Uzun süredir ekranda, izleyiciyi büyülüyor. Son üç senedir kariyerinin altın çağını yaşıyor; “20’li yaşlarda olsam oraya kendimi kaptırmamam, savrulmamam mümkün değildi” diyor. Şimdi Evrim Alasya hem ekranda hem de ‘Aşk Biter mi?’ oyunuyla sahnede. Onunla hayatının makas değiştirdiği anları, en büyük yüzleşmesini, ona çıkış yolu sağlayan mottoyu ve aşkı konuşuyoruz, diyor ki: “Bu hayatta Evrim’in egosunu aşktan başka hiçbir şey kıramadı.”
#Evrim AlasyaKardeşiniz olduğu için kendinizi şanslı hissedenlerden misiniz yoksa ‘Keşke tek çocuk olsaydım' diye iç geçirenlerden mi? Yakın zamanda yapılan bir araştırma, hiç kardeşi olmayan gençlerin ruh sağlığı açısından çok kardeşi olanlara göre daha iyi durumda olduğunu, kişilerin psikolojilerinin kardeş sayısı arttıkça bozulduğunu söylüyor. Biz de hem ailenin tek çocuğu olanlarla hem de kardeşi olanlarla konuştuk.
#Kardeş SayısıSon yıllarda baba adaylarının, eşlerine destek olmak için doğumhaneye girdiğini ve bunun sosyal medyada sıkça paylaşıldığını görüyoruz. Peki babaların doğuma girmesi gerekir mi? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde eşlerinin doğumunda yanında olanlar ile eşlerini yanında olmaya ikna edemeyenlerle konuştuk. Konunun her iki taraf açısından artı ve eksilerini ise Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman ile mercek altına aldık.
#SağlıkCHP’de, Ankara ve İzmir’deki “akraba delege” iddialarıyla başlayan ve Genel Merkezcilerin lehine olduğunu belirtilen “asker delege” tartışmaları, büyük kurultay provası diye nitelenen İstanbul kongresi öncesinde alevlendi. Değişimcilerin adayı Grup Başkanı Özgür Özel “asker” denilen delegenin berber koltuğunda, asansörde duyduklarıyla “değişimci” olacağını savundu.
#CHP‘Biyolojik saat’ terimini duyduğumuzda, çoğumuz bunu kadınlara bağlama eğilimindeyiz. Kadınların doğurganlığının 35 yaşından sonra azaldığı sıklıkla dile getirilse de erkeklerin yaş aldıkça ebeveyn olma yeteneklerinin azaldığından pek bahsedilmiyor. Robert De Niro’nun 79 yaşında baba olmasının üzerine erkeklerde doğurganlık konusu tartışmalara sebep oldu. Peki erkeklerde baba olma yaşının bir sınırı yok mu? 'Geç babalık', bebekte ve babada ne gibi sağlık sorunlarına sebep olur?
#SağlıkPsikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, 1999 depreminde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin doçent başhekimiydi, o dönem alanda birebir çalıştı. Bölgede hem ruh sağlığı istasyonları kurulmasına hem de ‘deprem sonrası travma’ tanısı ile başvuran hastalara ekibi ile destek verdi. 24 yıl sonra bugün o profesör ama o günkü uyarıları bugün de güncelliğini koruyor. Depremin psikolojik etkilerinin savaşlardan büyük olduğunu söyleyen Prof. Dr. Verimli, “Psikolojik yaralarımızı sarmak için en az 10 yıl gerekli” diyor.
#DepremBazı aile büyükleri maalesef çocukları arasında bazen bilerek ya da farkında olmadan ayrım yapabiliyor. Peki, el üstünde tutulan ‘dedesinin paşaları, annesinin prensesleri, babasının aslanları’ ve onların gölgesinde kalan diğer kardeşler bu durumdan nasıl etkileniyor? 'Bir sorudan fazlası' serimizde çocukluğundan beri ayrıma maruz kalan kişilerle konuştuk
#Çocuk PsikolojisiNasıl bir dolandırıcılığın içine düştüklerinden habersiz, onlarca insanın büyük bir coşku ile hep bir ağızdan, “Hey, hey, hey” diye bağırdığı partilerin haber bültenlerini süslemesi ile girdi hayatımıza saadet zinciri furyası. ‘Nereden çıktı şimdi bu konu?’ diyeceksiniz. Burak Taşçı dün haberini yaptı: ABD’li bilet şirketi olarak kendini tanıtan ve saadet zinciri esası ile çalışan CT Movies sitesi kapandı, binlerce kişi mağdur oldu. Anlayacağınız, Türkiye’nin 1990’ların sonunda tanıştığı ‘saadet zinciri’ dolandırıcılığı 20 yıl sonra bugün bile onlarca örneğe rağmen para kaybettirmeyi sürdürüyor. Peki, ‘Bir insan bunca örneğe rağmen saadet zincirine neden girer?’ Yanıt aradım.
#Saadet ZinciriTeknoloji her geçen gün hem anne-babaların, hem de çocuklarının üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Bunun altında yatan neden ise, teknolojinin insan hayatını kolaylaştırması, insanlara zaman kazandırması, uzakları yakınlaştırması, bilgi paylaşımını sağlaması, eğlenerek zaman geçirmeye olanak vermesidir.
