Şehir Tiyatroları, nam-ı diğer Darülbedayi 110. yaşını kutluyor. ‘Güzellikler evi’ anlamına gelen bu tarihi kurumun genel sanat yönetmenliğini 2022 yılından beri Ayşegül İşsever yürütüyor. Kendisi de Şehir Tiyatroları’nda yetişen, 38 yıldır ‘evin kızı’ olan Ayşegül Hanım ile buluştuk, hem onun hikâyesini dinledik hem de Darülbedayi’nin eski albümlerini karıştırdık.
#Şehir TiyatrolarıBu haftaki röportaj konuğum Mersin Ortadoğu Hastanesi sahibi Doktor Engin Şahin… Konumuz sağlık sektöründeki eksiklikler, ülkeye kazandıracak açıklıklar… Bölgeye yapılan uluslararası havalimanı ve Mersin Çamlıbel Sağlık Eğitim Vakfı olarak Ortadoğu Üniversitesi’ni kurma hedeflerini konuştuk…
#Doktor Engin ŞahinFiliz Akın, üç hafta önce doğum gününü kutladığı Umman’ı anlatırken “Ummadığım kadar güzeldi” diyor. Petrol zengini ülkenin başkenti Muskat, gökdelenli körfez şehirlerinin aksine yerel dokusunu korumayı başarmış. Halk, görkemli Sultan Kabus Camii kadar kentin opera binasıyla da gurur duyuyor.
Havayolu ve bankaların harcamaları uçak biletine dönüştüren yeni kampanyaları millere rağbeti artırdı. Sadece THY’nin mil programına katılanlar bile son üç yılda yüzde 60’lık sıçramayla 2.5 milyon kişiye ulaştı. Rekabetin keskinleşmesi tüketiciye yeni seçenekler getiriyor. Alışveriş ve uçuş puanlarını kullanmakta ustalaşan 12 gezgin, mil kullanma alışkanlıklarını, unutamadıkları gezilerini anlattı.
Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan, günlük Die Presse adlı gazeteye verdiği demeçte, Avusturya'nın yabancılara yönelik uyum politikasını eleştirerek, "madem bu kadar entegrasyon sorunu vardı neden 110 bin Türk'ü vatandaşlığa kabul ettiniz" sorusunu yöneltti.
Fransızlar görkemi ifade etmek istediklerinde "C’est Byzance", yani "Bizans gibi" derler, bizde ise bilinen Bizans’ın sadece entrika kısmıdır. Bizans tarihteki en önemli ve en uzun sürmüş imparatorluklardan biri, akla ilk getirdiği de bugün bile görkemini koruyan İstanbul. İÖ 660 yıllarında şehrin ilk kurucusu olarak Byzas’ın adı geçiyor.
İşitme özürlüler, birbirleri ile iletişim kuramadıkları zaman ne yapar? Tabii ki kendi dillerini yaratır. İsrail çöllerinde bir köyde işitme engelliler ve köy halkı arasında doğan yeni bir işaret dili, dillerin nasıl doğduğu konusuna açıklık getirmeye çalışıyor. Dilbilimciler, yerel işaret dillerinden yola çıkarak dil ve akıl arasındaki çizgide hálá yanıt arayan soruları aydınlatmanın peşine düştüler... Eski soru tartışılıyor: Dil gerçekten insanın doğuştan gelen bir özelliği mi, değil mi?
O Türkiye’yi halkla ilişkiler mesleğiyle tanıştıran kadın. Bu camiada okul olarak tanınan İmage İletişim Araştırma Geliştirme Etüd Organizasyon şirketinin ve Strateji Tanıtım’ın kurucusu, bugün onursal başkanı. Yıllardır iletişim fakültelerinde ders veriyor ve fakat çalışmaları ve ünü Türkiye’yle sınırlı değil; biri IPRA (Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği) Golden World Awards olmak üzere sayısız ödülü var. 1995’te IPRA’nın başkanı olduğunda, bu göreve getirilen ilk Türk, ikinci kadındı.
1915’ten geçen haftaya kadar yaşanmış, içinden en çok resmin geçtiği bir hayat. Kartvizitinde sadece ‘ressam’ yazan, yani hayatında resim yapmak dışında hiçbir meslek edinmemiş; üstelik Paris bohemini yaşamamış, Avrupa müzelerini görmemiş, kendi tarzını Türkiye’de oluşturup geliştirmiş ender ressamlardan biri.
Büyük amcası ünlü Yunan devlet adamı Elefterios Venizelos’tu. Babası eski başbakanlardan Konstantin Mitsotakis. İlk kocası ise 17 Kasım’ın sokak ortasında öldürdüğü ünlü politikacı Pavlos Bakoyannis’ti. Bütün bu siyasi mirasa sahip olan Dora Bakoyianni, Yunan siyaset dünyasında zirveye tırmanan ender kadınlardan biri.