarına göre şekilleniyor görünse de aslında birçoğu geçmişten günümüze ışınlanıyor. Ben de sizlerle 1920’lerden 2020 yılına kadar uzanan bir moda yolculuğu yapmak istedim. Bu hafta 1920 ile 1960’lara ışık tutarken gelecek hafta da 1970 ile 2020’ye kadar ki yılları ele alacağım. Bakalım bugün severek kullandığınız ve yeni sandığınız trend parçalar, hangi yıllardan günümüze gelmiş.
#Süheyla BuyrukçuBir zamanlar Pera’da… Takım elbise ve şapkasız dolaşılmayan yıllarda… Takım elbiseler ‘hazır’ satılmaz, kumaş alınır terziye gidilirdi. Kapalıçarşı’da bir genç adam, bir kumaş dükkanında “Ne yapabilirim?” diye dört dönüyordu… Tecrübesi azdı ama girişken ve çalışkandı. Aradan 55 sene geçti… Bugün 70 ilde, 200’den fazla mağazasıyla ayda 500 bin takım elbise satan Türkiye’nin duayen perakendecilerinden Abdullah Kiğılı, “Bana ‘Al şu gömleğin düğmesini dik’ desen dikemem ama ‘Fabrikasını idare et dersen’ en iyisini yaparım!” diyor...
#Abdullah Kiğılı70'lerin ortasında genç bir girişimci tarafından kurulan Victoria's Secret, 90'larda ve 2000'lerde bir patlama yaparak dünyanın en tanınan markalarından biri haline geldi. Son 5 yılda yaşadığı skandallar sonucu o günleri mumla arayan Victoria's Secret'ın ilginç hikayesini biliyor musunuz?
#Victoria's SecretGeçen hafta Hürriyet Pazar’da yayımlanan ‘Türkiye’nin en iyi 100 albümü’ başlıklı dosya çok ses getirdi. Bu hafta; müzisyenlerden yorumculara, eleştirmenlerden prodüktörlere 100 kişilik jürinin seçkisinde ilk 10’a giren albümlerin hikâyelerini dinledik. Mazhar Alanson, Bülent Ortaçgil, Sezen Aksu, Levent Yüksel, Harun Tekin, Şebnem Ferah ve Nur Yoldaş o efsanevi albümleri anlattı. Tarkan’ın albümünü, yapımcısı Ozan Çolakoğlu’yla, Fikret Kızılok’un albümünü eşi Şeyda Kızılok ve oğlu Yağmur Kızılok’la konuştuk. Kimi prodüktöre zorla kabul ettirilmiş, kimi yıllarca dinleyiciyle buluşmayı beklemiş... Her biri; daha önce yapılmamışı yapma hedefiyle, maddi beklentilerden uzak bir ruh haliyle üretilmiş ve kendi dönemi içinde çığır açmış... İşte o 10 albümün hikâyesi...
#En İyi 10 AlbümSinema dünyasının bugün orta yaşlarını süren ünlülerinin nasıl göründüğünü biliyorsunuz. Peki artık 40'lı yaşlarının sonu 50'li yaşlarının başını yaşayan bu ünlüler bundan yıllar önce 80'lerde nasıl görünüyordu dersiniz... İşte 1980'lerin modası olan giysiler ve saç modelleriyle o ünlüler.
Gazinoda, maçta, siyasette, tahsilatta… Geçmişte, olay neredeyse, oradaydılar. AK Parti iktidarında büyük vurgun yediler. Pek çoğu cezaevine girdi, kimi cezasını çekti, çıktı, kimi hâlâ hapiste. Şimdi ‘kabadayı’ namını sosyal medya üzerinden yürütüyor, buradan ‘racon’ kesiyorlar. Yüz binlerce kişi tarafından takip ediliyor, ‘like’lanıyor, “Büyüksün Reis” tezahüratıyla karşılanıyorlar. Uzmanlara göre bu durumun ‘sakıncalı’ yanları var. Ve önlenmeli.
#Sedat PekerAK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Baralor Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na yönelik, "Danıştayın Başkanı 25 dakika konuşuyor, ev sahibi. Bu beyefendi, orada bir saat konuşma yapıyor ve Danıştayın kuruluş yıl dönümünde konuyla ilgili değil tamamıyla baştan aşağıya bir siyasi konuşma yapmak suretiyle orada kendine göre bir tatmin. Çıkar cübbeni sen de birilerinin yaptığı gibi. Söylüyoruz, siyaseti çok seviyorsan çık bu siyaset meydanına orada kendini ispat et" dedi.