#DijitalEkim, Meme Kanseri Farkındalık Ayı... Ülkemizde yılda 25 bin kadına meme kanseri teşhisi konuyor. Maalesef tanı konan kadınların yaşı 20’lere kadar düştü. Ama iyi haber, erken teşhiste yaşam oranı yüzde 100’e yakın. Üstelik Devlet hastanelerinde ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde (KETEM) ücretsiz mamografi çekiliyor, kendi kendine muayene eğitimi ücretsiz veriliyor.
#Meme KanseriSıcak ve uzun bir banyo yapmaya bayılıyor musunuz? Araştırmalara göre biraz yalnız olabilirsiniz. Her gün alınan duşlar kişiyle ilgili nasıl ipuçları veriyor? Duşla ilgili doğrular ve yanlışlar neler? Anlatıyoruz…
#Duş AlmakDoktorların hastalığın semptomlarına ve hastalığın gidişatına göre bir öngörüde bulunmasına prognoz ismi verilir. Latince kökenli bir kelime olan prognoz sözcük anlamı olarak, görmek, tahminde bulunmak ve sezmek anlamına gelir. Prognoz için en çok kullanılan yöntemlerden birisi de karşılaştırmadır. Prognoz nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Prognoz Nedir?Telefonunuzun ekranına bir-iki dokunuş yapsanız ve üzerinizdeki dizleri çıkmış eşofman ışıl ışıl yanan bir pantolona dönüşse nasıl olur? 'Mükemmel' diyenlerdenseniz sizi aşağı alalım. 'Saçmalamayın' diyenlerdenseniz sizi yine aşağı alalım...
#Dijital GiysiPandeminin ilk dönemlerinde Covid-19'un yaşlıları daha fazla etkilediği, vaka ve ölüm sayılarının bu grupta daha yüksek olduğunu gördük. Bu tablo son aylarda hem Türkiye'de hem de dünyada büyük değişime uğradı. Yaşlıların hastalar arasındaki oranı azalırken, vakaların yaş ortalamasında önemli düşüş yaşandı. Bu olguyu ve sebeplerini uzmanlarla konuştuk.
#Gençlerde KoronavirüsNobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un bir salgın romanı üzerinde çalıştığı biliniyordu. 'Veba Geceleri'nin çıkması dört gözle beklenirken akla gelmeyecek bir şey oldu; dünyayı yeni bir salgın esir aldı. Pamuk: “Bugün çok malumat sahibiyiz. Hangi ülkede, mahallemizde durum ne hemen görüyoruz. Bu, romandaki dönemle bugün arasında büyük fark yaratıyor. Biz başımıza ne gelebileceğini, neyin ne olduğunu biliyoruz, bu yüzden çok daha fazla korkuyoruz. Ama romanım bugünden daha korkutucudur” diyor.
#Orhan PamukYaşlanma doğal bir süreç olduğu kadar; genetik, yaşam şekli, kişinin geçirdiği hastalıklardan ve yaşadığı coğrafyadan etkilenir. Sağlıklı gen yapısına sahip kişilerin kolay kolay vücutlarının yıpranması beklenmez. Kişinin psikolojik yapısında da ailenin genetik özellikleri taşınır.
#LazerSon dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli koronavirüs aşısıyla ilgili tarih vererek, "Yerli aşımızı üretmek için hızla çalışmaya devam ediyoruz. Halen süren 8 aşı çalışmasından 2'sinde hayvan deneyleri tamamlandı. İnşallah önümüzdeki yılın ilk aylarında bu aşıları milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÖyle Bir Geçer Zaman ki dizisinin tekrarlar Kanal D ekranlarında yayınlanmaya devam ediyor. 2010-2013 yılları arasında ekrana gelen Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisi gerek oyuncu kadrosu gerekse senaryosuyla adından söz ettirmeyi başarmıştı. Peki, Öyle Bir Geçer Zaman ki Oyuncuları kimler?
#Öyle Bir Geçer Zaman Ki OyuncularıSağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklaması... Sağlık Bakanı Koca bugün yapılan 24 bin 900 testten, 4 bin 117'sinin pozitif çıktığını, 87 hastanın hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 812'ye yükseldiğini duyurdu.
#Fahrettin Koca‘Gölgeler Çekildiğinde’, 2009’da kaybettiğimiz Cahide Birgül’ün ilk romanıydı. Yıldırım Türker’in romanın önsözünde belirttiği gibi, “Daha ilk romanında koyu mu koyu bir insan kumaşından, hayatın ve varoluşun korkunç muammasından biçiyordu dünyasını” Birgül: “İnsanın tekinsiz yalnızlığından çıkan ürpertici bir dünya resmine çalışıyordu. Kendi içine konuşan, kendi koynuna kıvrılan, kendi ateşine yürüyen insanları anlattı sonra da. İlk romanındaki takıntılı aşk, döne döne kendini yaralayan insanlar kimlik değiştirdi. Ama hiçbir şeyin güvenilir olmadığı sıkıntıyla bezeli dünyalar değişmedi.”
#Cahide BirgülTürkiye’de yayımlanan iki kitabı, ‘Harika Portakal’ ve ‘Kökler: İngiliz Futbolunun Yakın Tarihi’yle tanınan David Winner, Kadir Has Üniversitesi’nin düzenlediğibir panel dolayısıyla ülkemizdeydi. Yazılarına The Blizzard ve The Guardian’da da rastladığımız Winner’la buluştuk ve dünyanın halihazırda en çok ilgi gören oyunu futbol üzerine söyleştik.
#Uğur Vardan