Efsanevi yönetmen Fellini’yle özdeşleşen Rimini sahillerini, yönetmenin çok sevdiği etine dolgun kadınlar değil, sıfır beden melekler doldurdu. Victoria’s Secret defilesine rakip gösterilen Calzedonia şovu, Sex and The City’nin Sarah Jessica Parker gibi yıldızları ön sıraya, latin top modelleri podyuma topladı. Şov sonrası bir kez daha anladık ki, kıvrımlara modada yer yok.
Badoo sosyal paylaşım sitesinin 17 ülkeden 17 bin kişinin katıldığı anketine göre Türkler, eğlenceye zaman ayırmada Arjantin ve Meksikalıların ardından dünya üçüncüsü. Arjantinliler her ay en az 15, Meksikalılar 14, Türklerse ayda ortalama 13 gün eğlenmeye çıkıyor. Bazılarına şaşırtıcı gelebilecek bu sonuç birçoğuna göre son derece olağan: İstanbul eğlencesi, sadece bugün değil, şehir kurulduğu günden bu yana dillere destan. Biz o kadar geriye gitmedik. Şehrin gecelerini arşınlamaya, unutulmaz kült mekanlarını hatırlamaya ilk diskoteğin kurulduğu yarım yüzyıl öncesinden başladık...
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile hakkındaki cinsel taciz iddialarını konuşmak için TBMM’deki makamında buluştuk. İnce, iddia sahibi Fatma B.’nin delil olarak sunduğu mesaj görüntülerinin sahte olduğunu cep telefonlarımız üzerinden mesajlarla uygulamalı olarak anlatmaya çalıştı. Aklanacağından emin. Okuyacağınız karşı iddiaları ortaya atarken, hükümetin bu işteki parmağına dair son derece keskin ifadeler kullanmaktan kaçınmadı. Sadece “o mesele”yi konuşmadık elbette…
Tam 78 yaşında. Bugün 50 ülkede, 500 noktada satılan Cacharel markasının kurucusu, dünya başkanı... İsmiyle değil, doğduğu şehrin en meşhur kuşunun adıyla marka oldu: Cacharel! Bu durumdan hiç pişman değil. Kendime ikinci bir isim koydum diyor, herkesin ona ‘Mösyö Cacharel’ diye seslendiğinden bahsediyor. Jean Bousquet bir günlüğüne İstanbul’a geldi. Marka konferansında ‘onur konuğu’ olarak konuşma yaptı ve Hürriyet Cumartesi’ye özel röportaj verip döndü
Dünyanın en iyi beş mücevher markasından biri. 150 yıllık tarihi bir mirasın üzerinde oturuyor. Boucheron’dan bahsediyorum. Geçen hafta Paris’e gidip CEO’su Jean-Christophe Bédos ile konuştum. Milyon dolarlık mücevherlerin ne şartlarda üretildiğini gördüm, İran Şahı Rıza Pehlevi’den Edith Piaf’a; Greta Garbo, Rita Hayworth ve Marlene Dietrick’den Penelope Cruz, Nicole Kidman ve Diane Kruger’e kadar pek çok ismin mücevhercisi haline gelen Boucheron’un sırlarını öğrendim
Bu hafta takı ve aksesuvarın en iyi adreslerini seçiyoruz. Yani bijuteri denen; değerli madenler ile değerli taşlar kullanılmadan tasarlanan takıların en iyi adreslerini... Bijuteri son yıllarda hem bir iş alanı hem de moda objesi olarak popülaritesinin zirvesinde. Neredeyse herkes amatör takı tasarımcısı, internette açılmış onlarca mağaza var. Jurimizin seçimiyle oluşan listede küçücük butikler, dünyaca ünlü markalarla birarada.
Şiir kitapları yerine gazetelerin okunmaya başlandığı dönemin, yani 20. yüzyılın ikinci yarısının biricik sanatçısıydı Andy Warhol. Sanatla popüler kültür arasındaki sınırı büyük bir cüretkárlıkla kat eden Andrew Warhola, nam-ı diğer Andy Warhol moda dünyasını çok etkiledi.